Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок 7 клас.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Полярне сяйво

Полярне сяйво (Aurora borealis) — оптичне явище у верхніх шарах атмосфери, світіння окремих ділянок нічного неба, що швидко змінюється.

Одним з красивих оптичних явищ природи є полярне сяйво.

В більшості випадків полярні сяйва мають зелений або синій-зелений відтінок з плямами, що зрідка з'являються, або облямівкою рожевого або червоного кольору.

Полярні сяйва спостерігають в двох основних формах - у вигляді стрічок і у вигляді плям. Коли сяйво інтенсивне, воно набуває форми стрічок. Втрачаючи інтенсивність, воно перетворюється на плями. Проте багато стрічок зникають, не встигнувши розбитися на плями. Стрічки як би висять в темному просторі неба, нагадуючи гігантську завісу, що протягнулася зазвичай зі сходу на захід на тисячі кілометрів.

Висота цієї завіси складає декілька сотень кілометрів, товщина не перевищує декількох сотень метрів, причому вона така голуба і прозора, що крізь неї видно зірки. Нижній край завіси досить різко і виразно обкреслений і часто підфарбований в червоний або рожевий колір, верхній, - поступово втрачається у висоті і це створює особливо ефектне враження глибини простору.

Як виникають полярні сяйва. Земля є величезним магнітом, південний полюс якого знаходиться поблизу північного географічного полюса, а північний - поблизу південного. Силові лінії магнітного поля Землі, звані геомагнітними лініями, виходять з області, прилеглої до північного магнітного полюса Землі, охоплює земну кулю і входять в нього в області південного магнітного полюса, утворюючи грати навколо Землі.

Останнім часом учені встановили, що полярні сяйва інтенсивніші у берегів океанів і морів.

Міраж

Міраж (фр. mirage - видимість) - оптичне явище відбиття світла в атмосфері на межі різних за щільністю шарами повітря.

Деякі види міражів. З більшого різноманіття міражів виділимо декілька видів: “озерні” міражі, звані також нижніми міражами, верхні міражі, подвійні і потрійні міражі, міражі наддалекого бачення.

Нижні (“озерні”) міражі виникають над сильно нагрітою поверхнею. Верхні міражі виникають, навпаки, над сильно охолодженою поверхнею, наприклад над холодною водою. Якщо нижні міражі спостерігають, як правило, в пустелях і степах, то верхні спостерігають в північних широтах.

Верхні міражі відрізняються різноманітністю. У одних випадках вони дають пряме зображення, в інших випадках в повітрі з'являється перевернене зображення. Міражі можуть бути подвійними, коли спостерігаються два зображення, просте і перевернене. Ці зображення можуть бути розділені смугою повітря (одне може опинитися над лінією горизонту, інше під нею), але можуть безпосередньо змикатися один з одним. Іноді виникає ще одне - третє зображення.

Джерела світла

  • Джерела світла - фізичні тіла, атоми та молекули яких випромінюють світло.

  • За походженням джерела світла розділяють на природні та штучні.

  • За видом випромінювання джерела світла поділяють на теплові та люмінесцентні.

Сучасні джерела світла відрізняються великою різноманітністю, проте їх можна розділити на три основні групи: теплові - лампи розжарювання; газорозрядні - люмінісцентні, ртутні, ксенонові; світловпромінювальні діоди - світлодіоди.

Найбільшого поширення в побуті набули лампи розжарювання. Лампи розжарювання мають загальне або спеціальне призначення. Традиційні лампи розжарювання дешевше інших типів ламп. На цьому плюси ламп з вольфрамовим волоском закінчуються і починаються мінуси: значне споживання електроенергії, недовговічність, сильний нагрів і ін.

Газорозрядні джерела світла (люмінесцентні лампи) є досить великою групою ламп, в яких видимі випромінювання (світло) створюється електричним розрядом в газах або парах металів, причому це випромінювання в більшості випадків має різний колір. Найбільшого поширення набули трубчасті люмінесцентні лампи низького тиску, натрієві низького тиску, дугові ртутні, ксенонові лампи та ін.

В порівнянні з лампами розжарювання люмінесцентні лампи мають ряд переваг : в 4-5 разів більша світловидатність, в 10-15 разів довше термін служби, спектр випромінювання люмінесцентних джерел світла більше наближається до звичного для ока людини сонячному світлу.

Світлодіодні джерела світла - напівпровідникові прилади, випромінюючі некогерентне світло при пропусканні через нього електричного струму. Випромінюване ними світло лежить у вузькому діапазоні спектру, його колірні характеристики залежать від хімічного складу напівпровідника. Світлодіоди знайшли широке застосування в якості індикаторів цифрового табло, як джерела світла в ліхтарях, в підсвічуванні невеликих ЖК екранах і тому подібне.

У кінці XX ст. були винайдені енергозбережні лампи (компактні люмінесцентні лампи), що дозволяють економити до 80% енергії в порівнянні з класичними лампами розжарювання. Окрім нижчого споживання електроенергії, енергозбережні лампи при роботі виділяють менше тепла, чим традиційні лампи розжарювання. Це дозволяє використовувати енергозбережні лампи ширше в різноманітних світильниках, з тканинними абажурами, пластиковими плафонами і так далі. Великий вибір геометричних форм таких ламп допоможе створити будь-які світлові оформлення інтер'єру.