Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4 Функціі ОС ПК.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
407.04 Кб
Скачать

2. Призначення та класифікація ос. Класифікація ос

  • ОС одного користувача і ОС багатьох користувачів;

  • однозадачні ОС і багатозадачні ОС.

Однозадачні системи (вони, як правило, для одного користувача) допускають тільки послідовне виконання завдань: у кожний момент часу виконується тільки одне завдання. Зрозуміло, що ефективність використання ресурсів комп'ютера при цьому є невисокою. Однозадачний режим був характерний для перших ЕОМ. При роботі в цьому режимі центральний процесор змушений був простоювати, очікуючи, наприклад, закінчення виведення на зовнішній друкувальний пристрій або введення додаткових даних. Практично всі сучасні ОС підтримують багатозадачний режим, при якому можливе паралельне виконання завдань і розподіл ресурсів комп'ютера між завданнями. Однозадачною ОС є розглянута тут система MS-DOS. До сучасних багато-задачних систем належать усі ОС класу Windows 95 і вище. Типовим прикладом ОС багатьох користувачів є система UNIX, що встановлюється на комп'ютерах у великих офісах, банках, страхових компаніях тощо

3.Організація та обслуговування файлової системи.

Усі сучасні операційні системи забезпечують створення файлової системи, яка призначена для зберігання даних на дисках у вигляді файлів і служить для доступу до них. У свою чергу, файли використовуються для організації і зберігання даних на машинних носіях.

Файл (англ.file) - послідовність числа байтів, які володіють унікальними власними іменами на машинних носіях. Файли умовно розділяють на два типи - текстові та двійкові. Текстові файли – «найпопулярніший» тип даних. Для одного символу виділяється всього лише один байт.

А через те, що людське око любить красу (малюнки, діаграми, екзотичні шрифти), просто текстові файли зустрічаються рідко.

В результаті, формати таких файлів «мутували» - зараз вони являють собою різні комбінації текстових, графічних та інших форм даних.

Двійкові файли, на відміну від текстових, не так просто переглянути і у них, звичайно, немає знайомих нам слів - лише безліч незрозумілих символів.

Ці файли не призначені безпосередньо для читання людиною. Прикладами двійкових файлів є програми, що виконуються, і файли із графічними зображеннями. Розміщення файлів на носіях здійснюється за допомогою каталогів, у яких зберігаються їхні параметри.

Каталог може включати безліч підкаталогів, у результаті чого на дисках утворюються розгалужені файлові структури.

Організація файлів у вигляді деревоподібної структури називається файловою системою. Принцип організації файлової системи - табличний. Тобто, інформація про місцезнаходження файлу на диску зберігається в таблиці розміщення файлів (англ. File Allocation Table, FAT).

Далі з'явився більш перспективний напрямок у розвитку файлових систем - NTFS (New Technology File System) - файлова система нової технології, що підтримує довгі імена файлів і пропонує надійну систему безпеки даних. Обсяг розділу NTFS - не обмежений. Також, NTFS заощаджує місце на диску, стискаючи його самого, окремі файли і каталоги. В Windows XP застосовується і FAT32 і NTFS.

Імена й розширення файлів.

З «народженням» ОС Windows 95 було введене поняття «довгого» імені, яке могло містити до 256 будь-яких символів, окрім дев'яти спеціальних: \ / : * ? “ < > |.

В іменуванні можна користуватися пробілами й крапками. А закінчувався файл із трьох символів, що становлять так зване розширення. Розширення файлу - хаотична послідовність символів, що додаються в кінець імені файлу.

Воно служить для класифікації типу або формату файлу.

Це один з безлічі способів, коли користувач або ПЗ комп'ютера має можливість визначити тип даних, розміщених у файлі. У старих операційних системах довжина розширення обмежувалася трьома символами – зараз немає ніяких обмежень. Операційна система або файловий менеджер встановлюють можливі відповідності між розширеннями файлів і додатками.

Іншими словами, коли користувач запускає файл із зареєстрованим розширенням, то автоматично відкривається відповідна до цього типу файлу програма. Для відмінності різних форматів файлів, розширення, в основному, завжди відображається у вигляді мініатюрної графічної піктограми.

Види файлової структури: 1) Однорівнева - послідовність імен файлів, яка використовується для дисків з невеликою кількістю файлів 2) Багаторівнева або ієрархічна - деревоподібна структура, яка служить для зберігання тисяч файлів

Функції файлової системи. До функцій обслуговування файлової структури відносяться такі операції (звісно, що вони відбуваються в середовищі якої-небудь операційної системи):

  • створення файлів

  • створення каталогів

  • перейменування файлів і каталогів

  • копіювання, переміщення файлів

  • видалення файлів і каталогів

  • навігація по файловій системі (провідник) з метою доступу до певного файлу

  • керування атрибутами (властивостями) файлів (приховування, тільки читання і т.д.)