Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація робочого часу працівників підприємс....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
69.11 Кб
Скачать

Висновок

Під робочим часом розуміється тривалість робочого дня, робочого тижня, установлена законодавством, а також час, що трудящий перебуває на підприємстві у зв'язку з виконуваної їм роботою. У більшості країн підприємства повинні насамперед ураховувати існуючі законодавчі регламентації, які обмежують можливості використання робочої сили. Число офіційних годин роботи коливається значною мірою залежно від країни. Це, по-перше, інтернаціоналізація продуктивних сил шляхом повсюдного поширення технологічного способу виробництва: через обмін засобами виробництва й технологічних знань, а також у формі міжнародної спеціалізації й кооперації, що зв'язують господарські одиниці в цілісні виробничо-споживчі системи; шляхом виробничого співробітництва, міжнародного переміщення виробничих ресурсів; через формування глобальної матеріальної, інформаційної, організаційно-економічної інфраструктури, що забезпечує здійснення міжнародного обміну. Це, по-друге, прояв інтернаціоналізації через міжнародний поділ праці. По-третє, зростання масштабів і якісна зміна характеру традиційної міжнародної торгівлі упредметненими товарами, у силу чого вона робить нині незмірно більший вплив на інтернаціоналізацію економічного життя, чим в 20-30-і роки поточного сторіччя. По-четверте, це міжнародне переміщення фінансових і виробничих ресурсів, що забезпечує переплетення й взаємозалежність економічної діяльності в різних країнах. Таке переміщення відбувається у формі міжнародного кредиту або закордонних інвестицій. По-п'яте, усе більше важливим напрямком міжнародного співробітництва стає сфера послуг, що розвивається швидше, ніж сфера матеріального виробництва. По-шосте, швидко росте міжнародний обмін науково-технічними знаннями. Фронт світової науки й техніки стрімко розширюється. У сполученні з їхнім швидким розвитком це приводить до того, що нині жодна країна поодинці не в змозі вирішувати всі питання НТП і тим більше бути лідером на всіх напрямках розвитку науки й техніки. По-сьоме, усе більше зростають масштаби міжнародної міграції робочої сили, до якої починають підключатися як експортерів Україна й інші держави на території СНД. Нарешті, по-восьме, одночасно зі зростаючою інтернаціоналізацією впливу виробництва й споживання на природне середовище росте потреба в міжнародному співробітництві, спрямованому на рішення глобальних проблем сучасності (охорона природного середовища, освоєння Світового океану, космосу, допомога голодуючому населенню країн, що розвиваються, і ін.).

Всі застосовувані методи вивчення витрат робочого часу взаємозалежні й доповнюють один одного. Залежно від мети дослідження перевага віддається тому або іншому виду.

Застосування фотографії робочого часу протягом всієї зміни при ручних роботах допоможе поліпшити організацію праці й підвищити його продуктивність за рахунок ефективного використання всього фонду часу.

При вивченні машинно-ручних робіт гарні результати дають фотографії робочого часу й фотохронометраж. На будь-якім підприємстві, незалежно від форми власності, велике значення має ефективність виробничого процесу, тобто його здійснення з найменшими витратами робочого часу й устаткування. Головна умова раціоналізації виробничого процесу - систематичне вивчення витрат робочого часу й використання матеріалів спостереження. На їхній основі роблять висновки про наявність «вузьких місць» на підприємстві, про причини й розміри втрат робочого часу, намічають заходу щодо вдосконалювання праці й виробництва.

Удосконалювання трудового процесу припускає раціональне сполучення в часі всіх елементів праці, а також установлення взаємозв'язку учасників виробництва.