Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка спец_ал_сти.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
272.9 Кб
Скачать

Список використаної літератури

Список використаної літератури наводиться одним із таких спосо­бів: за абеткою, у порядку посилань у тексті дипломної роботи, у хроне» логічному порідку видання літературних джерел. Список використань джерел та додатки не входять у загальний обсяг дипломної роботи.

Спочатку подаються джерела українською та російською мово» (російськомовні джерела окремо не виділяються ), а потім - інші джерела. Нумерація джерел у списку - наскрізна.

Під час внесення окремих джерел до списку використаної літерату­ри необхідно чітко дотримуватися певних вимог державного стандарту з обов'язковим наведенням назв праць, видавництва, року видання, кіль­кості сторінок. Назви та інші реквізити джерел з російської та інших іноземних мов не перекладаються.

Зразок оформлення літературних джерел за їхніми видами наведе­но в додатку Ж методичних рекомендацій.

Додатки

Додатки оформлюють як продовження дипломної роботи безпосе­редньо після списку використаної літератури у вигляді окремої частини, розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті дипломної роботи. Додатки повинні починатися з титульного аркуша, на якому великими літерами посередині аркуша надруковане слово "ДОДАТКИ". Кожний додаток також повинен починатися з титульного аркуша, на якому симетрично до тексту сторінки наведена назва додатка, надрукована малими літерами з першої великої. Наприклад: "ДОДАТОК А", з іншого рядка - його назва, наприклад: "Фінансова звітність підприємства". Слова "ДОДАТКИ", "ДОДАТОК", номер додатка та його назву в лапки не беруть.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Ґ, Є, І, ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад: "Додаток А", "Додаток Б" тощо.

Ілюстрації, таблиці та формули, які розміщені в додатках, нумеру­ють у межах кожного додатка, наприклад: "рис. Д.2" — другий рисунок до­датка Д; (А.1) — перша формула додатка А. В іншому на ілюстрації, таблиці та формули, розміщені в додатках, поширюються загальні вимоги щодо оформлення.

Документи, заповнені з обох боків аркуша, рахуються як дві сторінки, нумерація ставиться лише на першій із них.

Не допустимо надавати в додатках будь-які документи, що містять конфедетиційна інформація підприємства або підписи його посадових осіб, зокрема, фінансова звітність та інші документи. Фінансова звітність підприємства-бази, яка подається в таблицях Microsoft Excel.

Вимоги до оформлення ілюстративного матеріалу

Ілюстративний матеріал повинен бути поданий на 6 - 10 аркушах формату А4. У верхньому правому куті кожного аркуша, крім титульного, повинен бути його номер. Ілюстративний матеріал необхідно виконувати за допомогою комп'ютера.

До ілюстративного матеріалу включають графіки, схеми, таблиці та формули, що обов'язково повинні бути в роботі, які мають там смислове навантаження та про які повідомлятиметься в доповіді під час захисту роботи. Елементи ілюстративного матеріалу розташовуються у порядку згадування їх у доповіді під час захисту.

Нумерація ілюстрацій, таблиць та формул в ілюстративному мате­ріалі наскрізна. Ілюстрації, таблиці та формули в ілюстративному мате­ріалі мають власний однорівневий номер, а не той, що вони мали в роботі, наприклад: "Рис. 1".

Ілюстративний матеріал подається комісії під час захисту як муль­тимедійна презентація та в теці-швидкозшивачі у кількості не менше 6 примірників. Титульний аркуш ілюстративного матеріалу оформляється, як наведено у додатку Д.

5. Керівництво дипломними роботами

З метою своєчасної якісної підготовки дипломної роботи студентів наказом ректора вищого закладу освіти згідно з поданням відповідної ка­федри призначаються керівники дипломних робіт. Крім того, для консультування з певних питань призначаються консультанти.

Керівництво дипломними роботами здійснюється викладачами вищого рівня кваліфікації кафедри економіки, організації та планування діяльності підприємства. Розподіл керівників дипломної випускної роботи за студентами затверджується на засіданні кафедр з урахуванням тема­тики робіт і побажань студентів.

Керівник дипломної роботи виконує такі функції:

керує підготовкою дипломної роботи;

контролює виконання графіка навчального процесу студентом;

допомагає студентові сформулювати кінцеву редакцію теми роботи, обрати правильний напрямок і методи вирішення основних питань, визначає разом зі студентом завдання на дипломну роботу та складає її план;

допомагає в розробці календарного графіка роботи на весь період підготовки дипломної роботи;

рекомендує необхідні джерела для опрацювання теми роботи (основну літературу, довідкові матеріали тощо);

проводить систематичні, визначені розкладом та призначені за не­обхідністю консультації, бесіди;

аналізує та контролює організацію самостійної роботи студента;

контролює виконання роботи (частинами та в цілому) згідно з роз­робленим календарним графіком;

здійснює перевірку розділів дипломної роботи і роботи в цілому;

сприяє підвищенню загальної культури студента.

Після написання роботи студентом керівник складає відгук, у якому надаються короткий аналіз позитивних сторін роботи, детальний аналіз недоліків і помилок; висновки та оцінка роботи щодо актуальності дослід­ження, рівня теоретичних знань, виявлених студентом при вирішенні конкретних практичних завдань; ступінь самостійності роботи студента; загальна оцінка роботи, рекомендована оцінка роботи за дванадцяти-бальною шкалою. Відгук датується і підписується керівником.

6. Підготовка дипломних робіт студентами

Підготовка дипломних робіт починається після затвердження тема­тики та призначення керівників.

Робота з підготовки та написання випускної дипломної роботи про­водиться студентами самостійно відповідно до затвердженого випусковою кафедрою календарного графіка. У процесі роботи студент має до­тримуватися всіх рекомендацій керівника.

Відповідальність за виконання затверджених планів підготовки дипломної роботи покладається безпосередньо на студентів-виконавців роботи та керівників. За умови невиконання зазначеного плану керівник подає доповідну записку на ім'я завідувача випускової кафедри з відпо­відними пропозиціями.

Після виконання дипломної роботи студент повинен отримати всі необхідні підписи у керівника роботи та консультантів.

Закінчена дипломна робота, підписана студентом (на титульному аркуші, бланку завдання, а також з датою закінчення дипломної роботи та підписом студента після загальних висновків) і консультантами, з рецензією від організації, на базі якої було виконано дипломну ро­боту, подається керівникові в термін не пізніше ніж за два тижні до при­значеної дати захисту. Рецензія з організації-бази дослідження має свідчити про достовірність наведеної в роботі інформації, правдивість фактичних даних, підтверджувати актуальність теми для підприємства,

самостійність автора дослідження, практичну значущість аналітико-дослідницького і проектно-рекомендаційного розділів. Він повинен бути надрукований на фірмовому бланку установи або мати його печатку і має бути підписаний одним із керівників економічних служб підприємства.

Після затвердження завідувачем випускової кафедри дипломна робота подається на зовнішню рецензію.

Електронна версія на дискеті в окремому конверті (файлі) здається на випускову кафедру.

У випадку негативного висновку наукового керівника або завідувача випускової кафедри студент до захисту дипломної роботи не допускається.

Перед захистом студент зобов'язаний ознайомитися з відгуком і рецензіями, проаналізувати їх та підготувати відповіді на зауваження.

До захисту не допускаються студенти, які не виконали навчальну програму та на момент подання до захисту дипломної роботи мають академічну заборгованість.

Студенти, які не захистили дипломну роботу, не мають права на отримання диплома менеджера. Таким студентам видається довідка про проходження навчання за програмою підготовки менеджера.

7. Зовнішнє рецензування дипломної роботи

Зовнішніми рецензентами можуть бути провідні спеціалісти, які пра­цюють на підприємствах, в наукових установах, викладачі інших вищих навчальних закладів. Рецензія повинна друкуватися на фірмовому бланку підприємства (установи) або мати його печатку. Зовнішня рецен­зія повинна містити такі складові:

висновки щодо актуальності обраної теми, практичної значущості виконаної дипломної роботи;

характеристику повноти завдання щодо розкриття теми дипломної роботи, відповідність змісту роботи завданню;

висновки щодо використання в роботі сучасних методів дослідження, методичних підходів до вдосконалення діяльності підприємства згідно з напрямком теми дипломної роботи;

оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдосконалення управління певними аспектами діяльності підприємства, підвищення його ефективності;

оцінку загальних вражень від дипломної роботи (оформлення, сти­лю й грамотності викладу тощо);

висновок рецензента про відповідність якості виконаної дипломної роботи вимогам, що ставляться до таких робіт, про можливість допущен­ня її до захисту, запропоновану оцінку роботи за дванадцятибальною шкалою та про можливість присвоєння студенту кваліфікації менеджер-економіст.

8. Порядок захисту дипломних робіт

Захист дипломних робіт проводиться на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії.

Списки студентів, допущених до захисту, подаються до державної екзаменаційної комісії не пізніше ніж за тиждень до захисту.

Одночасно організується ознайомлення членів державної екзаме­наційної комісії з дипломними роботами студентів, яких ця комісія заслу­ховуватиме.

Державній екзаменаційній комісії перед початком захисту подають­ся такі документи:

зведена відомість про виконання студентами навчального плану і про отримані ними оцінки;

рецензія, на базі якої виконано дипломну роботу;

відгук керівника дипломної роботи;

зовнішня рецензія.

Державній екзаменаційній комісії можуть бути надані також інші матеріали, що характеризують наукову та практичну цінність виконаної дипломної роботи, — друковані статті за темою роботи, документи, що вказують на практичне її застосування тощо.

Процедура захисту дипломної роботи є прилюдною і складається з таких етапів:

короткого повідомлення автора (визначається мета, зміст, наукова та практична цінність роботи; питання, що винесені на захист, та резуль­тати дипломної роботи). Рекомендована тривалість доповіді студента — 10-15 хвилин;

відповідей на запитання членів державної екзаменаційної комісії та присутніх на захисті;

відповідей на зауваження наукового керівника та рецензентів;

підведення підсумків захисту дипломної роботи (дається оцінка дипломній роботі кожного студента).

На підставі рецензії та відгуку керівника, результатів захисту диплом­ної роботи державна екзаменаційна комісія ухвалює мотивоване рішення щодо кожного студента про присвоєння кваліфікації менеджера.

Рішення державної екзаменаційної комісії про оцінку знань, виявле­них під час підготовки та захисту дипломної роботи, а також присвоєння студенту кваліфікації студента та видачі йому відповідного державного документа ухвалюється державною екзаменаційною комісією на закрито­му засіданні відкритим голосуванням звичайною більшістю голосів членів комісії, котрі брали участь у засіданні. У разі однакової кількості голосів голос голови є вирішальним.

Результати захисту дипломних робіт оголошуються в цей же день після оформлення протоколів засідання державної екзаменаційної комісії. Студенти, роботи яких містять значний обсяг наукової новизни, можуть бути рекомендовані державною екзаменаційною комісією для вступу до аспірантури.

Додатки

Додаток А

Перелік основних тем дипломних робіт

студентів

зі спеціальності 7.050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

  1. Управління інноваційними проектами при залученні іноземного капіталу (на прикладі)

  2. Управління ціновою та збутовою політикою фірми на зовнішньому ринку (на прикладі)

  3. Прогнозування ефективності зовнішньоекономічної діяльності

  4. Менеджмент конкурентоспроможності фірми при виході на зовнішній ринок (на прикладі)

  5. Управління іноземними інвестиціями та шляхи їх залучення в Україну (на прикладі)

  6. Управління використанням інформаційних технологій в менеджменті організацій (на прикладі)

  7. Управління використанням Інтерент-технологій в менеджменті ЗЕД (на прикладі)

  8. Менеджмент забезпечення конкурентної переваги фірми (назва підприємства) на зовнішньому ринку

  9. Стимулювання праці персоналу в організаціях з іноземними інвестиціями (на прикладі)

  10. Стратегія інноваційної діяльності підприємства на зовнішньому ринку (на прикладі)

  11. Управління конкурентоспроможністю фірми у міжнародному бізнесі (на прикладі)

  12. Управління іноземним інвестуванням в економіці України (на прикладі)

  13. Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств України при укладанні зовнішньоекономічних угод

  14. Менеджмент конкурентоспроможності ______(назва підприємства)________ на зовнішньому ринку

  15. Механізм регулювання імпорту продукції вітчизняних товаровиробників

  16. Стратегічне планування виходу експортної продукції

  17. Механізм тотального управління якістю експортної продукції на матеріалах (на прикладі підприємства)

  18. Менеджмент міжнародного туризму (на прикладі)

  19. Управління міжнародною комерційною діяльністю

  20. Управління зовнішньоекономічною діяльністю ______(назва підприємства)________ в умовах невизначеності зовнішнього середовища

  21. Менеджмент спільного підприємства ______(назва підприємства)________

  22. Управління міжнародними автоперевезеннями в Україні (на прикладі)

  23. Міжнародний бізнес та підприємництво: тенденції та основні фактори розвитку (на прикладі)

  24. Планування зовнішньоекономічної діяльності ______(назва підприємства)________

  25. Система управління інвестиційним процесом в галузях економіці (на прикладі)

  26. Україна як суб’єкт інтеграції в Євросоюз

  27. Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств (на прикладі)

  28. Менеджмент експортно-імпортних операцій на підприємстві ______(назва підприємства)________

  29. Управління експортними операціями на підприємстві ______(назва підприємства)________

  30. Бізнес-процес стратегічного планування зовнішньоекономічної діяльності (на прикладі підприємства)

  31. Регулювання зовнішньою торгівлею вітчизняною продукцією в умовах гармонізації до вимог СОТ

  32. Стратегії менеджменту експортної діяльності (на прикладі підприємства)

  33. Методи просування продукції ______(назва підприємства)________ на зовнішні ринки

  34. Управління ризиками зовнішньоекономічної діяльності

  35. Управління інвестиційними проектами на підприємстві з іноземним капіталом

  36. Стратегічний менеджмент як інструмент підвищення конкурентоспроможності продукції ______(назва підприємства)________ на світових ринках

  37. Комунікативна діяльність менеджерів ЗЕД ______(назва підприємства)________

  38. Планування і організація зовнішньоекономічних операцій страхування вантажів ______(назва підприємства)________

  39. Управління зовнішньоекономічною діяльністю торгово-посередницького підприємства. 

  40. Корпоративна культура в системі управління зовнішньоекономічною діяльністю на підприємстві

  41. Стратегія виходу інноваційної продукції фірми на зовнішній ринок.

  42. Ділова етика в системі управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства  

  43. Управління транспортними логістичними операціями при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності

  44. Управління конкурентоспроможністю експортної продукції холдингової компанії   

  45. Управління прямими іноземними інвестиціями в промисловість України

  46. Комунікативна діяльність менеджерів ЗЕД підприємства 

  47. Механізм податкового регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємства-суб'єкта ЗЕД.   

  48. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності в умовах функціонування України в СОТ

  49. Організація транспортно-експедиторського обслуговування зовнішньоекономічної діяльності підприємства  

  50. Організація ефективного використання персоналу на підприємстві-суб'єкті ЗЕД  

  51. Ділові культури в системі управління зовнішньоекономічною діяльністю (на прикладі підприємства)

  52. Механізм митного регулювання зовнішньоекономічної діяльності  

  53. Управління логістичними операціями підприємства-суб'єкта ЗЕД

  54. Ефективність зовнішньоекономічних операцій та їх вплив на рентабельність спільного підприємства

  55. Управління конкурентоспроможністю підприємства на зовнішніх ринках.

  56. Культура спілкування як інструмент професійної діяльності менеджера ЗЕД.  Планування потреби в трудових ресурсах для здійснення ЗЕД підприємства.  

  57. Ділові культури в системі управління ЗЕД (на прикладі українсько-__________ відносин).

  58.  Ділова етика в системі управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства

  59. Механізм митного регулювання зовнішньоекономічною діяльністю в сфері промислового комплексу України.

  60. Аналіз інвестиційних проектів на підприємстві з іноземним капіталом.  

  61. Управління валютними ризиками суб'єктів ЗЕД на світових фінансових ринках.

  62. Управління зовнішньоторговельними біржовими операціями на прикладі Української аграрної біржі.  

  63. Управління мотивацією персоналу в спільних підприємствах України.  

  64. Проблеми залучення інвестицій в економічний розвиток підприємств харчової промисловості України.