Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 6-1 ОРЗ..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Вступ На забезпечення військ поступає велика кількість різних предметів речового мана.

Військовослужбовці повинні берегти військове майно. У зв’язку з цим усі посадові особи, у тому числі й фахівці тилу, повинні постійно проводити виховну роботу серед особового складу по бережливому відношенні до військового майна, роз’яснювати воїнам вимоги наказів, уставів та інших керівних документів по збереженню державного майна, як державної власності, вести ретельну боротьбу безхозністю. Вимагати від підлеглих збереження обмундирування, взуття та спорядження у зразковому стані.

Організація експлуатації та збереження речового майна у військовій частині є актуальним питанням господарчої діяльності речової служби. Актуальність правильної організації експлуатації та збереження речового майна у військовій частині замикається у тому, що за рахунок правильної організації у військовій частині може бути забезпечена значна економія матеріальних засобів і покращання зовнішнього виду військовослужбовців.

На лекції вивчимо питання експлуатації та збереження речового майна у військовій частині, порядок відрахування та списання військового мана, яке вислужило встановлені строки носіння.

І. Учбове питання.

Організація правильної експлуатації, збереження і своєчасного ремонту речового майна”

Під експлуатацією речового майна розуміється комплекс заходів, які направлені на використання його по прямому призначенню, утриманню його у справному стані та його збереження.

Експлуатація речового майна організується з метою задоволення повсякденної потреби особового складу у обмундируванні та взутті, додержання доброго зовнішнього вигляду, утримання предметів речового майна у постійній готовності до використання.

Правильна експлуатація військового майна, у тому числі і речового, достигається систематичним проведенням цілого ряду заходів організаційного та виховного характеру.

До заходів, які забезпечують правильну експлуатацію речового майна, відносяться:

  1. Підготовка (припрасування) предметів речового майна по тілоскладанню військовослужбовців

  2. таврування речового майна

  3. Своєчасний і якісний ремонт, прання та хімічне чищення

  4. Догляд за майном у підрозділах та його збереження

  5. Використання майна тільки за призначенням

  6. Систематичний контроль за експлуатацією майна

  7. Підготовка та вибір кадрів, особливо молодих фахівців речової служби

  8. Організація збереження майна у всіх ланках

  9. Виховання особового складу у дусі бережливого відношення до військового майна

Для забезпечення військовослужбовців військовим одягом, взуттям та спорядженням, а також з метою правильного використання встановлених зростівок майна у військових частинах провадиться підготовка видаваємого майна, перед якою робиться обмірювання військовослужбовців. Метою підготовки є підбирання військового одягу, головних уборів, взуття та спорядження кожному військовослужбовцю відповідно з розмірами, які відповідають його тілу, та визначення розмірно-зростовочного асортименту майна, яке потрібно для забезпечення особового складу частини.

Правильно зроблена підготовка забезпечує військовослужбовцям необхідну свободу руху, що підвищує його боєздатність, поліпшує зовнішній вигляд і зберігає якість носимих предметів.

Відповідно з “Положенням про речове забезпечення на мирний час” у кожні військові частині для підготовки та вирівняння ростівки повинен утримуватися незмінний запас готових предметів обмундирування та взуття у розмірі 10% від разової видачі їх особовому складу.

Підготовку організовує начальник речової служби військової частини, а виконують її безпосередньо старшини підрозділів під його керівництвом.

Військовослужбовцям, яким у процесі підготовки не вдалося підібрати окремі предмети, призводиться їх припасування.

Припасуванням називається переробка предметів обмундирування, яка направлена на забезпечення правильної посадки на фігурі і приданню військовослужбовцю відповідного зовнішнього вигляду.

Більш складну переробку предметів військового одягу виконують кравці у майстерні по ремонту речового майна військової частини під керівництвом начальника речової служби.

Усі предмети речового майна, які видаються солдатам та сержантам строкової служби у користування, підлягають обов’язковому тавруванню, порядок якого визначається “Інструкцією по тавруванню предметів речового майна”.

Таврування предметів речового майна проводиться з метою:

  • закріплення речей за військовою частиною та особовим складом

  • відхилення без особистості у користуванні майном;

  • визначення часу находження речей у носінні.

Відповідальність за правильність, повноту та своєчасність таврування речового майна несе начальник речової служби військової частини.

Своєчасний та якісний ремонт обмундирування та взуття є важливішою умовою зберігання їх від по передчасного зношування.

Ремонт речового майна здійснюється у підрозділах та у майстерні по ремонту речового майна військової частини.

Відповідно характеру робіт ремонт речового майна розподіляється на поточний, середній і капітальний.

Поточний ремонт обмундирування спецодягу виконується силами військовослужбовців строкової служби, у користуванні яких це майно знаходиться. Поточний ремонт взуття, як правило, здійснюється нештатними шевцями підрозділів. Матеріали та інструменти, необхідні для цих робіт утримуються у кімнатах побутового обслуговування.

Середні ремонт обмундирування, спецодягу та взуття здійснюється у майстерні військової частини. Ремонт натільної та постільної білизни здійснюється у пральні.

Капітальний ремонт речового майна здійснюється у комбінатах по ремонту речового майна.

За організацію ремонту майна у підрозділах відповідає командир підрозділу, який організовує його через командирів взводів та старшину роти.

Начальник речової служби повинен постійно здійснювати контроль за виконанням якісного ремонту речового майна, забезпечувати необхідними ремонтними матеріалами, інструментом та обладнанням підрозділів, керувати роботою майстерні по ремонту речового майна військової частини.

Забруднене бавовняне обмундирування підлягає пранню, а бавовняні, ватні та хутряні вироби та предмети спецодягу – хімічному чищенню. несвоєчасне очищення обмундирування та взуття від пилу та бруду зменшує їх теплозахисні якості, гідроскопічність, повітряпроникаємість, придає їм твердість, знищує намокаємість, що приводить до передчасного зносу.

Різні види забруднення, які накопичуються на одязі, можуть служити також сприятливим середовищем для хвороботворних мікробів і сприяти розповсюдженню інфекційних захворювань. Тому начальник речової служби повинен уділяти цьому питанню постійну увагу, вирішенню своєчасного прання і хімічного чищення обмундирування, забезпечення здоров’я військовослужбовців, поліпшенню їх зовнішнього вигляду.

Догляд за майном у підрозділі та його збереження здійснюється шляхом бережливої експлуатації, систематичним чищенням, змащуванням сушкою, додержанням встановлених правил зберігання, своєчасним та якісним ремонтом. Це питання більш широко ми з вами розглянемо у лекції по темі “Ротне господарство”.

Актуальне значення має використання речового майна за прямим призначенням. Звісно, що використання майна не за призначенням наносить велику матеріальну шкоду державі “приклад з постільними речами, плащ-наметами, казанками та іншими предметами речового майна”. Тому начальник речової служби військової частини повинен постійно слідкувати за правильним використанням і зберіганням майна, у підрозділах та на речовому складі військової частини.

Важливе значення у експлуатації речового майна грає систематичний контроль за правильною експлуатацією та збереженням речового майна. Посадові особи підрозділів та військової частини повинні оглядати, перевіряти наявність та якісний стан його у строки, які встановлені Тимчасовим Статутом внутрішньої служби ЗС та Наказом МО:

Речове майно перевіряють

  • командир відділення – щоденно;

  • командир взводу - не менш як один раз в два тижні;

  • начальник речової служби в/частини – не менше як один раз у два місяці;

  • командир батальйону та замісник командира частини по тилу – не менш як один раз у три місяці; комісію – два рази у рік по стану на 1 липня та на 1 січня.

Крім того, контроль за експлуатацію речового майна здійснюється на ранкових оглядах, стройових оглядах особового складу підрозділів та частини, при перевірці господарчої діяльності та проведенні документальних ревізій речової служби військової частини.

Дотримання правил експлуатації обмундирування не розривно зв’язане з загальним культурним рівнем особового складу та статутній вимогливості командирів. Правовою підставою у виховній роботі по питанням бережливого відношення до військового майна є положення Тимчасового Статуту внутрішньої служби ЗС України, наказів МО.

Велика рольв організації правильної ксплуатації речового майцна належить заходам по розробці інструкцій, керівництв, методичних посібників, у яких викладаються правила догляду та зберігання військового одягу, взуття та спорядження, використання позитивного досвіду військ щодо цього питання.

При проведенні виховної роботи правилам експлуатації майна серед військовослужбовців важливе місце займають наочні посібники – плакати.

Вони прості, наочні та доступні для солдат та сержантів і не потребують великої праці для запам’ятання. Ці наочні посібники для особового складу підрозділів повинні вивішуватись у кімнаті побутового обслуговування – по нормам забезпечення, виконання ремонту, підготовці та зберіганню обмундирування, проведення утрішнього огляду; в кладовій для зберігання майна роти та особистих речей військовослужбовців – правила зберігання майна та догляду за ним.

Висновок. Знання правил експлуатації, зберігання, систематичний догляд за речовим майном з боку кожного солдата та сержанта, при суворому контролі і вимогливості командирів і начальників забезпечує зразковий зовнішній вигляд військовослужбовців і у значній мірі сприяє подовженню строків носіння військового одягу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]