Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_Ел праска6.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
960 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни

Національний університет

ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА

Вивчення будови і роботи електричних прасок

Методичні вказівки до лабораторної роботи № 6

з дисципліни:

"Проектування обладнання легкої промисловості та побутового обслуговування"

для підготовки студентів за спеціальністю

07.090202 "Обладнання легкої промисловості та побутового обслуговування"

Затверджено

на засіданні кафедри

“Автоматизація та комплексна

механізація машинобудівної промисловості”·

Протокол N від

ЛЬВІВ - 2008

Вивчення будови і роботи електричних прасок

Методичні вказівки до лабораторної роботи № 6

з дисципліни:

"Проектування обладнання легкої промисловості та побутового обслуговування"

для підготовки студентів за спеціальністю

07.090202 "Обладнання легкої промисловості та побутового обслуговування"

Упор. Боровець В.М.,

Шенбор В.С.

Львів: Вид-во Нац. ун-ту "Львівська політехніка"

Упорядники: В.М.Боровець, к.т.н., доцент;

В.С.Шенбор, ст.викладач.

Відповідальний за випуск

О.В.Гаврильченко, к.т.н.,доцент.

Рецензенти: доцент, к.т.н., П.С.Коруняк; доцент, к.т.н., О.Р.Серкіз.

Мета роботи

1. Вивчення електроустаткування прасок та ознайомлення з їх конструктивними різновидностями.

2. Експериментальне визначення основних температурних характеристик прасок.

Загальні відомості

Електрична праска давно стала незамінним атрибутом сучасного житла, без якого важко уявити наше повсякденне життя. Проте на ринку побутової техніки сьогодні можна зустріти пристрої і машини, чий принцип дії відрізняється від добре знайомої нам праски, та і сама праска не зупиняється в своєму розвитку.

Генерація пари в сучасних прасках дозволяє досягати максимальної ефективності при гладженні одягу. Наприклад, сучасна парова праска має функцію «Вприскування пари», витрата якої безступінчатим чином регулюється в межах 0.30 г/хв, і крім того, функцію «Додаткове вприскування пари» (Supervapeur) з витратою пари до 60 г/хв, причому це вприскування може проводитися при вертикальному положенні підошви праски (наприклад, під час відпарювання костюмів). Гідравлічна система праски показана на Рис. 1.

Рис. 1. Гідравлічна система праски

Вона включає резервуар для води місткістю 300 мл, мініатюрний насос, реле тиску (прессостат) і клапани «Вприскування пари», «Додаткове вприскування пари» і «Вприскування води» з мікроперемикачами, кнопки яких виведені на ручку праски.

Рис. 2. Стан гідравлічної системи після включення праски

Під час включення праски в мережу насос починає нагнітання води з резервуару в гідравлічну систему (Рис. 2). Нагнітання води припиняється по команді реле тиску, що поступає на мікровимикач «а».

У режимі «Вприскування пари» (Рис. 3), яка активізується натисненням на кнопку мікроперемикача «b», відкривається клапан «В» і вода під тиском поступає в порожнину нагрітої підошви праски. Пара, що утворилася, виходить через отвори в підошві. При цьому мікроперемикач «а» реле тиску і клапан «А» залишаються відкритими. Витрата води (і, відповідно, витрата пари) регулюється потенціометром, що встановлюється відповідно до типу тканини (делікатні тканини, шовк тощо). У проміжках між натисненнями кнопки «Вприскування пари» клапан «В» знаходиться в закритому положенні, а працюючий насос відновлює тиск в гідравлічній системі.

У режимі «Додаткове вприскування пари» (Рис. 4) під час натиснення на кнопку мікроперемикача «с» відкривається клапан «С» подачі води в порожнину підошви праски і одночасно на декілька секунд включається насос, забезпечуючи додаткове надходження води в гідравлічну систему.

Рис. 3. Стан гідравлічної системи в режимі «Вприскування пари»

Рис. 4. Стан гідравлічної системи в режимі «Додаткове вприскування пари»

У режимі «Вприскування води» (Рис. 5) під час натиснення на відповідну кнопку відкривається клапан «D», утворюючи наскрізний прохід води, що знаходиться під натиском, до сопла розпилювання. У проміжках між натисненнями кнопки «Вприскування води» працюючий насос відновлює тиск води в гідравлічній системі.

Всякий, кому доводилося гладити паровою праскою, знає, що резервуар для води доводиться досить часто поповнювати. Тому логічним кроком розробників побутових прасувальних пристроїв було винесення парогенеруючої частини виробу в окремий блок — так звану парову станцію, пов'язану з праскою як електричним дротом, так і шлангом подачі пари.

Рис. 5. Стан гідравлічної системи в режимі «Вприскування води»

Перевагою парових станцій є підвищений тиск подачі пари (з можливістю його регулювання), що дозволяє парам краще проникати крізь тканину під час гладження.

Так, в парових станціях австрійської фірми Eudora (моделі ProfiVap plus і Domestic plus) створюється тиск пари 3,5 бар при інтенсивності паротворення 80 г/хв. Об'єм резервуару цих станцій складає 850 мл, маса станції 3,3 кг, а самої праски 1,1 кг (Рис. 6).

Рис. 6. Парова станція Eudora

Парова станція Rowenta Superpress DG-050 має резервуар для води місткістю 1 л, тиск пари 2,5 бар при продуктивності паротворення 50 г/хв. Потужність парогенератора складає 1200 Вт, а праски — 800 Вт.

Інший відомий виробник парових станцій — італійська фірма Polti випускає парові станції серії Vaporella місткістю резервуару для води до 1,5 л, інтенсивності паротворення 50 г/хв, потужність парогенератора 1000 Вт, а праски — 750 Вт.

Рис. 7. Система «Подвійний бойлер» парових станцій DeLonghi

У конструкції парових станцій DeLonghi (моделі Pro 750, Pro 880, VVX 750, VVX 880) застосована оригінальна система «Подвійний бойлер» (Рис. 7). Станція має два резервуари для води: великий на 800 мл і малий на 400 мл. Нагрівальний елемент знаходиться в малому резервуарі, завдяки чому вихід на робочий режим паротворення (85 г/хв в режимі Jet) відбувається всього за 4 хв. Частина пари, що утворюється, поступає в праску, інша частина — у великий резервуар з водою, підігріваючи її. Малий резервуар весь час підпитується гарячою водою з великого, завдяки чому рівень води в ньому підтримується постійним.

Станція має два режими роботи: форсований (Jet), з потужністю 2200 Вт і з інтенсивністю паротворення 85 г/хв, і економічний (Eco), з потужністю 1800 Вт і з інтенсивністю паротворення 60 г/хв.

Парова станція LauraStar (Швейцарія) конструктивно об'єднана з прасувальною дошкою (Рис. 8). Поверхня дошки 1 виготовлена з перфорованої корозійностійкої стали і має три рівні установки по висоті. Підошва праски 2 потужністю 0,8 кВт виконана з алюмінію. Утримувач шнура живлення 3 дозволяє вільно оперувати праскою по всій поверхні дошки, в центрі якої є вентилятор 4. Дошка обтягнута проникним для пари тканинним покриттям 5.

Рис. 8. Парова станція LauraStar

У неробочому положенні праска встановлюється на утримувачі 6. Розташований під дошкою паровий генератор 7 потужністю 1 кВт проводить пару під тиском 3,5 бар. Для зливу води з резервуару парогенератора в його нижній частині передбачена пробка 8.

Вентилятор парової станції може як нагнітати пара вгору через тканинне покриття прасувальної дошки (Рис. 9а), завдяки чому виконується пропарювання текстильного виробу, так і відкачувати пару вниз (Рис. 9, б).

Рис. 9. Вентилятор парової станції LauraStar

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]