Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв т.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
66.44 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут економіки та менеджменту

Факультет економіки та підприємництва

Кафедра економіки

ЗВІТ

з практики «Фаховий тренінг»

студента 3 курсу групи ФЕП-318

напряму підготовки 6.030504 "Економіка підприємства "

Іванова Івана Івановича

База практики: ТОВ «АероСвіт»

Керівники практики: доцент Борисюк Ірина Олександрівна

Київ 2012

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………..3

1. Загальна економічна характеристика ТОВ «АероСвіт»………………….…...4

2. Аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства……………………8

2.1. Аналіз стану, руху та ефективності використання основних засобів……...8

2.2. Аналіз використання трудових ресурсів……………………………………14

2.3. Аналіз витрат на виробництво і реалізацію продукції (послуг)……………16

3. Аналіз фінансово-економічних показників діяльності підприємства………..17

3.1. Аналіз ліквідності і платоспроможності підприємства……………………..17

3.2. Аналіз фінансової стійкості підприємства …………………………………..19

3.3. Аналіз ділової активності підприємства. ……………………………………20

3.4. Аналіз рентабельності підприємства ……………………………………….22

4. Індивідуальне завдання………………………………………………………….26

ВИСНОВКИ………………………………………...………………………………30

ВСТУП

Виробнича практика є заключною ланкою практичної підготовки студентів. Під час цієї практики поглиблюються та закріплюються набуті теоретичні знання, вміння та навички з усіх дисциплін навчального плану з метою накопичення конкретного матеріалу для виконання випускної роботи.

Базою практики є Товариство з обмеженою відповідальністю «АероСвіт», основними напрямками діяльності якого є оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин; лісозаготовка та реалізація продукції з деревини, лісопильне виробництво;оптова торгівля хімічними продуктами; надання послуг по зберіганню товарів, сировини, матеріалів та обладнання; оптова торгівля відходами та брухтом; торгівельна діяльність, в тому числі оптова, дрібнооптова, роздрібна, комісійна, торгово-закупівельна та торгово-посередницька діяльність тощо.

У процесі виробничо-господарської діяльності перед підприєм­ством постає безліч завдань, ефективне розв'язання яких визначає стабільність його фінансово-економічного стану, що відображує ефективність здійснюваних операцій, фінансову незалежність і пла­тоспроможність.

Саме фінансово-економічний стан становить інтерес для креди­торів при вирішенні питання про надання підприємству позик і кре­дитів, для інвесторів - при схваленні рішень про доцільність здій­снення в нього інвестицій. Крім того, фінансово-економічний стан підприємства є об'єктом постійного інтересу як конкурентів, так і партнерів. Фінансово-економічний стан підприємства перебуває в центрі уваги керівництва підприємства, оскільки відображує всі позитивні та негативні впливи прийнятих ним рішень на ефективність діяльності організації.

Аналіз діяльності підприємства доцільно здійснювати за такими напрямами: аналіз обсягу виробництва і реалізації продукції, робіт, послуг; аналіз виробничих ресурсів підприємства; аналіз фінансових результатів і фінансового стану підприємства.

1. Загальна економічна характеристика тов «АероСвіт»

У 2009 році авіакомпанія "АероСвіт" -Українські Авіалінії" відсвяткує 15-річчя своєї роботи на ринку авіаперевезень.

У 1994 році компанія стала одним з перших українських авіаперевізників, що запропонували пасажирам польоти на комфортабельних літаках, якісний сервіс і сучасні стандарти авіаційної безпеки. У жовтні 1994 року "АероСвіт" отримав у лізинг свій перший Боїнг-737, на якому почав польоти з Києва до столиць Росії, Ізраїлю, Греції, а також до Ларнаки (Кіпр) і південноукраїнського міста Одеса.

З кожним роком компанія розширювала географію польотів, збільшувала авіапарк і нарощувала обсяги перевезень. Починаючи з 2000 року, "АероСвіт" упевнено лідирує серед українських авіапідприємств за кількістю перевезених пасажирів.

Через ще два роки, у 2002 р., авіакомпанія продемонструвала майже 40- відсотковий ріст пасажирських перевезень, підтвердивши готовність до опанування нових міжнародних маршрутів. Зокрема, "АероСвіт" першим серед сучасних українських авіакомпаній вийшов і впевнено закріпився на ринках далекомагістральних повітряних перевезень. Упродовж 2002–2004 р. компанія відкрила п'ять безпосадкових трансконтинентальних маршрутів між столицею України та Бангкоком (Таїланд), Нью-Йорком (США), Торонто (Канада), Делі (Індія) і Пекіном (Китай). Завдяки успішному опануванню цих ліній "АероСвіт" закінчив 2003 і 2004 р.р. з рекордними показниками, нетиповими для кризового в той період стану світової індустрії авіаперевезень. Так, у 2003 р. авіакомпанія збільшила обсяги перевезень на 60%, а через рік - на 53%.

У 2005–2006 роках темпи росту авіакомпанії "АероСвіт" знову перевищили загальногалузеві. У 2005 році виконаний компанією пасажирооборот збільшився на 26,5% - до 3,3 млрд. пасажирокілометрів.

У 2006 році "АероСвіт" у співпраці з авіакомпаніями-партнерами продовжив розширення мережі повітряних маршрутів, акцентуючись на розвитку рейсів з регіональних українських аеропортів. Зокрема, з Донецька почалися польоти до Тель-Авіва (Ізраїль), з Одеси - до Москви (Росія), Варшави (Польща) і Праги (Чехія), із Сімферополя - до Москви і литовської столиці – Вільнюса, а із Запоріжжя, Луганська і Ужгорода - до Києва. Ще два нових маршрути зв'язали столицю України з Неаполем (Італія) і Вільнюсом.

У 2007 році авіакомпанія продовжувала відкривати нові маршрути і збільшувати частоти існуючих рейсів. Зокрема, були укладені інтерлайн-угода з "Amerіcan aіrlіnes", і договір про спільну експлуатацію повітряних ліній з "БелАвіа". Був відкритий новий далекомагістральний рейс Київ-Шанхай, а флот поповнився третім далекомагістральним Боїнгом-767 і п'ятнадцятим і шістнадцятим Боїнгом-737. Це дозволило авіакомпанії відкрити дві нові повітряні лінії Київ-Шанхай і Львів-Тель-Авів, а також збільшити інтенсивність польотів на більшості далеко- і середньомагістральних напрямків. Заснувавши на початку 2007 року авіаційний альянс "Українська авіаційна група", "АероСвіт" і "Донбасаеро" консолідували флот, об'єднали маршрутні мережі та створили принципово новий розклад польотів. Це дозволило перевізникам підвищити ефективність експлуатації літаків, збільшити кількість стикувань і створити нові транзитні пасажирські потоки через базові аеропорти "Бориспіль" і "Донецьк". У цей час авіапарк "Української авіаційної групи" складається з 30 повітряних суден: 16 літаків Boeіng, двох Aіrbus-320, дев'яти Як-42 і трьох Ан-24.

У 2007 році кількість перевезених пасажирів авіакомпанії "АероСвіт - Українські авіалінії" досягла рекордної оцінки для українських компаній у два мільйони пасажирів.

У 2008 році були відкриті нові напрямки польотів у східному напрямку: Київ- Алмати і Київ – Тбілісі.

Як результат, "АероСвіт-Українські Авіалінії" на сьогодні обслуговує 60 міжнародних повітряних ліній, які сполучають Україну зі столицями, діловими центрами і всесвітньо відомими курортами 29 країн: Азербайджану, Болгарії, Великобританії, Угорщини, Німеччини, Греції, Єгипту, Ізраїлю, Індії, Італії, Канади, Кіпру, Китаю, Латвії, Литви, Мальти, ОАЭ, Пакистану, Польщі, Росії, Сербії, США, Таїланду, Туреччини, Хорватії, Чорногорії, Чехії, Швеції й Естонії. "АероСвіт" також забезпечує доставку пасажирів у 9 найбільших адміністративних центрів України - Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Луганськ, Львів, Одесу, Сімферополь, Ужгород, Харків і Чернівці.

Мережу власних рейсів "АероСвіт" доповнив маршрутами польотів закордонних і українських авіаперевізників, уклавши з ними понад 20 комерційних договорів про спільну експлуатацію повітряних ліній і близько 150 тарифних і інтерлайн-угод про взаємне визнання авіаперевізної документації. У числі партнерів "АероСвіту" з експлуатації маршрутів - такі відомі авіакомпанії, як Thaі Aіrways Іnternatіonal (Таїланд), El-Al (Ізраїль), Czech Aіrlіnes (Чехія), Malev (Угорщина), LOT (Польща), Olympіc (Греція), Pakіstan Іnternatіonal Aіrlіnes (Пакистан), Іndіan Aіrlіnes (Індія), AіrBaltіc (Латвія) та інші. "АероСвіт" також співпрацює з багатьма глобальними авіакомпаніями, що виконують польоти по усьому світу. Серед них – учасники першої десятки найбільших авіаперевізників американські Delta і Northwest Aіrlіnes, європейські Aіr France-KLM, Brіtіsh Aіrways, Lufthansa і японська Japan Aіrlіnes. Кооперація із цими та десятками інших авіакомпаній дозволяє доставляти пасажирів з єдиним квитком "АероСвіту" у тисячі кінцевих пунктів у Європі, Північній і Південній Америці, Азії, Африці і Австралії.

Таким чином, авіакомпанія "АероСвіт" реалізувалася як перший і найбільший у країні мережевий перевізник, сприяючи підвищенню престижу України як сучасної європейської держави, інтегрованої у світову авіатранспортну систему. Як наслідок, почали стрімко розвиватися трансферні потоки через міжнародний аеропорт "Бориспіль". Вони стали підтвердженням істотного внеску "АероСвіту" у реалізацію національної стратегії розвитку транзитного потенціалу України.

Незмінними пріоритетами авіакомпанії є безпека польотів і авіаційна безпека. На початку 2006 року "АероСвіт" отримав сертифікат Міжнародного аудиту експлуатаційної безпеки (Іnternatіonal Operatіonal Safety Audіt, скорочено - ІOSA). Це - система перевірки авіаперевізників на відповідність найбільш жорстким вимогам Міжнародної асоціації повітряного транспорту (ІATA) до керування компанією, технічному обслуговуванню і експлуатації повітряних суден, до обслуговування пасажирів, забезпеченню безпеки польотів і авіаційної безпеки. При цьому "АероСвіт" став 85-ю авіакомпанією, внесеною в січні 2006 р. до реєстру операторів ІOSA, серед всіх 260 авіаперевізників - членів ІATA. У 2009 році "АероСвіт" планує підтвердити сертифікат ІOSA.

Авіакомпанія "АероСвіт" є членом багатьох міжнародних організацій, зокрема : o Міжнародної асоціації авіаційного транспорту (ІATA), у тому числі Розрахункової палати ІATA (Clearіng House) і Системи взаєморозрахунків ІATA при продажі авіаперевезень (BSP), o Корпорації взаєморозрахунків і звітності авіакомпаній ARC (US Aіrlіnes Reportіng Corporatіon), o Асоціації безпеки польотів Великобританії (UK Flіght Safety Foundatіon), o Європейської Бізнес Асоціації (ЕВА) і Американської Торговельної Палати в Україні (AmCham Ukraіne). Асоціації європейських авіаперевізників (AEA)

Авіакомпанія експлуатує 17 літаків виробництва Boeіng і планує повністю оновити у 2,5 рази збільшити свій флот упродовж 6 років. У липні минулого року "АероСвіт" підписав перший із серії контрактів на поставку лайнерів нового покоління. Згідно з ним компанія закупить у виробника до 14 літаків Boeіng 737- 800 NG.

Авіакомпанія "АероСвіт" була створена у 1994 році у формі закритого акціонерного товариства. Її найбільшими акціонерами є нідерландська компанія Gіlward Іnvestments B. V. - 38%, компанія "Генавіаінвест" - близько 25%, Фонд держмайна України - 22,4% і "Укринфоконсалт" - 9,8% .