Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSTV_lektsiyi.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
12.02 Mб
Скачать

3. Принцип Тейлора та принцип суміщення функцій контролю з функціями керування технологічними процесами

Більшість універсальних і спеціальних засобів вимірювання і контролю мають точковий контакт з контрольованим виробом, причому контроль відбувається в одному чи декількох перерізах. Такий контроль не гарантує попадання бракованих виробів у придатні. При наявності похибок форми і взаємного розташування поверхонь складних деталей у відповідності з принципом Тейлора надійне визначення відповідності розмірів усього профілю граничним значенням можливе тільки тоді, коли визначаються значення прохідної і непрохідної границі. Відповідно будь-яка деталь повинна бути проконтрольована мінімум двічі за допомогою прохідного і непрохідного калібрів.

Принцип суміщення функцій контролю з функціями керування технологічними процесами обумовив створення високопродуктивного і автоматизованого обладнання, оскільки з інтенсифікацією виробничого процесу стає більш складно візуально слідкувати за відхиленнями параметрів деталей і все складніше ручним способом керувати цими параметрами. Технічною базою для можливості використання цього принципу являється прогрес в галузі створення швидкодіючих, точних і надійних засобів вимірювання і автоматики.

Лекція 15. Нормування відхилень форми і розташування поверхонь деталей

План лекції:

  1. Відхилення форми циліндричних поверхонь

  2. Відхилення форми плоских поверхонь.

  3. Відхилення розташування поверхонь.

Література: [1, 2]

  1. Відхилення форми циліндричних поверхонь

Відхилення від круглості – це найбільша відстань від точок реального профілю до прилеглого кола. Допуск круглості T – це найбільше допустиме значення відхилення від круглості.

Овальність - це відхилення від круглості, при якому реальний профіль являє собою овалоподібну фігуру, найбільший і найменший діаметри якої взаємно- перпендикулярні, причому

(107)

Огранка - це відхилення від круглості, при якому реальний профіль є многогранною фігурою.

Рис. 42. Відхилення від круглості: а) загальний вигляд; б) овальність;

в) огранка

Відхилення від циліндричності – це найбільша відстань від точок реальної поверхні до прилеглого циліндра в межах нормованої ділянки L. Поле допуску циліндричності визначається простором, обмеженим співвісними циліндрами 1 і 2, які відстають один від другого на відстані, що дорівнює допуску циліндричності Т.

Рис. 43. Відхилення від циліндричності: а) визначення відхилення ;

б) визначення допуску Т

Відхилення профілю поздовжнього перерізу – це найбільша відстань від точок реальної поверхні до номінальної (прилеглої) поверхні у площині, що проходить через спільну вісь поверхонь.

Рис. 44. Відхилення профілю поздовжнього перерізу: а) загальний вигляд;

б) конусовидність; в) бочковидність; г) сідловидність

Для конусовидності, бочковидності, сідловидності параметр визначається за формулою (107).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]