Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гнатюк курсак плавлення готово.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
82.78 Кб
Скачать

8. Підготовка до зварювання

1)РДЗ

Перед початком зварювально-монтажних робіт необхідно переконатись в тому чи труби що використовуються мають сертифікати якості і відповідають проекту.

Кінці труб і з'єд­нання деталей повинні мати форму і розміри скоса кромок, відповідні до застосовуваного способу зварювання. Зазвичай труби на траси постачають після спеціальних баз вже із з підготовленими кромками.

Перед збіркою труби необхідно очистити внутрішню поверхню від грунту, болота, снігу, а також зачистити до металевого блиску кромок і прилеглі до них внутрішні і зовнішні поверхні труб і з'єднувальних деталей на ширину не менше 10 мм, але оскільки дані труб плаковані тому зачищати потрібно на 13 мм (+3 мм плакований шар)Усі розміри вказані на Рис.1 Як вже було вказано вище підготовка кромок буде здійснена по типу С17

2)Напівавтоматичне зварювання в СО2

Перед початком зварювання потрібно відрегулювати розхід газу і зачекати 20-30с до повного видалення повітря із шлангів.Невиконання цього може привести до появлення пор на початку шва. Запалювання дуги в середовищі СО2 на струмі більше 200А не представляє затруднення. Перед запалюванням дуги потрібно слідкувати щоб виліт електрода з мундштука неперевищував 40-45мм. Запалювання дуги з великим вильотом електрода може привести до поганого формування початку шва і появи в нім пор. Зварювання в середовищі СО2 треба проводити при як найкоротшій дузі. При зварюванні на струмах 200-500А довжина дуги повинна знаходитися в межах 1,5-4,0мм.Збільшення довжини дуги збільшує розбризкування металу.Матеріал який ми зварюємо підготовлюється до зварювання аналогічно до пункту 1.

9. Вибір зварювальних матеріалів.

1) Для зварювання ручним дуговим способом я вибрав електрод УНОИ-13/45. Мій вибір зупинився на ньому оскільки він призначений для відповідних конструкцій з вуглецевих та низьколегованих сталей. Дану марку електроду застосовують у тих випадках коли до металу швів пред’явлені підвищені потреби в пластичності, ударній в’язкості,а також в умовах понижених температур. Даною маркою електродів можна зварювати у всіх просторових положеннях окрім зверху-вниз.

Хімічний склад:

Хім. елем.

C

Si

Mn

S

P

%

0.11

0.25

0.55

0.025

0.03

Електроди цієї марки потребують термічної обробки перед зварюванням при температурі 380 – 400 ͦ . На протязі 1,5 год. Окрім цього ці електроди чутливі до пористості за наявності іржі і масла на кромках деталей,зварюються.

2). Для зварювання в середовищі СО2 я вибрав дріт Св-08Г2С, що був розроблений на основі металургійних особливостей зварювання середовищі вуглекислого газу, а також досліджень преходу легуючих елементів в метал шва. Дріт Св-08Г2С прзначений для середньовуглецевих конструкційних сталей, звичайних низьковуглецевих конструкційних сталей.

Хім..елем.

C

Mn

Si

Cr

NI

S

P

%

0.1

1.5

0.7

0.1

0.2

0.01

0.02

Для зварювання вибираю СО2 1-го сорту у якому СО2 не менше ніж 99,5% і водяної пари при нормальній температурі і тиску не більше 0,178%.