Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стандартизація.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
98.82 Кб
Скачать

5 Співпраця з міжнародними та регіональними організаціями з стандартизації

CENELEC активно співпрацює з СЕN, ІЕС, регіональними організаціями.

Інформаційне забезпечення здійснюється на основі відповідної директиви ЄС спільно з Комісією Європейського союзу. Робоча група СЕN / CENELEC спільно з Комісією ЄС встановлює порядок поширення інформації.

Діє декілька робочих груп СЕN / CENELEC:

  • по системах оброблення конфіденційних повідомлень, локальних мереж, перенесення файлів, структури адміністративних Документів;

  • європейська робоча група з відкритих систем для узгодження інтересів зацікавлених сторін з основних напрямів європейської стандартизації.

У сфері інформаційних технологій та електрозв'язку CENELEC тісно співпрацює з ЕТСІ — Європейським інститутом з стандартизації у сфері електрозв'язку.

6 Європейська Економічна комісія оон - єек оон, міжнародні договори, норми і стандарти в галузях та сферах діяльності

Європейська економічна комісія ООН - одна з п'яти регіональних комісій ООН. Вона була затверджена у 1947 році Економічною та Соціальною Радою ООН з метою розвитку економічної діяльності та закріплення економічних зв'язків всередині регіону та між регіоном та рештою світу.

ЄЕК ООН слугує для урядів регіональним форумом для розроблення конвенцій, норм та стандартів з метою гармонізації дій та полегшення обміну думками між державами — членами.

ЄЕК ООН забезпечує гарантії безпеки та якості споживачам, допомагає охороняти довкілля, спрощує процедури торгівлі, а також сприяє більшій єдності держав - членів всередині регіону та їх більшої інтеграції у світову економіку.

До основних сфер діяльності ЄЕК ООН відносяться.

  • довкілля;

  • транспорт,

  • статистика;

  • стійка енергетика;

  • торгівля;

  • лісоматеріали та ліси;

  • житло, землекористування;

  • народонаселення, економічна співпраця та інтеграція.

В процесі своєї роботи ЄЕК ООН забезпечує споживачам гарантії безпечності та якості за рахунок встановлення норм та стандартів у таких сферах як встановлення правил для дорожніх транспортних засобів, розроблення стандартів на фрукти та овочі.

ЄЕК ООН сприяє охороні довкілля шляхом формування регіональної законодавчої бази для боротьби із забрудненням та полегшення співпраці у профілактичній роботі.

ЄЕК ООН сприяє спрощенню процедур міжнародної торгівлі та її розвитку за рахунок розширення можливостей підприємств для обміну товарами та послугами.

Діяльність ЄЕК ООН пов'язана із тендерною рівністю.

Країнам з перехідною економікою та субрегіональними групуваннями ЄЕК ООН надає допомогу, що спрямована головним чином на застосування норм і конвенцій, розроблених ЄЕК ООН. *

ЄЕК ООН бере участь у Спеціальній програмі ООН для країн Центральної Азії, сприяючи економічній співпраці 7 країн - учасниць Програми.

ЄЕК ООН проводить свою сесію раз на 2 роки. Під час сесії Комісія приймає рішення про свою діяльність на наступні роки.

ЄЕК ООН має 7 секторальних комітетів:

  • Комітет з екологічної політики;

  • Комітет з внутрішнього транспорту;

  • Конференція Європейських статистиків;

  • Комітет із стійкої енергетики;

  • Комітет з торгівлі;

  • Комітет з лісоматеріалів;

  • Комітет з житлового господарства та землекористування;

  • Комітет з економічної співпраці та інтеграції.

Секретаріат ЄЕК ООН знаходиться у Женеві.

ЄЕK ООН тісно співпрацює з:

  • Організацією з безпеки та співпраці в Європі;

  • Європейським союзом;

  • Радою Європи;

  • Організація з економічної співпраці та розвитку;

  • Підприємствами, професійними асоціаціями, іншими неурядовими організаціями.

Лекція 6. Міжнародні стандарти соціальної відповідальності та стандарти на системи управлінця професійною безпекою та гігієною праці

1. Міжнародні стандарти соціальної відповідальності А А 1000:1999, SA 8000:2001. ISO 26000: еволюція, основні положення, вимоги;

2. Міжнародні стандарти на системи керування професійною безпекою та гігієною: серія ОНSАS 18000. Вимоги.

На кінці 90-х років в економічно розвинутих країнах відмічається розширення сфери інтересів суспільного руху на захист прав людини. Зростання конкурентної боротьби на перенасичених товарних ринках визначає необхідність пошуку все нових і нових конкурентних переваг для виробників товарів і послуг.

Перетин цих двох явищ став причиною появи особливої уваги правозахисників до дотримання прав людини в процесі управління діяльністю організації, а соціальна відповідальність стала широко використовуватися компаніями для пропаганди своєї соціально-етичної відповідальності перед суспільством.

Соціальна відповідальність - це готовність відгукнутися на потреби суспільства, жертвуючи при цьому короткостроковим прибутком. На відміну від юридичної, передбачає певний рівень добровільного відгуку на соціальні потреби з боку організації.

Термін CSR - корпоративна соціальна відповідальність — позначає систему поглядів на такий розвиток бізнесу компанії, при якому компанія добровільно приймає на себе відповідальність за вирішення соціальних і екологічних проблем регіональних та географічних суб'єктів

Сучасний менеджмент не може ігнорувати справедливі вимоги трудящих щодо поліпшення свого соціального становища.

Прийшло усвідомлення того факту, що конструктивна соціальна політика фірм і корпорацій - не вид благодійної діяльності, а інвестиція в персонал, в соціальний потенціал виробництва, значимість якої для майбутнього важко переоцінити.

Стандарт соціальної відповідальності SА 8000 - це важливий механізм для приведення ділової практики компаній у відповідність до цінностей суспільства.

Його ідеологічною основою є принципи, визначені Всесвітньою декларацією прав людини, Конвенцією ООН з прав дітей, конвенціями та рекомендаціями Міжнародної організації праці щодо примусової праці, дитячої праці, рівної оплати чоловічої та жіночої праці, свободи створення об'єднань, системи безпеки і охорони здоров'я.

Стандарт SА 8000 встановив такі основні напрями та критерії для оцінки соціальної відповідальності організації:

- дитяча праця;

- примусова праця

- гігієна і безпека праці

- свобода асоціації і право висновку колективних договорів;

- дискримінація;

- дисциплінарні стягнення;

- робочий час;

- винагорода;

-система управління.

Стандарти Австралії серії 8000.

Позначення

Назва

SA 8000- 2003

Корпоративне управління. Принципи найкращого управління

SA 8001-2003

Корпоративне управління. Протидія шахрайству та корупції

SA 8002- 2003

Корпоративне управління. Організаційні кодекси поведінки

SA 8003- 2003

Корпоративне управління. Корпоративна соціальна відповідальність

SA 8004- 2003

Корпоративне управління. Програми захисту свідків

Зараз створюється новий стандарт ISO 2600 "Настанова щодо соціальної відповідальності"

На основі його першого проекту в Ізраїлі створена "Настанова щодо соціальної відповідальності" (2006). Настанова містить опис системного підходу до соціальної відповідальності і сформульована для використання в організації будь-якого типу у всіх секторах економіки.

Міжнародна організація стандартизації (ISO) створила консультативну групу, яка розробила перелік проблематики

  • Права людини;

  • Стан робочих місць і умов роботи ( включаючи питання безпеки праці);

  • Нечесна практика ведення бізнесу, в тому числі корупція, хабарі і не доброчесна конкуренція;

  • Управління організацією;

  • Охорона довкілля;

  • Місце на ринку і права споживачів;

  • Залучення місцевого населення у вирішення соціальних питань;

  • Соціальний розвиток

В Австрії діє з 2004 року настанова ON-V 23 «Корпоративна соціальна відповідальність. Настанова щодо дій для здійснення соціальної відповідальності на підприємстві «Настанова CSR», в якій соціальна відповідальність описується як система менеджменту, тобто містить детальний

опис організації системи соціальної відповідальності. У Франції в 2003 році виданий стандарт FDX 30-021 (SD 21000) «Стабільний розвиток. Корпоративна соціальна відповідальність. Настанова для обліку стабільного розвитку в стратегії і менеджменті підприємства». Тут корпоративна соціальна відповідальність описана як добровільне поєднання соціальних та екологічних аспектів підприємств з їх комерційними діями та відносинами з зацікавленими сторонами. Серйозною проблемою теорії і практики менеджменту є суперечності між комерційною ефективністю корпорацій і рівнем соціального добробуту суспільства. Мова йде про те, що високим економічним показниками господарської активності фірм далеко не завжди відповідають змінам в соціальному становищі населення. Проте саме добробут людей, а не корпоративні переваги здатні розглядатися як пріоритетна мета основоположний принцип справедливого керування в суспільстві.

МОДУЛЬ 2. МІЖНАРОДНА ПРАКТИКА ОЦІНКИ ВІДПОВІДНОСТІ ТЕХНОЛОГІЙ, СИРОВИНИ І ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Лекція 7. Міжнародні вимоги щодо оцінки відповідності План лекції

    • Оцінка відповідності: основні положення та поняття

    • Форми оцінювання відповідності: інспектування, випробування, сертифікація

    • Сертифікація та технічні бар'єри в торгівлі;

    • Вимоги СОТ щодо сфери оцінювання відповідності та визнання результатів випробування;