Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інновація.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
234.5 Кб
Скачать

Висновки до першого розділу

На основі проведеного у першому розділі дослідження теоретико-методологічних основ інноваційного підприємництва з використанням загальноекономічних методів (наукового абстрагування, діалектичного, індукції та дедукції, аналізу й синтезу, логічного та історичного, системно-функціонального підходу) можна зробити такі висновки:

1. Інновації, як показує дослідження теоретичних підходів представниками різних напрямів економічної думки, спричинюють великий вплив на економічний розвиток. Через створення інноваційного середовища в основних сферах людської діяльності, перш за все в економіці та господарській поведінці суб’єктів ринкових відносин, відбуваються глибинні структурні зрушення, що надає економічній системі динамізму в прогресивних перетвореннях.

2. Інновації виступають центральним фактором при формуванні тривалих циклічних коливань у всіх сферах економічного життя, оскільки розподіляються за часом нерівномірно, з’являючись групами (кластерами). Завдяки інноваціям економічний розвиток виглядає як певна послідовність висхідних пульсацій, зумовлених поширенням відповідних кластерів взаємопов’язаних нововведень. Роль інновацій полягає в тому, що вони переводять господарську кон'юнктуру з понижувальної на підвищувальну тенденцію, викликаючи утворення хвиль (коливань).

3. Трансформація економічної системи, яку можна розглядати як свого роду творчу руйнацію ринкової економіки, що відбувається під впливом науково-технічної та інноваційної діяльності та є результатом дії численних інноваційно-технологічних чинників, поступово виводить на провідні позиції підприємця-новатора, який, на основі управління нововведеннями, покликаний забезпечити високу ефективність виробництва в умовах динамічних змін та низького рівня визначеності економічних і соціальних явищ.

4. Оскільки інновації – це не лише чинник економічного зростання, але й одночасно чинник нестабільності економічної системи, що може призвести до втрати нею урівноваженого становища, завданням підприємця є реформування та революціонізування способу виробництва шляхом впровадження інновацій. Розробка і впровадження нових технологій та застосування нововведень виступає внутрішнім джерелом та рушійною силою розвитку інноваційного підприємництва.

5. Інноваційна підприємницька діяльність виступає пріоритетним напрямом економічного розвитку та визначальною формою реалізації національних інтересів. За рахунок інновацій легко відтворюється конкурентоспроможність, залучається до країни потік глобальних інвестицій. Разом з тим, інвестування ефективне лише тоді, коли забезпечує зростання продуктивності праці, що відбувається перш за все шляхом забезпечення безперервності науково-технічного прогресу, оновлення технологій і продуктів, на що якраз і орієнтоване інноваційне підприємництво.

6. Інноваційне підприємництво – це засіб досягнення комерційної мети і чинник економічної стабільності й зростання, оскільки інновації орієнтовані на задоволення ринкового попиту, конкретних запитів споживачів. Але інноваційне підприємництво потребує активної підтримки та стимулювання розвитку з боку держави: у зв’язку з невизначеністю кінцевих результатів більшості фундаментальних досліджень; недостатністю стимулів з боку приватного бізнесу до проведення науково-технічних досліджень у сфері охорони здоров’я, міського господарства тощо, результати яких дають в основному соціальний, а не економічний ефект; недостатнім розвитком в нашій країні економічної конкуренції та існуючим монополізмом в науково-технічній сфері, що обмежує ринок інноваційної продукції.

7. Узагальнення різних поглядів вчених-економістів щодо змісту категорії «інновація» дозволяє визначити її як результат втілення чи матеріалізації новаторської ідеї у певній предметній субстанції, якій притаманні нові споживчі властивості і реалізація якої передбачає зміну усталених способів діяльності суб’єкта, створення нового чи урізноманітнення старого попиту з метою отримання економічного, соціального, екологічного або інших видів ефектів. А, отже, життєвий цикл інновації починається тоді, коли на основі визрівання інноваційної ідеї створюється уже певна предметна субстанція, тобто з другого етапу інноваційного процесу.

8. Поняття «інновація» і «нововведення» не тотожні, вони різняться за своїм призначенням. Інновація завжди виступає у якості кінцевого результату господарської діяльності суб’єкта, а нововведення – це засіб, за допомогою якого створюється інновація. Отже, те що для одних виступає інновацією, іншими може бути використано у якості нововведення, хоча йдеться про одну і ту ж саму річ.

9. Під поняттям «інноваційне підприємництво» треба розуміти економічну діяльність зі створення та управління інноваційним підприємством з метою розробки, впровадження і комерційного використання різного роду інновацій. В цьому значенні інновації виступають специфічним інструментом інноваційного підприємництва.

10. Інновація поширюється у практиці господарювання відповідно до економічного інтересу підприємця-новатора, ефективність прояву якого залежить від рівня розвитку в країні ринкових відносин. Панування монополізму у виробництві багатьох товарів, дефіцитність ресурсів та нерозвиненість економічної конкуренції породжує виробничу орієнтацію підприємницького інтересу. Обмеження монополізму та розвиток конкуренції посилює ринкову орієнтацію підприємця, намагання повніше задовольнити потреби споживачів, сприяє розширенню ринку інноваційної продукції.

11. Об’єктивно спрямованість розвитку підприємницької діяльності у напрямку підвищення активності інноваційних досліджень, освоєння нововведень зумовлена також нинішньою тенденцією до глобалізації світової економіки, яка проявляється у зростанні частки фінансування наукових досліджень в більшості розвинутих і нових індустріальних країн, створенні всезростаючої кількості дослідницьких підрозділів транснаціональних корпорацій у сприятливих для такої діяльності регіонах. Разом з тим, процес глобалізації складний та суперечливий: з одного боку, він відкриває перед країнами перспективи залучення додаткових фінансових ресурсів для розвитку національних інноваційних процесів, але з іншого – таким шансом мають змогу скористатися далеко не всі держави через те, що глобалізація спричинює загострення міжнародної конкуренції за використання фінансових та інших інвестиційних ресурсів, у якій, безумовно, програють ті країни, що мають низьку конкурентоспроможність і значне відставання у сфері інноваційних технологій (серед таких країн й Україна), а виграють величезні ТНК, капітал яких сконцентрований в основному у наймогутніших країнах світу. Але, не дивлячись на небезпеку в зв’язку з глобалізацією потрапити в економічну залежність від могутніх міжнародних (насамперед фінансових) організацій, залишатися осторонь цього процесу також не можна. Протидією негативним тенденціям глобалізації є підвищення ефективності використання інновацій, що досягається шляхом розвитку інноваційного підприємництва. Активізація інноваційного підприємництва сприяє поступовій адаптації національної економіки до світового процесу глобалізації через зміцнення міжнародної конкурентоспроможності країни.

12. Пріоритетність розвитку інноваційної діяльності зумовлює зміну підходів до підтримки і розвитку передусім таких сфер, як наука, освіта, фундаментальні та прикладні дослідження; потребує налагодження тісного зв’язку науки з виробничою діяльністю, системою ринкових відносин, формування умов розвитку базисних інновацій, реформування існуючої системи оплати праці у напрямі підвищення вартості робочої сили, розбудови моделі інноваційного розвитку економіки України.

Основні результати розділу опубліковані в наукових працях автора [120; 127; 128; 129; 130; 132; 134; 139; 142; 147; 153].