Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка лаб..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Характеристика вітчизняного радіотехнічного концерну

Сьогодні це велика багатогалузева компанія, в яку входять науково-виробничі, промислові, торгово-сервісні, транспортні та інші підприємства й представництва. Підприємство функціонує у формі відкритого акціонерного товариства, акціонерами якого є як фізичні, так і юридичні особи, зокрема один з банків. Державної частки у статутному фонді акціонерного товариства немає.

Заводи акціонерного товариства виробляють складну радіоелектронну апаратуру спеціального призначення - телевізійні системи, апаратуру і прилади для військової та цивільної авіації, бронетанкової техніки, апаратуру захисту телекомунікацій та інформації, системи супутникового телебачення тощо.

Підприємствами концерну виготовляється і реалізується широкий модельний ряд сучасних мультисистемних телевізорів. Телевізійне виробництво оснащене високотехнологічиними автоматизованими лініями виготовлення плат друкованого монтажу і лініями виготовлення телевізорів, апаратурою тестування, контрольно-вимірювальним і діагностичним обладнанням для контролю вузлів, блоків і телевізора загалом.

Провідним підприємством є завод телевізійної техніки, де відбувається проектування і серійне виготовлення телевізійних систем спеціального призначення, комплексних систем телеспостереження і охорони об'єктів та територій. Серед продукції заводу - системи технічного захисту інформації, захисту приміщень, обчислювальної техніки, засобів обробки і збереження інформації від несанкціонованого доступу, зокрема апаратно-програмні. Спеціаліс­ти заводу здійснюють монтаж, налагодження, ремонт і техобслуговування систем протипожеж­ного захисту та засобів охоронної сигналізації.

Одним із головних напрямів діяльності концерну є розробкам виробництво спеціальних телесистем і обладнання, які випускають, спеціалізовані підприємства товариства. У структурі концерну діє окреме конструкторське бюро (ОКБ), яке є розробником і виробником телемоніторів спеціального призначення, замкнутих телевізійних систем для авіації, бронетехніки і морських катерів, здійснює модернізацію танкових прицільних комплексів телевізійними, тепловізійними, лазерними та обчислювальними пристроями. Крім того, ОКБ виробляє системи управління повітряним рухом - понад десяток моделей пультів диспетчерів управління повітряним рухом літаків, якими можна обладнати диспетчерську службу практично будь-якого великого або місцевого аеропорту.

19

Науково-дослідні підприємства концерну розробляють і виготовляють матеріали та компоненти для електроніки, нові зразки телевізійної техніки та електронних систем. Одне з науково-виробничих підприємств концерну спеціалізується на розробленні та виробництві телевізійних систем відображення телевізійної інформації, індикаторів телеінформації, приладів контролю, виявлення та сигналізації про наявність отруйних речовин та радіоактивне забруднення. Інше науково-виробниче підприємство спеціалізується на радіоелектронному матеріалознавстві. Основними напрямками досліджень є: матеріали оптоелектроніки, квантової електроніки та оптики, матеріали акустоелектроніки, керамічні матеріали електронної техніки, матеріали для мікроелектроніки, матеріали кріоелектроніки, матеріали магнітоелектроніки, технологічні матеріали для монтажно-складальних робіт та друкованих плат.

Останнім часом в результаті диверсифікації та реструктуризації виробництва створено нові підприємства, які виготовляють електропобутові вироби, системи обігрівання для автомобілів та автобусів, електронагрівні елементи, вироби з пластмас і деревини, технологічні лінії й обладнання, медпрепарати та чимало інших товарів. Деякі підприємства надають широкий спектр послуг - автомобільні перевезення, будівельні роботи, торгівля і технічний сервіс, лізинг нерухомості та обладнання тощо.

Сьогодні підприємство оновлюється і динамічно розвивається як багатопрофільна компанія. Створені й успішно працюють спільні підприємства за участю українського та іноземного капіталу.

Високий виробничий і науковий потенціал концерну, відсутність державної частки в його статутному фонді, розвинута інфраструктура підприємств, їх вигідне розташування біля кордонів і трансєвропейських магістралей відкривають широкі перспективи для співпраці з вітчизняними й зарубіжними партнерами щодо організації спільних підприємств і виробництв, зокрема у спеціальних економічних зонах.

Зацікавленим зарубіжним фірмам пропонується створення спільних підприємств та спільних виробництв на діючих телевізійних підприємствах товариства. Науково-дослідні організації концерну пропонують створення спільних підприємств з розробки та виготовлення матеріалів для мікро-, опто-, квантової електроніки та оптики, акусто-, магніто- та кріоелектро­ніки, керамічних матеріалів для електронної техніки, технологічних матеріалів для електронної техніки, технологічних матеріалів для радіоелектроніки та виробів на їх основі. Крім того, концерн шукає партнерів для створення спільного підприємства з виробництва сучасних електропобутових приладів. Для цього наявні як технологічні можливості, так і компактні відокремлені виробничі площі, незалежна інфраструктура, широка мережа збуту.

Товариство пропонує спільну діяльність з організації сучасного інструментального виробництва для потреб регіону (прес-форми, штампи, пристосування та інструменти) на базі виробничих площ й металообробного обладнання заводів концерну. Пропонується спільна діяльність зі створення енергогенерувальних установок на принципі конгенерації (наприклад, на базі газових генераторних установок з використанням відпрацьованих димових газів опалювальних котлів та хімічних установок).

Крім того, концерн пропонує вітчизняним і зарубіжним партнерам вільні виробничі площі у місті та в прикордонній зоні. Можливий продаж корпусів разом з земельними ділянками. Виробничі площі у місті мають зручне розміщення поблизу залізниці, наявність виробничої інфраструктури дає змогу використовувати площі для виробництва радіоелектрон­них виробів та вузлів, електропобутової техніки, пошиття одягу, взуття, для деревообробки, випуску товарів широкого вжитку тощо. У промисловій зоні міста наявні виробничі площі з під'їзними залізничними та автомобільними шляхами. Можливість реєстрації об'єктів у спеціальній економічній зоні створює вигідні передумови організації нових підприємств для складання радіоелектронних виробів, електропобутової техніки, виготовлення виробів з пластмас, тари та упакування різного призначення, товарів широкого вжитку тощо.

Концерн також пропонує зацікавленим партнерам спільну діяльність з організації туризму, розбудови готельних та кемпінгових комплексів на базах товариства на Чорноморському узбережжі Криму.

20

Варіант 4

Характеристика вітчизняного банку регіонального значення

Банк створений рішенням зборів засновників у серпні 1991 року як акціонерне товариство закритого типу з іноземними інвестиціями. З вересня 1993 року банк реорганізований в акціонерне товариство відкритого типу. З 1997 року акціонером банку з часткою 20,1 % ста­тутного фонду стає канадська корпорація.

За час свого існування банк став серйозним, надійним та універсальним банком, що динамічно розвивається, має практично повну ліцензію Національного банку України та дозволи державних органів на надання широкого спектра банківських послуг та здійснення банківських операцій в національній та іноземній валюті, з цінними паперами.

Організаційна структура банку, його філії та відділення, розгалужена мережа банків-кореспондентів забезпечують різнобічну діяльність банку як закладу з універсальним характером послуг, якість і рівень яких відповідає усім вимогам Національного банку України.

З дня утворення банку його акціонерами була вибрана консервативна стратегія розвитку, пріоритетами якої можна назвати високу якість та надійність обслуговування клієнтів, відкритість щодо суспільства та державних органів, а також забезпечення максимального рівня довіри з боку клієнтів. Саме клієнт є центром уваги банку. Клієнти банку можуть завжди розраховувати на фахові консультації та допомогу з різних фінансово-економічних питань з боку спеціалістів банку: починаючи від традиційного розрахунково-касового обслуговування до найсучасніших міжнародних розрахунків, від аналізу грошових надходжень до встановлення оптимальних режимів використання грошових коштів підприємств, установ, організацій та особистих коштів фізичних осіб.

За весь час існування банк жодного разу не порушував обов'язкові нормативи Національ­ного банку України і був прибутковим, кожний рік нараховуючи дивіденди акціонерам. Банк співпрацює і готовий до подальшої співпраці з усіма банками та фінансовими установами з різних куточків світу.

Станом на 17.01.2003 р. зареєстрований та сплачений статутний капітал банку становить 27 630 000 грн. Акції банку - прості іменні, номінальна вартість акції - 0,50 грн., форма випус­ку акції - документарна. Акціонерами банку є 11 юридичних та 700 фізичних осіб. Структура статутного капіталу банку: юридичні особи - 63,6 % (з них резиденти - 58,74 % та нерезиденти -4,86 %), фізичні особи ~ 36,4 %. Середній розмір внеску фізичної особи до фактично спла­ченого статутного капіталу становить 12 114,19 грн.

За час свого існування банк заслужив репутацію стабільного фінансового партнера для своїх клієнтів, кількість яких з року в рік невпинно зростає. Розподіл чисельності клієнтів банку має такий вигляд: 31 % - суб'єкти підприємницької діяльності, з них 63 % - нефінансові підприємства і організації недержавної форми власності, переважно малого і середнього бізнесу; 69 % - фізичні особи. Про довіру населення до банку свідчить зростання кількості рахунків, поточних і строкових, в національній та іноземній валютах, відкритих фізичними особами. Частка депозитів населення зросла у валюті балансу до 30,3 %, а в зобов'язаннях банку - до 42,4 %.

Клієнтами банку є потужні підприємства з виробництва тютюнових і парфумерно-косметичних виробів, багатопрофільні торгові фірми із розгалуженою діючою мережею гуртової та роздрібної торгівлі не тільки в Західному, але й в інших регіонах України, із сталими багаторічними міжнародними контактами.

Серед галузей економіки, фінансованих банком, найбільша питома вага кредитів під­приємствам торгівлі, приладобудівної та борошномельно-круп'яної промисловості, поліграфії і харчової промисловості, сільського господарства.

Банк належить до регіональних, тобто концентрує свою діяльність у межах окремого регіону. Сьогодні, крім головного офісу, відкрито два філії банку в обласних центрах Західної України, загальна кількість відділень банку - 13.

Керівництво банку постійно дбає про якість роботи персоналу, загальна кількість якого сягає близько 250 осіб. У структурі персоналу переважають висококваліфіковані фахівці зі значним стажем роботи. Середній вік працівників близько 36 років.

21

Варіант 5

Характеристика вітчизняної багатогалузевої корпорації

Багатогалузева корпорація успішно працює у Західному регіоні України. У структурі корпорації об'єднано тридцять салонів мобільної телефонії й ательє мод, півсотні обмінних пунктів валюти, десятки продуктових магазинів, агентство з продажу нерухомості, молодіжно-розважальний комплекс (піцерія, бар, Інтернет-кафе, дискотека), готелі та .машинобудівний завод. Нині вартість корпорації - понад 10 млн. дол.

Починалася діяльність корпорації у 1991 році з торгівлі пуховими куртками. Після цього власники організували підприємство з пошиття одягу, створили спільне українсько-англійське підприємство, одержали на п'ять років податкові пільги. У своєму регіоні підприємство відродило на місці колишні ательє-салони мод. На початку 90-х на першому в Україні приватизаційному аукціоні було 5 придбано перше приміщення для магазина. Незабаром з'явилася мережа продуктових магазинів, потім - обмінних пунктів валюти.

Останнім досягненням стало створення широкої дистриб'юторської мережі мобільної телефонії. Корпорація єдина в регіоні без обмежень замінює з доплатою своїм клієнтам старі моделі телефонів на нові та надає трирічну гарантію на термінали. Керівництво корпорації вважає, що співпраця з операторами мобільного зв'язку дає змогу набувати цінний управлінський досвід (від ІІМС - закордонний, а від "Київстар" - вітчизняний), який можна екстраполювати на інші види свого бізнесу.

Керівництво корпорації постійно дивує своїх партнерів і конкурентів новими підприємницькими ходами. Найсвіжіший приклад - перший чемпіонат України з метання мобільних телефонів. І якщо українцям вдалося побити світовий рекорд у метанні стільникових терміналів, то корпорація усього за4 півтора року створила дистриб'юторську мережу, яка охопила п'яту частину ринку мобільної телефонії всієї Західної України.

Виходячи на новий ринок, корпорація спочатку нарощує обсяги продажів (навіть на шкоду прибутку) за рахунок зовнішніх джерел фінансування. Гроші вкладаються доти, доки витрати не зрівноважуються з доходами.

У період становлення у корпорації практикувався авторитарний стиль керівництва, тепер він ближчий до демократичного, хоча стратегічні рішення керівник приймає одноосібно. Від послуг кадрових агентств корпорація відмовилася, новий персонал набирається переважно із сімей працівників корпорації. Керівництво мотивує такий підхід тим, що молодим легко прищеплюється корпоративна етика, адже батько або мати працюють на фірмі. Всіма можливими засобами у працівників формується почуття великої сім'ї. Практикуються кадрові переміщення з одного бізнесу в інший. Існує також система внутрішньокорпоративних пільг і преміювання.

22

Варіант 6

Характеристика вітчизняної кавової фабрики

Підприємство організоване у формі спільного українсько-англійського товариства з

п^мр-л-рнпіл иіппппіпяпкнігтіл. пгнлвнммм имітямм ліапкипгті аіглгл г* пб-ж-ярігтяниа тя ппмрі

зеленої кави; виготовлення розчинної кави, розчинних та нерозчинних кавових напоїв; виготовлення кавового драже; реалізація виготовленої продукції. , Обсяги виробництва та продаж продукції постійно зростають на і 0-15 % щороку. Річний обсяг виробництва переви­щив 1200 тонн.

Підприємство постійно дбає про розширення асортименту товарів, бере участь у міжнародних виставках та конкурсах. Продукція підприємства відзначена призами в Женеві, Парижі, Мадриді та Москві.

Підприємство самостійно веде зовнішньоекономічну діяльність відповідно до чинного законодавства України на засадах повної валютної самоокупності та самофінансування, мас право відкривати філії, представництва та інші виробничі підрозділи за кордоном, а також вступати у спільні підприємства та інші господарські формування, об'єднання та спілки, цілі яких не суперечать чинному законодавству України.

Для підприємства робота з іноземними партнерами є досить важливою як щодо постачання, так і щодо збуту. Частка експорту становить приблизно 5 %, з них Росії - 3 %, Молдови - 1 %, Білорусії - 0,5 %. Пріоритетною в зовнішньоекономічній діяльності вважається Росія. Для організації експорту формується мережа посередників та консигнаційних складів, забезпечується відповідна рекламна підтримка у найперспективніших районах.

Поставки зеленої кави на 80% забезпечує англійський партнер, який володіє плантаціями кави у Бразилії. Решта кави постачається з інших традиційних місць її вирощування: Еквадору, Камбоджі, В'єтнаму, Лаосу.

Споживання кави в Україні зростає з року в рік. На ринку кави представлені як вітчиз­няні, так і закордонні виробники. Станом на кінець 2001 року найбільшу частку (в натуральних (кг) величинах) українського ринку розчинної кави займало ИезсаГб (45 %), натуральної кави -ІасоЬз (25 %). Тобто лідерами за обсягами збуту кави є закордонні компанії. Необхідно зазначити, що їх продукція є дорожчою, ніж конкурентів. Провідні позиції на ринку України свідчать про високоефективне використання цими компаніями маркетингових інструментів.

Наше підприємство володіє 25 % ринку розчинної кави, \1 % - натуральної та 67 % -кавових виробів. Незважаючи на щорічне зростання виторгу від реалізації продукції під­приємства, частка ринку як за розчинною, так і за натуральною кавою постійно зменшувалась. Закордонні конкуренти швидко та вміло скористались тим, що темпи зростання виробництва підприємства не встигали за темпами збільшення споживання.

Досить сильні позиції підприємство має на ринку Західної України, де продається близь­ко 40 % пройукшї фабрики. Загалом збут майже 90 % продукції підприємства здійснюється через різноманітні торгово-гюсередницькі організації, решта - через власні кіоски, магазини, кафе, продаж з фабрики, експорт тощо. Кількість цих посередників, яких ще називають "кавовими дилерами", сьогодні близько двох десятків. Вони, своєю чергою, реалізують куплену каву через роздрібну торгівлю та ринок.

23

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № З "АНАЛІЗ ТА ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ"

Мета роботи: Вивчення структури управління організацією і розроблення заходів з удосконалення організаційної структури управління підприємством у сучасних умовах. Технічні засоби: Комп'ютер, калькулятор, форми для заповнення, графічні засоби.

ЗЛ. Зміст роботи

  1. Вивчення особливостей функціонування підприємства заданого профілю на засадах завдання і наведених органіграм.'

  2. Вивчення функцій структурних підрозділів підприємства заданого профілю.

  3. Визначення чисельності та функцій посадових осіб підприємства.

  4. Розроблення заходів з удосконалення організаційної структури управління підприємст­вом в умовах заданих змін, обґрунтування розроблених заходів.

  5. Визначення функцій і чисельності посадових осіб підприємства після здійснення захо­дів з удосконалення організаційної структури управління підприємством.

  6. Розробка нової організаційної структури управління підприємством.