Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ТЕХ_ПРАКТИКА_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
150.53 Кб
Скачать
  1. Інструкція користувачеві (послідовність виконання операцій формування результатів розв’язання задачі)

В розділі представлена чітка, докладна інструкція користувачеві (ім'я додатку (файл БД) і на якому комп'ютері вона реалізована), де необхідно описати всі дії користувача, які передбачає додаток. Якщо в програмі виводяться повідомлення, то в інструкції відзначити їх призначення і дії.

Висновки

Підводитися підсумок виконаної роботи: дається аналіз задачі, яку розв'язували. Застосування задачі в конкретному середовищі виробництва, науки або учбовій установі. Можливість застосування в різних галузях. Подальший розвиток даної теми.

Література

Інформація про використану літературу (підручники, довідкова література, методичне керівництво, сайти). Прізвища авторів розташовуються в алфавітному порядку.

Додатки (документи, заповнені таблиці нормативно-довідкової, вхідної та вихідної інформації; концептуальна модель)

Нумерація додатків А, Б, В, Г ..

У додатку … «Концептуальна модель даних» дається модель даних, що відображає предметну область у вигляді сукупності інформаційних об'єктів і структурних зв'язків між ними.

10 Етапи проектування бд

1. Визначення мети створення бази даних

На першому етапі проектування бази даних необхідно визначити мету створення бази даних, основні ії функції джерела інформації, тобто потрібно визначити основні теми таблиць бази даних і інформацію, яку будуть містити поля таблиць.

2 Визначення таблиць, що повинна містити база даних

При проектуванні таблиць рекомендується керуватися наступними основними принципами:

- інформація в таблиці не повинна дублюватися, не повинно бути повторень і між таблицями;

- кожна таблиця повинна містити інформацію тільки на одну тему.

3 Визначення необхідних у таблиці полів

Кожна таблиця містить інформацію на окрему тему, а кожне поле в таблиці містить окремі зведення по темі таблиці. При розробці полів для кожної таблиці необхідно пам'ятати:

- не рекомендується включати в таблицю дані, що є результатом;

- у таблиці повинна бути присутня уся необхідна інформація;

- інформацію варто розбивати на найменші логічні одиниці.

4 Завдання індивідуального значення кожному полю

Для того, щоб БД могла зв'язати дані з різних таблиць, кожна таблиця повинна містити поле чи набір полів, що будуть задавати індивідуальне значення кожного запису в таблиці. Таке поле чи набір полів називають основним ключем.

5 Нормалізація даних

6 Визначення зв'язків між таблицями

Після розподілу даних по таблицях і визначення ключових полів необхідно вибрати схему для зв'язку даних у різних таблицях. Для цього потрібно визначити зв'язок між таблицями.

7 Відновлення структури бази даних

Після проектування таблиць, полів і зв'язків необхідно переглянути структуру бази даних і виявити можливі недоліки. Рекомендується створити чорнові вихідні форми і звіти і перевірити, чи видають вони необхідну інформацію. Крім того, необхідно виключити з таблиць усі можливі повторення даних.

8 Додавання даних і створення інших об'єктів бази даних

Якщо структури таблиць відповідають поставленим вимогам, то можна завантажувати всі дані. Потім можна створити будь-які запити, форми, звіти, макроси і модулі.

13