Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки та вимоги щодо підготовки ма....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
299.62 Кб
Скачать

2. Вибір теми магістерської роботи та її затвердження

Першим етапом магістерської роботи є вибір теми. Тематика робіт розробляється кафедрою, періодично уточнюється з урахуванням змін законодавства, практики його застосування. Тема повинна бути обрана студентом відповідно до встановлених термінів, узгоджена з кафедрою та затверджена наказом.

Студенти обирають тему магістерської роботи із запропонованого кафедрою переліку і своє рішення викладають у письмовій заяві на ім’я завідуючого кафедрою (Додаток А). Студент має право, за погодженням з керівником (консультантом) роботи, запропонувати свою тему магістерської роботи, виходячи з умов проходження науково-виробничої практики і майбутнього працевлаштування. У даному випадку тема обов’язково погоджується кафедрою.

Список наукових керівників магістерських робіт і рецензентів затверджується кафедрою з числа професорів та доцентів кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства і при необхідності інших кафедр.

Науковий керівник видає письмове завдання (Додаток Б) студенту на підготовку магістерської роботи. Завдання повинно містити план, календарний графік написання окремих розділів.

Терміни виконання та захист магістерської роботи встановлює кафедра згідно з навчальним планом підготовки магістрів та графіків навчального процесу.

Науковий керівник контролює виконання окремих етапів роботи студентом, проводить згідно з графіком, визначеним кафедрою, консультації, індивідуальні заняття тощо.

Якщо студент порушує графіки підготовки роботи, то завідувач кафедри за поданням наукового керівника, інформує про це директора інституту. При повторному порушенні директор Інституту виходить з пропозицією про недопуск до захисту.

3. Організація виконання магістерської роботи

Після затвердження теми та плану, процес написання, оформлення і захисту магістерської роботи складається з кількох взаємопов’язаних етапів:

  • робота із спеціальною юридичною літературою, інструктивними і методичними матеріалами, нормативними актами, що стосуються обраної теми;

  • вивчення об’єкта дослідження, збір і аналіз статистичних даних;

  • написання роботи;

  • захист магістерської роботи перед Державною комісією.

Терміни виконання етапів підготовки магістерської роботи визначаються за додатковим графіком.

Вказані етапи не обмежують студента жорсткою послідовністю їх виконання. Так, наприклад, починати виконання магістерської роботи потрібно із вивчення об’єкта дослідження або із складання плану роботи тощо. Але звичайно написанню роботи передує ознайомлення з відповідними літературними джерелами та нормативними актами, які стосуються обраної теми. Літературу слід вивчати від простої популярної (підручників, посібників) до складної (монографії, теоретичні розробки тощо). Після опрацювання літературних джерел необхідно вивчити відповідні нормативні акти.

У процесі проходження науково-виробничої практики студент повинен зібрати, вивчити і узагальнити теоретичний і практичний матеріал з теми дослідження.

Використання ПЕОМ, електронних мереж “Інтернет”, “Ліга” при виконанні магістерської роботи є важливим і обов’язковим фактором, що сприятиме більш високій якості результатів захисту.