Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відео.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
588.29 Кб
Скачать

Конспект уроку

Плазмові монітори PDP (Plasma Display Panels)

Принцип роботи PDP полягає в тому, що електричний струм передається через газовий прошарок, який з двох боку обмежують скляні панелі.

Принцип роботи плазмової панелі показаний на рисунку 13.1.

а

б в

Рисунок 13.1 – Принцип дії плазмової панелі

Складові частини плазмової панелі:

ФРОНТАЛЬНА СКЛЯНА ПІДСТАВКА - те, що ми бачимо найчастіше. Звичайно має покриття антивідблискуючу поверхню.

ДІЕЛЕКТРИЧНИЙ ШАР - призначений для ізоляції дисплейних електродів.

ДИСПЛЕЙНИЙ ЕЛЕКТРОД - ці прозорі катодні пластини йдуть через весь екран над кожним рядком пікселів.

ОБЛАСТЬ ПОВЕРХНЕВОГО РОЗРЯДУ - область збудження атомів газу, щоб примусити їх випускати ультрафіолетові фотони.

ЗАХИСНИЙ ШАР - звичайно виготовляється з оксиду магнію.

ЛЮМІНОФОРНЕ ПОКРИТТЯ - коли фотони ультрафіолету бомбардують люмінофорне покриття, воно збуджується і випускає світлові фотони. Одержати піксель розміром набагато меншим 0,3 мм – дуже складне завдання, тому в малих розмірах плазмові дисплеї не можуть конкурувати з РК-екранами.

РЕБРА, ІЗОЛЮЮЧІ КОЖНУ КОМІРКУ - ребра розділяють комірки, які містять підпікселі різних кольорів

АНОД - струм тече від дисплейних електродів (катодів) до анодних пластинок, повернених під кутом 90 градусів відносно дисплейних електродів.

ТИЛОВА СКЛЯНА ПІДСТАВКА - останній шар в наборі шарів.

ЗАХИСНИЙ ШАР - служить для виключення прямого контакту з анодом.

Струм протікає між електродами, нанесеними на дві скляні пластини. Екран ділиться на піксели двома пересічними під прямим кутом гребінками електродів. Тоді як струм посилається через горизонтальний електрод, одночасно короткі імпульси пропускаються в ті вертикальні електроди, які необхідно включити в даному рядку в даний момент. Повторення цієї процедури приводить до сканування екрану, формуючи піксели, з яких будується зображення. У кольорових панелях використовується свічення забарвленого фосфору. Коли електричний струм проходить через один з пікселів, газ, що знаходиться там, перетворюється на плазму, яка викликає світіння фосфору. Фосфор світиться блакитним, зеленим або червоним кольором, формуючи піксели відповідного кольору.

Дисплей з такою панеллю не тільки тонший за CRT-монітори, але і підтримує велику яскравість, а зображення на ньому добре помітно навіть в освітленій кімнаті. При цьому необхідно відзначити, що PDP-монітори мають вельми обмежений термін служби внаслідок того, що з часом знижується здатність шару люмінофора випромінювати світло, і відповідно яскравість екрану падає. Час роботи сучасних плазмових екранів оцінюється приблизно в 10 тис. годин.

Зараз подібні екрани використовуються головним чином як інформаційні табло у великих, добре освітлених приміщеннях, наприклад в аеропортах, на вокзалах або на фондовій біржі.

Перевагою PDP-панелей є те, що на неї можна дивитися практично під будь-яким кутом. Сучасні PDP-панелі дозволяють досягати яскравості більше 400 кандел на квадратний метр, що дозволяє використовувати панелі в добре освітлених приміщеннях.