Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТ 2011_Конспект окончательный.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
677.89 Кб
Скачать

9.4. Типова структура науково-дослідного

інституту (НДІ)

В Україні діє і велика кількість галузевих НДІ, підпорядкованих міністерствам і відомствам. Так, НДІ економіки підвідомчий Міністер­ству економіки України, НДІ фінансів – Міністерству фінансів України, НДІ статистики – Міністерству статистики України і т. ін. Науково-дослідні установи галузевого підпорядкування провадять наукові дослідження переважно прикладного характеру, яких потребує галузь, до якої вони належать. Зокрема, ці НДІ виконують особливо складні та трудомісткі науково-дослідні роботи, які вимагають об’єднання зусиль колективу вчених (наприклад, розробка методик щодо прогнозування розвитку галузі). За напрямом НДІ визначають його структуру: створюють відділи, лабораторії, сектори, які здебіль­шого очолюють провідні вчені цієї галузі знань.

Вищі навчальні заклади (університети, академії, інститути) мають спеціальні підрозділи, які виконують науково-дослідні роботи за рахунок державних бюджетних і госпрозрахункових коштів. Виконують дослідження професорсько-викладацькі працівники, аспіранти, студенти, а також вчені на конкурсній основі. Тематика досліджень у цих установах формується за профілем ВНЗ, його факультетів і кафедр на договірних засадах з підприємствами, організаціями або у формі дер­жавного замовлення.

Сучасні наукові установи складаються з відділень і відділів за науковими напрямками, до складу яких входять наукові лабораторії. Наприклад, Український науково-дослідний, проектно-конструкторський і технологічний інститут вибухозахисного електроустаткування (УкрНДІВЕ) складається з трьох наукових відділень (електричних машин, електричних апаратів, технологічного), до складу яких входять спеціалізовані відділи (наукові, конструкторські) і допоміжні (економічний, з праці й найму, енергомеханічний, господарський, бухгалтерський та ін.).

Типова структура НДІ наведена на рис. 9.1.

Типовий штатний розклад лабораторій: завідувач лабораторії, провідний науковий співпрацівник, старший науковий співпрацівник, науковий співпрацівник, молодший науковий співпрацівник, інженер, технік, технік-лаборант. Зазвичай штатний розклад складається з 9-13 співпрацівників.

9.5. Технологія наукових досліджень

Кожна тема має конкретну мету. Для досягнення поставленої мети вирішується ряд завдань, складається методика проведення дослідження.

На першому етапі виконується огляд даного конкретного питання, за яким уточнюються завдання дослідження.

Деякі з них вирішуються експериментальним шляхом, тому такі дослідження називаються експериментальними.

Обробка експериментальних даних ведеться зі застосуванням визначеного математичного апарата.

У деяких випадках ведеться теоретична проробка – завдання вирішується теоретичним шляхом. Такі дослідження називаються теоретичними.

Теоретичні й експериментальні дослідження проводяться іноді за участю групи математичного забезпечення наукових досліджень.

Як правило, результати теоретичних досліджень порівнюються з експериментальними даними, перевіряється їхня збіжність.

Результати проведених досліджень оформляються звітом, що складається в декількох примірниках. Після розгляду і затвердження звіту про проведену науково-дослідну роботу на науково-технічній раді інституту перший його примірник передається замовнику.

Попередньо звіт розглядається на семінарі відділу (лабораторії). Залежно від теми НДР результати можуть бути подані у виді рекомендацій або експериментальних і теоретичних даних щодо визначених параметрів машин і апаратів.

Результати проведених за технічними темами досліджень використовуються при створенні нових зразків машин і апаратів, що відповідають сучасному технічному рівню.

86