Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CO_posib_PNP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

1.3.2. Інші невідкладні роботи (інр) в осередку ураження

ІНР проводяться в першу чергу в місцях аварій, які перешкоджають проведенню рятувальних робіт і загрожують життю людей (затоплення, загазованість, виникнення пожеж).

Основний спосіб локалізації аварій і пошкоджень на комунально-енергетичних та технологічних мережах є вимкнення зруйно­ваних частин мереж.

Аварії на електромережах ліквідуються тільки після їх обезструмлення на підстанціях, трансформаторних будках або на вводах в будинок.

Для ліквідації аварій на газових мережах припиняється подача газу шляхом вимкнення аварійних дільниць. У випадку спалахування газу понижується його тиск в мережі, а саме полум'я гаситься закиданням піском, землею і накиданням мокрого брезенту або іншого матеріалу. Всі аварійні роботи на газових мережах викону­ються в ізолюючих протигазах.

Аварійно-відновлювальні роботи на технологічних трубопроводах виконуються з метою запобігання вибухів і пожеж. Для цього в першу чергу перекриваються трубопроводи, які ідуть до резервуарів і відключаються насоси, які підтримують тиск.

Закріплення або зруйнування конструкцій будинків і споруд, що загрожують обвалом, мають за мету усунути можливу небезпеку завалення їх на проїжджу частину дороги або на захисні споруди.

1.3.3. Забезпечення дій формувань

Забезпечення дій формувань включає здійснення заходів із підтримання їх готовності до виконання задач, захисту від різних факторів ураження матеріального, технічного та інших видів забезпечення.

Для виявлення обстановки на дільниці робіт організовується розвідка. Про результати розвідки командир розвідувального формування доповідає начальнику (командиру) по радіо, за допомогою сигнальних засобів і особисто.

Головними видами забезпечення РНР є:

Матеріальне забезпечення полягає в своєчасному і повному забезпеченні формувань технікою, засобами захисту, зв'язку, приладами радіаційної і хімічної розвідки, пальним, медикаментами і медичним майном, змінним одягом, білизною і взуттям, продовольством, будівельними матеріалами і іншими засобами, необхідними для проведення РНР.

Медичне забезпечення проводиться з метою збереження здоров'я і працездатності особового складу формувань, своєчасного надання медичної допомоги потерпілим, їх евакуації, лікування і швидшого їх одуження.

Технічне забезпечення проводиться для підтримання в потрібному стані і в постійній готовності для використання всіх видів техніки. Воно призначено для забезпечення формувань технічним майном, обслу­говування і ремонту техніки.

1.3.4. Зміна формувань

Після закінчення робіт або з отриманням особовим складом встановлених доз опромінення за рішенням начальника ЦО об'єкта про­водиться зміна формувань. Для забезпечення безперервності прове­дення рятувальних робіт зміна формувань проводиться безпосередньо на робочих місцях. Техніка формування, яке змінюється, як правило, пе­редається прибулому на зміну особовому складу.

Під час зміни старшим на дільниці (об'єкті) робіт є командир формування, яке змінюється. Він інформує прибувшого на зміну командира про обстановку, місця робіт, порядок використання техніки, об’єм майбутніх робіт і умови їх виконання, місця збору потерпілих, порядок підтримання зв'язку зі старшим начальником.

Після передачі об'єктів робіт особовий склад формування, яке змінилося, збирається в установленому місці, командири підрозділів провіряють присутність людей, після чого формування прямує в район збору, а звідти, при необхідності, – на санітарну обробку, а після – в район позаміської зони для відновлення її готовності до наступних дій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]