Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Властивості ефірних олій.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
303.62 Кб
Скачать

Ефірне масло Бергамоту

Тонізує і освіжає шкіру, регулює функцію сальних залоз. Знімає запалення при вугровому висипі. Використовується для лікування і профілактики шкірних захворювань.

Лікувальні властивості:

Має антисептичну, жарознижувальну, протизапальну, антиспазмову, антидепресивну дії. Звужує пори, нормалізує секрецію сальних і потових залоз, освітлює шкіру. Застосовується при інфекціях ротової порожнини, верхніх дихальних шляхів, ангіні, жирної, змішаної і вугруватої шкіри, екземі, псоріазі, дерматомікозах, фурункулах і для швидкої засмаги.

Складники:

В олії міститься 175 речовин, 26 з яких мають концентрацію більше 0,1% і в сумі складають 96% від загальної маси олії: - альфа-туйен - камфен - пінен - мірцен - октен, 5-октенони, октаналь - гераніаль - дельта3-карен - альфа-терпінен - гамма-терпінен - альфа-бергамот і бета-бісоболена - кисневмісні сесквітерпеноіди тощо

Протипоказання:

Не застосовувати дітям до 12 років. Бергамотове ефірна олія не рекомендують використовувати у великих концентраціях, а також при ранах на шкірі. Оскільки масло має високу фотосенсибілізуючу здатністю, то його не слід застосовувати під час засмаги або перед прийняттям сонячних ванн (не наносити на шкіру менш ніж за 1 годину до процедури). Хімічний компонент бергаптен сприяє засмазі, але не захищає від опіків. Дратує чутливу шкіру.

Поєднання:

Жасмин, іланг-іланг, кипарис, коріандр, лаванда, лимон, майоран, ялівець, неролі, пальмароза, пачулі, герань, ромашка, евкаліпт, рожеве дерево.

Запах:

Свіжий, гіркувато-терпкий лимонний аромат

Ноти аромату:

Верхня нота

Синоніми:

Citrus bergamia, Bergamot, Bergamot petitgrain

Ефірне масло Вербени

Має антисептичну дію. Покращує мікроциркуляцію, усуваючи головний біль, запаморочення, нудоту. Відновлює тканини після ударів, гематом, розтягнень, переломів. Омолоджує, розгладжує шкіру, тонізує, усуває в'ялість, підтягує шкіру, усуває пітливість. Формує стійкий, вишуканий запах тіла. Підвищує пружність проблемних ділянок тіла (стегон, сідниць, живота, грудей). Розігріває, стимулює роботу м'язів, підвищує ефективність зроблених вправ. Позбавляє від накопиченої втоми, дратівливості і апатії, виводить з депресивних і саморуйнівних психологічних станів, оптимізує розумову продуктивність, розвиває творчі й логічні сторони мислення. Натуральний дезодорант.

Лікувальні властивості:

Має заспокійливу, спазмолітичну, ранозагоювальну дію. Покращує мікроциркуляцію крові,  збільшує вироблення молока у годуючих матерів, підвищує потенцію. Застосовується при дратівливості, нервовому виснаженні, стресах, вегето-судинної дистонії, запамороченні, ударах, розтягненнях, пітливості, як засіб, тонізуючий.

Складники:

Містить: - цитраль - лімонен - ліналоол - бета-каріофіллен - 1,8-цінеол - гераніол і його ацетат - нерол і його ацетат - неролидол - альфа-терпінеол - карвон - сесквітерпени

Протипоказання:

Протипоказано при вагітності, так як вербенова ефірна олія підвищує тонус матки. Масло не слід застосовувати під час засмаги або перед прийняттям сонячних ванн (не наносити на шкіру менш ніж за 1 годину до процедури).

Поєднання:

Жасмин, неролі, чорний перець, сосна, ялина, кедр, пальмороза, ладан, мирт, базилік, материнка, іланг-іланг, імбир, ісопу, майоран, найолі, пачулі, ялиця, розмарин, рожеве дерево, лимон.

Запах:

Свіжий, терпкий аромат

Ноти аромату:

Нижня нота

Синоніми:

Verbena triphylla (лат.), Lippia citriodora