Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая 250300.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
119.81 Кб
Скачать

1.3 Вимоги до пояснювальної записки

Пояснювальна записка являється складовою частиною курсової роботи і виконується рукописним текстом з висотою цифр і літер не менше 2,5 мм на аркушах формату А4 ( 297 x 210 мм ) з полями шириною 10 мм від верхньої, нижньої і правої кромки аркуша і 25 мм від лівої кромки.

Поля виконуються безперервними лініями. Відстань від рамки до межі тексту рекомендується залишати:

на початку рядка – не менше 5 мм;

у кінці рядка – не менше 3 мм.

Відстань від верхнього або нижнього рядка тексту до верхньої або нижньої внутрішньої рамки повинна бути не менше 10 мм. Усі сторінки аркушів у записці нумеруються на полі, у верхній частині аркуша, номери сторінок вказуються у центрі аркуша, нумерація наскрізна.

Кожен розділ тексту рекомендується починати з нового аркуша (сторінки), а пункти тексту пишуться з абзацу.

У пояснювальній записці розмішуються схеми, таблиці, малюнки, які розміщуються або в тексті, або в вигляді вкладок, доданих на стандартних аркушах і на аркушах інших форматів, які установлені ДСТ України. Ескізи та схеми допускається виконувати в довільному масштабі.

Усі таблиці, графіки, малюнки та інші ілюстрації повинні мати порядковий номер, який позначений арабськими цифрами, наприклад: мал. 1, мал. 2, таблиця 1 і т. д.

Кожна ілюстрація повинна мати назву, а при необхідності і пояснювальний текст. При цьому номер малюнка (графіка), й його назва, а також пояснювальний текст розміщується під зображенням.

Заголовок пишеться над таблицею, номер ставиться над назвою справа.

Графу № з/р в таблиці не включати. При необхідності нумерації порядкові номери вказуються у графі перед їхнім найменуванням. Допускається у необхідних випадках робити нумерацію вертикальних граф.

Пояснювальна записка пишеться коротко і чіткою мовою. Термінологія повинна бути єдиною по всіх розділах і відповідати ДСТ України, а при їх відсутності – загальноприйнятій в науково – технічній літературі.

Скорочення слів у тексті та підписах під малюнками не дозволяється, за виключенням передбачених додатком до ДСТ України.

Умовні буквені позначення, значення символів, які входять у формули, а також умовні графічні зображення повинні відповідати встановленим стандартам або вибиратися із числа загальноприйнятих у літературі та відкриватися відразу ж за формулою.

Розмірність одних і тих же параметрів у межах пояснювальної записки повинна бути постійною.

Формули в тексті пояснювальної записки повинні мати порядковий номер, який проставляється в круглих дужках, наприклад, “ … у формулі (12)”.

Посилання на джерела літератури показують цифрами в прямих дужках [ 2, с. 12] по тексту записки в наступній послідовності: перша цифра – порядковий номер джерела в переліку літератури, а потім номер сторінки.

Список використаної літератури складається із дотриманням наступного порядку: соціально – політична література, статути, накази, порадники, технічна література в алфавітному порядку (по прізвищах авторів), інші джерела та зарубіжна література.

У списках зазначається прізвище та ініціали автора (авторів), назви книг, видавництво, рік видання.

Пояснювальна записка має розділи, підрозділи. Кожний розділ має порядковий номер, який позначається арабською цифрою. За цифрою, яка позначає порядковий номер розділу, пишеться назва розділу у вигляді заголовка.

Номер підрозділу складається із номера розділу та підрозділу, розділених крапкою, наприклад:

1.1

1.2 – нумерація підрозділів першого розділу

1.3

2.1

2.2 – нумерація підрозділів другого розділу і т. д.

2.3

Назви підрозділів у межах розділу записується у вигляді заголовків з нового рядка малими літерами (крім першої прописної). Крапку в кінці заголовка не ставлять.

Назви розділів повинні бути короткими, відповідати змісту та записуватися у вигляді заголовків прописними літерами.

Пояснювальна записка повинна бути зброшурована та мати титульний аркуш (додаток 3). Разом з пояснювальною запискою брошуруються заголовок та завдання на проект. Порядок брошуровки документів наступний:

  • титульний аркуш;

  • зміст;

  • завдання на роботу;

  • календарний план;

  • пояснювальна записка;

  • список використаної літератури.