Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_3(ОПвГ)Новосаденко.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
105.47 Кб
Скачать
  1. Хто і яким чином затверджує та узгоджує інструкції з охорони праці?

Проект інструкції для працівників підлягає узгодженню із службою охорони праці підприємства і юрисконсультом. У разі необхідності він узгоджується з іншими зацікавленими службами, підрозділами і посадовими особами підприємства, перелік яких визначає служба охорони праці. На підприємствах виробничої сфери з кількістю працюючих до 50 чоловік проект узгоджується з посадовою особою, на яку згідно з наказом роботодавця покладено виконання функцій цієї служби.

Після узгодження зауважень і пропозицій, які надійшли в ході розгляду, остаточний варіант проекту інструкції повинен бути підписаний керівником розробки інструкції.

Затвердження інструкції з охорони праці для працівників підприємства здійснюється наказом роботодавця.

  1. Як реєструються інструкції з охорони праці, як ведеться їх облік на підприємстві?

Згідно з «Порядком опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві», реєстрація та облік інструкцій з охорони праці, здійснюються в порядку, який встановлюється роботодавцем, якщо інше не передбачено законодавством.

Найбільш доцільною є практика, коли затверджені інструкції для працівників реєструються службою охорони праці підприємства в спеціальному журналі реєстрації.

  1. Яка структура, побудова інструкцій з охорони праці?

Кожній інструкції повинні бути присвоєні назва і номер. У назві коротко вказується, для якої професії або виду робіт вона призначена. Текст інструкції повинен бути розбитий на розділи і підрозділи, які складаються з пунктів. При необхідності пункти можуть бути розбиті на підпункти. Розділи, підрозділи, пункти і підпункти повинні мати порядкову нумерацію в межах розділів і підрозділів, підпункти - в межах пунктів.

Вимоги інструкцій необхідно викладати відповідно до послідовності технологічного процесу і з урахуванням умов, в яких виконується дана робота.

Інструкції повинні містити такі розділи:

1. Загальні положення;

2. Вимоги безпеки перед початком роботи;

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи;

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи;

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

При необхідності в інструкцію можна включати додаткові розділи.

  1. Які вимоги існують щодо термінів та умов перегляду інструкцій з охорони праці?

Термін перегляду інструкцій з охорони праці, що діють на підприємстві: не рідше одного разу за 5 років, а інструкцій за професіями або за видами робіт, які пов'язані з підвищеною небезпекою, - не рідше одного разу на 3 роки.

Якщо протягом вказаних термінів умови праці працівників на підприємстві не змінилися, то наказом роботодавця підприємства дія інструкції продовжується на наступний строк.

  1. В яких випадках інструкція з охорони праці може бути скасована?

Інструкція підлягає достроковому перегляду (або скасуванню), якщо органами державного нагляду за охороною праці виявлена її невідповідність вимогам законодавства, державних нормативно-правових актів з охорони праці.

  1. Де зберігаються інструкції з охорони праці, як забезпечується їх доступність для

працівників?

У керівника підрозділу підприємства повинен постійно зберігається комплект діючих у підрозділі інструкцій для працівників усіх професій і за всіма видами робіт даного підрозділу, а також перелік цих інструкцій, затверджених роботодавцем .

У кожного керівника дільниці (майстра, виконроба і ін.) повинен бути в наявності комплект діючих інструкцій для працівників за всіма професіями і видами робіт, існуючих на даній дільниці.

Інструкції для працівників можуть бути видані їм на руки під розписку в особовій картці інструктажу для вивчення при первинному інструктажі або вивішені на робочих місцях, дільницях, або ж зберігатися в місцях, доступних для працівника.