Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЗС.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
722.58 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКІ І ТОРГІВЛІ

імені МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

Інститут економіки і управління

Кафедра економіки підприємства

Індивідуальне комплексне завдання

з дисципліни: «Методика викладання спеціальних дисциплін з економіки»

Тема: Навчально-методичний комплекс підготовки та

викладання теми «Доходи підприємства» з навчальної дисципліни «Економіка підприємства»

Виконавець

Кателла Євгенія

Юріївна

Керівник

д.е.н., проф. Товстосум

Ілля Якович

Донецьк - 2011

Зміст

Вступ…………………………………………………………………….….

3

1.

Місце та роль теми «Доходи підприємства» у вивченні «Економіки підприємства»………………………………….…

7

2.

Опорний конспект лекції ……………………………………………...

10

3.

Інструкційна карта практичного заняття та його проведення інноваційним методом………………………………………………….

24

4.

Методика проведення семінарського заняття

29

5.

Методи контролю й оцінювання знань, умінь і навичок слухачів у процесі навчання…………………………………………………..……….

35

Висновки та рекомендації…………………………………………..……..

38

Додаток А. Структура доходів ВАТ «Прогрес» у 2009 р.………………………………………………………………………

41

Додаток Б. Структура витрат ВАТ «Прогрес» у 2009 р.………………………………………………………………………..

42

Додаток В. Динамика прибутку від реалізації ВАТ «Прогрес»…………………………………………………………………..

44

Додаток Д. Методичні рекомендації щодо виконання розрахунків на комп’ютерах……………………………………………………………….

45

Додаток Е. Зразок побудови та оформлення таблиць……………….….

47

Список використаної літератури

48

Вступ

Індивідуальне комплексне завдання (ІКЗ) складено згідно методичних рекомендацій щодо виконання й оформлення комплексного індивідуального завдання з «Методики викладання спеціальних дисциплін з економіки» для магістерського рівня підготовки фахівців. Тема ІКЗ - «Навчально-методичний комплекс підготовки та викладання теми «Доходи підприємства» з навчальної дисципліни «Економіка підприємства» .

Індивідуальне комплексне завдання містить: опорний конспект лекцій теми «Доходи підприємства», який за свою мету ставить донести до студентів економічну сутність доходів підприємств, показники оцінки доходів підприємства, а також чинники, що впливають на формування доходів підприємства; інструкційну картку практичного заняття та методику його проведення у формі ділової гри з застосуванням сучасних комп'ютерних технологій; методику проведення семінарського заняття та методи контролю й оцінювання знань.

Індивідуальне комплексне завдання дозволяє сформувати сутність і структуру навчально-методичного комплексу викладання теми «Доходи підприємства» з навчальної дисципліни «Економіка підприємства».

  1. Місце та роль теми «Доходи підприємства» у вивченні «Економіки підприємства»

В умовах ринкового трансформування економіки України питання розвитку підприємства є досить гострим. Дорожнеча залучення фінансових коштів ззовні та їхня нестача поставили перед кожним суб'єктом ринку проблему пошуку внутрішніх джерел формування фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення розвитку.

Незадовільні результативні показники господарської діяльності підприємств призвели до виникнення потреби розробки орієнтирів у забезпеченні виходу з кризи, їхньої стабілізації й розвитку. Забезпечення розвитку підприємництва як найбільш бажаної мети кожного власника коштів, в умовах дефіциту інвестиційних ресурсів, можливо за умови оптимізації доходу. Доход вважається оптимальним, якщо його досить для сплати податків і обов'язкових зборів, відшкодування витрат і утворення фонду саморозвитку підприємства. Така оптимізація вимагає обґрунтування ефективної структури джерел формування і напрямків використання доходу з виділенням тієї частини, що необхідна для капіталізації прибутку.

При підготовці фахівця зі спеціальності «Економіка підприємства» в умовах, коли швидко змінюється обсяг і насиченість інформації з дисциплін, що вивчаються, важливого значення набуває розвиток економічного мислення, вміння самостійно приймати оптимальні рішення за результатами зроблених розрахунків, виявляти резерви господарювання й розробляти шляхи їхньої реалізації. Тому розрахунок показників оцінки доходів з використанням найбільш сучасних комп'ютерних технологій є досить актуальним для практики господарювання, допомагає системно орієнтуватися в умовах невизначеності, буде слугує основою виявлення факторів і обсягів діяльності з метою забезпечення не тільки виживання і стабілізації, але і подальшого розвитку суб'єктів господарювання.

  1. Опорний конспект лекції з теми «Доходи підприємства»

План

1. Економічна сутність доходів підприємств, види та джерела утворення.

2. Показники оцінки доходів підприємства.

3.Чинники, що впливають на формування доходів підприємства та резерви щодо їх підвищення.

1.В умовах ринкової економіки підприємства здійснюють свою діяльність з метою одержання відповідного доходу і прибутку.

Одержання доходів у торгівлі – свідчить про те, що запропоновані товари

Знайшли свого споживача, що вони відповідають вимогам, і попитові ринку за ціною , якістю, іншими технічними, функціональними характеристиками та властивостями.

Одержання доходів створює основу для самофінансування підприємства

при умовах, що їх розмір буде достатнім для покриття витрат підприємства щодо всіх видів діяльності, виконання зобов’язань перед бюджетом та утворення чистого прибутку.

Розмір отриманих доходів визначає економічну стратегію підприємства з питань управління матеріальними ресурсами і витратами, персоналом підприємства та оплатою його праці, податковою, інвестиційною, дивідендною політикою підприємства.

Одночасно можливості підприємства з продажу товарів і одержанню доходів залежить від ефективності організації торгово-технологічних процесів, ступеня використання наявного ресурсного потенціалу, раціональності витрат і т.д.

Традиційно дохід – це грошові надходження підприємства.

Сучасне трактування доходів підприємства засноване на Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 15 «Доходів». Дохід визнається при збільшенні активу або зменшенні зобов’язання, що обумовлює зростання власного капіталу, за умови, що оцінка доходу може бути правдоподібно визначена.

Згідно з П(С)БО 15 «Дохід» усі доходи підприємства діляться щодо видів діяльності на дві групи:

- доходи від звичайної діяльності

- доходи від надзвичайної діяльності

Кожна галузь враховує особливості свого основного виду діяльності у формуванні доходів.:

- у промисловості дохід від основної діяльності – це виторг від реалізації готової продукції за оптово-відпускними цінами, включаючи акцизний збір і ПДВ;

- у підприємствах побутових послуг – виторг від реалізації послуг і т.д.;

- у торгівлі – це виторг від реалізації товарів, тобто товарообіг у роздрібних цінах.

Щодо характеру(способу) отримання всі доходи діляться на дві групи:

- доходи від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), майна підприємства;

- доходи від використання майна (капіталу), від надання в оренду, від використання тимчасово вільних фінансових ресурсів, цінних паперів.

У залежності від повноти і місця відображення доходи діляться на дві групи:

- бухгалтерські доходи;

- сховані доходи, не відбивані на рахунку реалізації (цільові засоби від замовників ( покупців) для наповнення резервного фонду(фонду ризику), фонду поповнення; беззворотна фінансова допомога і т.д.).

Значення показника доходу(виручки) від реалізації товарів в оцінці діяльності підприємства полягає в тому, що він є показником ринкової позиції підприємства; характеризує використання виробничої потужності, основних доходів і інших ресурсів підприємства – їх фондовіддачу і т.д.

Склад (структура) доходів характеризує ефективність виробничо-торговельної діяльності.

Найбільшу питому вагу в доходах торговельного підприємства займають доходи від основної операційної діяльності, а саме виторг від реалізації товарів.

Основними джерелами доходів від продажу є:

    • торговельна надбавка до ціни придбання товарів;

    • торговельна знижка з ціни реалізації товарів.

По своїй економічній природі торговельні надбавки і знижки являють собою ціну на послуги торгівельного підприємства їх рівень в умовах ринкової економіки залежить:

    • з одного боку від співвідношення між попитом та пропозицією на торговельні послуги , ступеня конкуренції на товарному ринку (регіональному), якості послуг та рівня цін закупівлі і реалізації товарів

    • з іншого боку від витратоємкоті реалізації товарів і норми прибутку, що відповідає стратегії розвитку підприємства.

На підприємствах ресторанного господарства дохід утворюється за рахунок націнки підприємств.

Рівень націнок диференціюється:

    • щодо націночних категорій, відповідаючих типу підприємства;

    • щодо продукції (страви, сировина) - на делікатесні товари, порціонні страви, спиртні напої і т.д.

В гуртовій торгівлі дохід утворюється також у вигляді різниці між ціною придбання і продажу товарів. Його розмір залежить від розміру надбавки, що диференціюється щодо форм гуртового товарообігу, виходячи з витратомісткості.

Оскільки розмір торговельних надбавок істотно впливає на різні ціни реалізації товарів, одним з інструментів державного регулювання споживного ринку може бути державне регулювання їх рівня.

2.У стандарті 15 «Дохід» використовується таке поняття як «чистий дохід». Він визначається шляхом відрахування з доходу(виручки) від реалізації товарів податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів або податків з обороту, цінових знижок, покриття вартості повернутих товарів.

ЧД=Д(виручка від реал. тов.) - ∑ПДВ-∑Ак.зб.-ін.відрах.

Чистий дохід – це не остаточний фінансовий результат.

Наступний показник – валовий прибуток. Він є проміжним фінансовим результатом і являє собою суму перевищення чистого доходу над собівартістю виробництва продукції.

У торгівлі валовий прибуток – це різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованих товарів і по суті своїй представляє різницю між ціною реалізацією товарів і ціною закупівлі. Для того, щоб виділити даний показник і підкреслити економічне значення, його називають чистим торгівельним доходом. Тому валовий прибуток у торгівлі - це чистий торгівельний дохід.

ВП=∑ЧД від реал. прод. – С\в виробн. Продукції

ЧТД=∑ ЧД від реал. тов.-С\в реалізов. товарів.

Якщо підприємство займається іншою операційною діяльністю, то необхідно визначити суму і рівень чистого операційного доходу

ЧОД=∑ЧТД+Д від інш. опер. діял.

РЧОД=*100%

Приклад 1. Визначити фактичну суму та рівень чистого операційного доходу, якщо фактична виручка від реалізації товарів складає 265,5 тис. грн., сума податку на додану вартість 44,2 тис грн., закуплено товарів на суму 169,0 тис. грн., транспортні витрати, щодо доставки товарів на підприємство 4,5 тис. грн., у звітному періоді підприємство отримало дохід від операційної оренди у розмірі 5,4 тис. грн..

1. Визначаємо суму чистого доходу підприємства:

ΣЧД = Д(виручка від реал. тов.) –ΣПДВ –ΣАк. зб. – ін. відрахув.

ΣЧД = 265,5 – 44,2=221,3 тис. грн..

2. Визначаємо собівартість реалізованих товарів:

С/в реал. тов.= Цз + Вт(трансп.)

С/в реал. тов.= 169,0 +4,5=173,5 тис. грн..

3. Визначаємо чистий торговельний дохід

ΣЧТД = ΣЧД – С/в реал. тов.

ΣЧТД = 221,3 – 173,5 = 47,8 тис. грн..

4. Визначаємо суму чистого операційного доходу

Рчод =

Рчод = = 20 %

Для розрахунку критичного обсягу чистого доходу необхідно усі витрати підприємства умовно розділити на витрати залежні від обсягу товарообігу (перемінні) і не залежні від обсягу товарообігу(постійні)

ЧДкр.=

Таким чином запас фінансової стійкості підприємства буде дорівнювати

ЗФС=ЧДф – ЧД кр.

Крім суми доходу, яка характеризує запас фінансової стійкості підприємства, необхідно визначити відносний його показник – рівень запасу фінансової стійкості

Рзфс=

Приклад 2. На підставі даних, отриманих у першому прикладі, визначити рівень запасу фінансової стійкості, якщо сума загальних витрат підприємства (з урахуванням собівартості) складає 217,8 тис . грн., з них 18,6 тис. грн. – витрати не залежні від зміни товарообігу.

  1. Визначаємо суму змінних витрат підприємства

ΣВт(змін)= ΣВт(загал) – ΣВт(пост)

ΣВт(змін)= 217,8 – 18,6= 199,2 тис грн..

2. Визначаємо долю витрат змінних в чистому доході підприємства

= 0,9 (або )

3. Визначаємо чистий доход критичний:

ЧДкр =

ЧДкр = тис. грн. (або 186,0 тис. грн..)

4. Визначаємо запас фінансової стійкості

Σ ЗФС = ЧДф – ЧДкр = 221,3 – 186,0= 35,3 тис. грн.

5. Визначаємо рівень запасу фінансової стійкості:

Рзфс = %

Рівень запасу фінансової стійкості показує наскількох відсотків може скоротитися чистий доход не завдаючи збитків підприємству.

Дохід, як результат діяльності, виступає засобом досягнення мети підприємництва і є джерелом виконання внутрішніх і зовнішніх зобов’язань підприємств. Головна роль доходу пов’язана з покриттям витрат підприємства, виплати дивідендів, соціального розвитку, і т.д. у цілому дохід забезпечує рішення трьох важливих завдань. Рішення першого завдання пов’язано з покриттям витрат, забезпечує самооплатність поточної діяльності. Та частина доходів, що направляється на оплату податків з доходу, забезпечує формування коштів державного та місцевого бюджетів, а також позабюджетних фондів. І, нарешті, та частина доходів, що забезпечує самооплатність поточної діяльності. Та частина доходів, що забезпечує одержання прибутку, створює умови для виплати дивідендів на вкладений капітал і забезпечує самофінансування підприємства.

3.На ріст або зниження доходів впливають різні зовнішні і внутрішні фактори. До зовнішніх факторів можна віднести зміни в законодавчих і нормативних документах в області ціноутворення, кредитування, оподатковування підприємств і т.д.

Основними внутрішніми факторами є:

- зміна обсягу реалізованих товарів;

- зміна ціни закупівлі товарів;

- зміна ціни реалізації товарів.

Щоб визначити вплив зміни обсягу товарообігу на величину валового прибутку (чистого торговельного доходу) необхідно розмір зміни товарообігу (∆Т) помножити на рівень валового прибутку ( чистого торговельного доходу) плановий і розділити на 100%

ВП= ,

де ∆Т= Тф-Тпл.

Щоб визначити вплив зміни структури товарообігу на величину валового прибутку (чистого торговельного доходу) необхідно фактичний товарообіг помножити на розмір зміни рівня валового прибутку (ΔРвп) і розділити на 100%

ΔВП=

де ΔРВП = РВПф – РВПпл.

Приклад 3. Визначити вплив зміни обсягу товарообігу та його структури та чистий торговельний дохід, якщо планували отримати обсяг товарообігу у розмірі 252,8 тис. грн., а обсяг чистого торговельного доходу - 42,8 тис. грн.

  1. визначаємо рівень чистого торговельного доходу по плану та фактично:

РЧТД(пл.)=16,9 %

РЧТД(ф) = 18,0 %

  1. Визначаємо розмір зміни показників:

ΔТ = Тф – Тпл = 265,5 – 252,8 = +12,7 тис. грн..

ΔРЧТД = РЧТДф – РЧТДпл = 18,0 – 16,9 = +1,1 %

3. Визначаємо вплив зміни обсягу товарообігу на суму чистого торговельного доходу:

ΔЧТД= тис. грн..

4. Визначаємо вплив зміни структури товарообігу на суму чистого торговельного доходу

ΔЧТД==тис. грн..

Отже два фактора позитивно вплинули на обсяг чистого торговельного доходу за рахунок чого його розмір збільшився на 5,0 тис. грн. (2,1+2,9).

Збільшити доходи підприємства за рахунок збільшення обсягу реалізованих товарів можна використовуючи резерви підприємства, а саме:

    • здійснення ефективної маркетингової політики в області збуту товарів;

    • розширення асортименту товарів;

    • розширення регіонів збуту товарів;

    • надання споживчого кредиту при реалізації товарів тривалого користування;

    • розширення асортименту додаткових послуг, пов’язаних з реалізацією товарів;

    • проведення ефективних рекламних заходів.

Домогтися збільшення доходів підприємства за рахунок зниження ціни закупівлі товарів можна використовуючи такі резерви:

    • скорочення кількості посередників при закупівлі товарів;

    • використання системи цінових знижок у процесі закупівлі партії товарів;

    • закупівля окремих товарів за границею при сприятливому співвідношенні курсів національної та іноземної валют;

    • здійснення прямих товарообмінних операцій (бартерних) при сприятливому співвідношенні рівня цін на обмінювані товари;

    • закупівля партій товарів на сезонних розпродажах;

    • розвиток власного виробництва.

Щоб збільшити доходи підприємства за рахунок збільшення ціни реалізації товарів необхідно:

    • здійснювати ефективну цінову політику підприємства на споживчому ринку;

    • використовувати сприятливу кон’юнктуру в окремі періоди року;

    • експортувати конкурентноздатні товари з урахуванням співвідношення курсів національної та іноземної валюти;

    • поширювати продаж товарів у період, що передує початкові сезону (ціни найбільш високі);

    • реалізувати окремі групи товарів на товарних біржах та аукціонах.