Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРИЛУЧ_до_МУЗ_СКАРБН_травень2011_ШЕВЧУК.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
442.88 Кб
Скачать

Залучаємо дітей до музичної скарбниці

Антоніна ШЕВЧУК

Тематичну назву розділу «Прилучаємось до музичної скарбниці» тлумачимо як концептуально-гуманістичну: прилучаємось разом із дітьми, залучаємося до музичної скарбниці вітчизняного і світового мистецтва, вибудовуємо процес залучення дітей до музики на демократичних засадах. Так само тематичні назви підрозділів, наприклад «Музика з нами» (використання музики у повсякденній життєдіяльності дітей і самостійна музична діяльність малят), «Музична скринька» (слухання музики), мають тлумачитися педагогом як концептуальні, за якими кожен легко побачить не лише форми організації або вид музичної діяльності, а й набагато більше. Наприклад, педагог виходить насамперед із такої позиції: музика з нами як постійна тема у житті дітей і дорослих; музична скринька щоразу відкривається, з малятами музикою давньою, класичною, сучасною й різною дитячою вітається.

Для зручності роботи музичного керівника і вихователів розділ музичного виховання, навчання і розвитку дітей подаємо в комплексі змісту всіх вікових груп наприкінці програми (так само, як у попередньому виданні програми). Музичний керівник керується усім змістом одночасно й водночас бачить перспективу розвитку дітей від раннього віку до старшого дошкільного віку, а вихователь орієнтується на зміст тієї вікової групи, з якою працює. Завдяки такому розміщенню розділу вдалося уникнути багатьох повторів.

Структура розділу

загалом структура розділу «Прилучаємось до музичної скарбниці» хоча й багатокомпонентна, проте чітка і зручна для роботи музичного керівника і вихователя. Насамперед це чотири основні компоненти:

  • «Завдання музично-естетичного розвитку дошкільників»;

  • «Умови успішної педагогічної роботи»;

  • «Зміст музично-педагогічної роботи з дітьми» (деталізується щодо кожної вікової групи);

  • «У родинному колі» (завершує розділ програми загалом).

Третя складова, тобто зміст роботи, ділиться на підрозділи. Частина з них — «Музична скринька», «Гей, діточки, візьмемось за ручки!» (на п’ятому, шостому, сьомому році життя ще й «Творчість у рухах і пластиці»), «Пісенна райдуга» (у старшому дошкільному віці ще й «Пісенна творчість»), «Маленькі музиканти», «У світі музичних звуків» — це основні види музичної діяльності дітей. В них деталізовані завдання музичного виховання, навчання й розвитку дітей та наведено орієнтовний музичний репертуар. Зауважимо, що репертуар — більший за обсягом, ніж потрібно на рік. Використати увесь репертуар протягом року — неможливо. Музичний керівник і вихователь можуть обрати такі твори, які відповідають особливостям розвитку конкретних дітей вікової групи, запланованим розвагам і святам, творчим задумам педагогів і дітей, які є у наявності тощо.

Крім того за потребою можна скористатися й репертуаром з попередніх видань цієї програми. Наприклад, з дітьми четвертого року життя звернутися до слухання українських народних колискових пісень «Котику сіренький», «Малесенький котку», а також до вивчення таких пісень як «Калачі» (муз. А. Філіпенка, сл. Г. Демченко), «Морозець» (муз. Г. Компанійця, сл. Г. Бойка), «Ялинка» (муз. Філіпенка, сл. М. Познанської), «Зайчик» (муз. і сл. С. Павлович), «Любій мамі» (муз. І. Кишка, сл. Т. Волгіної, укр. переклад), «Курчата» (муз. А. Філіпенка, сл. Т. Волгіної, укр. переклад). Із дітьми п’ятого року життя можна скористатися для слухання такими творами як «Ой, ти кіт, ти муркіт» (укр. нар. колисанка), «Сонечко» (муз. В. Рождественського, сл. М. Познанської), «Танець» (муз. А. Лазаренка, сл. Т. Волгіної); для співів такими піснями як «Перший сніг» (муз. А. Філіпенка, сл. А. Горіна), «Зимонько-снігуронько» (муз. Я. Степового, сл. Л. Глібова), «Теплий дощик» (муз. Т. Шутенко, сл. Л. Реви), «Паровоз», (муз. 3. Компанійця, сл. О. Виготської), «На річці» (муз. М. Дрімлюги, сл. Г. Бойка) тощо.

Водночас музичний керівник і вихователь можуть, орієнтуючись на програмові твори, дбаючи про високий художній рівень і доступність репертуару, самостійно добирати музичні твори із сучасних фахових джерел («Дошкільне виховання», «Дитячий садок. Мистецтво», «Палітра педагога», «Джміль», «Музичний керівник», «Дитячий садок» та інші періодичні видання, а також посібники, збірки, хрестоматії). Пісенний матеріал слід обов’язково транспонувати відповідно до вікових (іноді індивідуальних) можливостей дітей.

Інші підрозділи — «Музика з нами», «Веселі розваги» і «Музично-театралізовані свята» (у ранньому віці — «Музичні зустрічі-заняття», «Веселі розваги і свята») — це форми організації музичного виховання дітей. Завдання цих підрозділів орієнтують вихователів і музичного керівника на оптимальну з погляду успішного розвитку дитини організацію музичної діяльності протягом року.

Завершує третю складову та конкретизує найважливіші досягнення дітей за рік підрозділ «Показники успішного музично-естетичного розвитку дитини», що є в усіх вікових групах. На ці показники орієнтуються педагоги, методист, батьки.