Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТ 2011_Конспект окончательный.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
677.89 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УПРАВЛІННЯ

М.Т. Демченко, В.В.Харченко

СИСТЕМИ

ТЕХНОЛОГІЙ

ПРОМИСЛОВОСТІ

Донецьк ДонДУУ 2011

УДК 658.5

Д42

Демченко М.Т., Харченко В.В.

Д42

Системи технологій промисловості: стислий конспект лекцій. – Донецьк: ДонДУУ, 2011. – 91 с.

Викладаються системи технологій виробництва в енергетиці, добувній, металургійній, хімічній та машинобудівельній галузях промисловості й будівництві.

Розглядаються питання технології виробництва найважливіших продуктів харчування.

Видання розраховано на студентів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» та галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування».

Рецензенти: Кононихин С.В.канд. техн. наук, доц. каф.

технічної експлуатації

автомобілів Донецької академії

автомобільного транспорту;

Сілаєв В.І. – д-р техн. наук, проф. каф

менеджменту у виробничій

сфері ДонДУУ.

© ДЕМЧЕНКО М.т., хАРЧЕНКО в.в.

© ДонДУУ, 2011

ВСТУП

Людство вступило в XXІ століття – століття глобалізації, інформатизації та глибоких змін. За допомогою прискореного роз- витку в новому столітті освіти, науки, техніки та новітніх технологій сучасні компанії перетворюються на власників потужного інтелектуального капіталу, відкривають нові виняткові можливості й створюють довгострокові цінності.

Ринок сприймає наукомістку, високоінтелектуальну, ефективну й екологічно небезпечну технологію, спроможну забезпечити значне підвищення продуктивності праці, зниження експлуатаційних ви­трат, енергоспоживання, високі конкурентні властивості продукції.

За цих умов з боку споживачів зростають вимоги до продукції передових підприємств України. І вихід тут один – пошук нових виняткових можливостей, розвиток корпоративної науки, впровадження новітніх технологій, у т. ч. нанотехнологій, створення нової конкуренто­спроможної продукції з кращими споживчими властивостями і ціннісними характеристиками, підвищення якості сервісного обслуговування, продуктивності праці, значне скорочення витрат.

Заліковий модуль 1. СУТНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЇ. ТЕХНОЛОГІЇ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО ТА МЕТАЛУРГІЙНОГО КОМПЛЕКСІВ

Змістовий модуль 1. Сутність технології. Сировина, паливо, вода та повітря в технологічних процесах

1.1. Поняття про технологію

Технологія – це процес послідовної зміни стану, властивостей, фор­ми або розміру предметів праці, що здійснюється при виготовленні продукції.

Технологією називають науку, що вивчає засоби і процеси одер­жання і переробки продуктів природи в предмети споживання і засоби виробництва.

Поняття “технологія” насамперед варто пов’язувати з економічною діяльністю людського суспільства, спрямованою на пристосування і зміну предметів зовнішнього природного середовища для задоволення своїх потреб.

Отже, в економіці реалізація технологій відбувається в тріаді складових виробництва: праця, носієм якої є людина, предмет праці й засоби праці. Залежно від предмета і засобів праці саме поняття “технологія” набуває визначеного змісту. Так, якщо предметом праці є об’єкт природи, який засобами суспільної праці переробляється на продукт споживання або товар, то маємо промислову технологію. Якщо ж предметом праці є саме структура промислової технології, яку вивчають із метою удосконалення або створення нових її видів, то маємо справу з науковою технологією.

Розрізняють промислову технологію, механічну, хімічну та ін.

1.2. Галузі промисловості та їх класифікація

Галузь промисловості – це сукупність підприємств, які характеризуються єдністю економічного призначення виробленої продукції, однорідністю перероблюваної сировини, спільністю технологічних процесів, технічної бази і фахових кадрів.

Об’єднання декількох спеціалізованих галузей промисловості являє собою комплексну галузь (чорна металургія, электро- і теплоенергетика, машинобудування і т. ін.).

Залежно від економічного призначення продукції розрізняють галузі, що виробляють засоби виробництва (група А), і галузі, що виробляють предмети споживання (група Б).

Галузі промисловості за характером впливу на предмет праці розподіляються на видобувні й обробні. Перші зайняті видобутком природ­ної сировини (вугілля, торфу, природного газу, руд чорних і кольорових металів), другі – переробкою продукції видобувних галузей промисловості та сільського господарства.

1.3. Поняття про виробничий і технологічний процеси

Виробничий процес – це сукупність дій, у результаті яких вихідні матеріали і напівфабрикати перетворюються в готову продукцію, що відповідає своєму призначенню. Виробничий процес на підприємстві потребує різноманітних дій: постачання сировини, ремонту устаткування, навчання персоналу, забезпечення санітарно-гігієнічних і екологічних заходів. Всі ці дії можуть бути різними й здійснюватись, залежно від виникаючих потреб, у різний час і забезпечуватися різноманітними заходами, у результаті реалізації яких вирішується та чи інша проблема. Таким чином, виробничий процес складається з матеріального й енергетичного забезпечення, транспортних і складських операцій, ремонтних робіт і техніко-економічного управління виробництвом.

У будь-якому виробничому процесі можна виділити основні та допоміжні процеси. Процеси виробництва, що забезпечують перетворення сировини і матеріалів у готову продукцію, називаються основними. Допоміжні процеси забезпечують виготовлення продукції, використовуваної для обслуговування основного виробництва (наприклад, виготовлення інструментів, оснастки і т.д.).

Технологічний процес – це частина виробничого процесу, безпосередньо пов’язана з послідовним перетворенням предмета праці в продукт виробництва. Він здійснюється за встановленим порядком, на визначеному устаткуванні, при встановленій кількості та якості сировини, при заданих технологічних параметрах (температурі, тиску, часі та ін.).

За способом організації хіміко-технологічні процеси (ХТП) підрозділяються на періодичні, безупинні й комбіновані. У періодичних процесах сировина вводиться до реактора зазначеними порціями, а з реактора виводиться цільовий продукт R після завершення циклу У безупинних процесах сировина подається до реактора постійним потоком. За час перебування в реакторі вона перетворюється в цільовий продукт, що безупинно виводиться з реактора.

Комбіновані процеси можуть характеризуватися безупинним надходженням сировини і періодичним відведенням продукту, періодичним надходженням сировини і безупинним відведенням продукту, періодичним надходженням одного з вихідних видів сировини і безупинним – іншого і т.д.