Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры мкр2 97-2003.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
226.82 Кб
Скачать

22.Наслідки діяльності тнк

Позитивні наслідки діяльності ТНК:- приток капіталу;- залучення технологій;- розвиток виробництва;- забезпечення зайнятості.Негативні наслідки:- можлива однобічна спеціалізація національного виробництва, спеціалізація на добувних галузях промисловості, екологічно шкідливому виробництві;- вивіз капіталів і прибутків з країни, що приймає.

23.Неакціонерні форми експансії тнк

Диверсифікація форм транснаціональної господарської діяльності та нові реалії міжнародної кон'юнктури, політичного життя зумовили поширення неакціонерних форм експансії ТНК. Такі форми активності корпорацій відповідають новим характеристикам моделі їх відносин з периферією, оскільки пов'язані з наданням послуг, проведенням робіт, на яких спеціалізуються ТНК.Франчайзинг – це передача продавцем (франшизером) права на використання своєї торгової марки покупцю (франшизі). При розгляді форм міжнародного бізнесу слід особливо наголосити, що ліцензування означає передачу прав інтелектуальної власності партнеру з іншої країни на умовах отримання певних доходів. Як інтелектуальна власність тут виступають винаходи, «ноу-хау», торгова марка тощо. Ця форма часто поєднується із франчайзинговими угодами. Широковідомим є досвід використання ліцензійних угод в індустрії «швидкого харчування»,зокрема корпорацією «Мак-Дональдс», що володіє мережею з 23 500ресторанів у 113 країнах світу, у тому числі 40 ресторанами в Україні.Управлінські контракти є способом направлення фірмою частини свогоуправлінського персоналу до іншої країни для надання підтримки іноземнійфірмі чи виконання спеціалізованих управлінських функцій протягомвстановленого періоду за певну плату.

24.Франчайзинг

Франча́йзинг (фр. franchissage — пільга, привілей) — це форма співпраці між юридично та фінансово незалежними сторонами (компаніями та/або фізичними особами), в рамках якої одна сторона (франчайзер), що володіє успішним бізнесом, відомою торговою маркою, ноу-хау, комерційними таємницями, репутацією та іншими нематеріальними активами, дозволяє іншій стороні (франчайзі) користуватися цією системою на певних умовах.ПРИНЦИПИ1Франчайзер є власником торговельної марки.2Франчайзер має перевірену бізнес-ідею.3Франчайзі керує точкою під вивіскою франчайзера як незалежний підприємець, його заробітком є прибуток від діяльності.4Франчайзі є власником майна, що знаходиться в точці.5Франчайзер передає франчайзі знання того, як власне необхідно вести діяльність (ноу-хау).6Франчайзі сплачує вартість франшизи (одноразово), а також періодичні відрахування за користування з ноу-хау (безпосередньо у формі платежів або побічно в націнках на товар, що купуються у франчайзера).7Франчайзі часто не має можливості самостійно визначати ціни товарів або послуг у своїй точці.8Зазвичай франчайзі має можливість самостійно формувати асортимент, у рамках, визначених франчайзером.9ринципи співпраці франчайзера і франчайзі регулює франчайзинговий договір, а інструкції, як власне вести діяльність, зібрані в операційному підручнику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]