Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні засоби.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
62.46 Кб
Скачать
  1. Знос (амортизація) основних засобів.

Під впливом часу, сил природи та в процесі експлуатації ОЗ поступово зношуються. Вони втрачають свої первинні фізичні властивості, знижується їх технічні можливості, в результаті чого зменшується реальна вартість ОЗ.

Амортизація – це поступове систематичне списання вартості ОЗ в процесі їх корисного використання, пов’язане з їх фізичним і моральним зносом. До вартості ОЗ, що підлягають амортизації включаються витрати на х придбання, виготовлення і покращення ( ремонт, реконструкція, модернізація).

Земля та інші ОЗ які мають необмежений термін використання, амортизації не підлягають.

Строк корисної експлуатації ОЗ –це період, протягом якого підприємство передбачає використовувати відповідний об’єкт, або кількість одиниць які підприємство очікує отримати від його використання. Цей строк підприємство визначає самостійно.

Знос ОЗ – сума амортизації об’єкта ОЗ, накопичена з початку строку їх корисного використання.

Бухгалтерським способом амортизація нараховується на підставі таких методів, який метод використовувати підприємство вирішує самостійно:

  • Прямолінійний,

  • Зменшення залишкової вартості;

  • Прискореного зменшення залишкової вартості;

  • Кумулятивного;

  • Виробничого.

За прямолінійним методом вартість об’єкта, що амортизується, рівномірно списується (розподіляється) протягом строку його служби. Цим методом амортизують ОЗ, знос яких не залежить від обсягу виробництва: адміністративні будівлі, виробничі цехи, меблі.

Метод зменшення залишкової вартості – полягає у визначенні річної суми амортизації об’єкта ОЗ, виходячи із залишкової вартості на початок звітного року. Суму амортизації вираховують шляхом множення залишкової вартості на річну норму амортизації.

Прискореного зменшення залишкової вартості – виходячи з того, що корисність і продуктивність ОЗ в перші роки вища, ніж в наступні. Норма річної амортизації визначається виходячи із строку експлуатації об’єкта і приймається за прямолінійним методом, помножений на коефіцієнт прискорення, який дорівнює 2.

Кумулятивний метод – визначається сумою років строку служби об’єкту за допомогою коефіцієнтів, в чисельнику яких зазначаються роки, що залишилися до кінця строку служби (в зворотному порядку), а в знаменнику загальна сума років експлуатації.

Виробничий метод –амортизація розраховується шляхом розподілу вартості об’єкту, прямо пропорційно кількості продукції, яку підприємство очікує виготовити за відповідний період протягом строку його корисної служби.

Для обліку ОЗ призначені наступні рахунки. Рахунок 10”Основні засоби” неохідний для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух власних або отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів, орендованих комплексів, які внесені до ОЗ.

Рахунок 13”Знос необоротних активів” необхідний для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та індексацію зносу необоротних нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

6. Облік необоротних матеріальних активів.

На підприємствах готельного господарства крім основних засобів існують також необоротні матеріальні активи. Які відповідно до вартісної оцінки, яка зазначена в наказі про облікову політику підприємства поділяються на:

  • малоцінні швидкозношувані предмети;

  • малоцінні необоротні матеріальні активи.

Малоцінні швидкозношувані предмети – відносять предмети термін служби, яких встановлено не більше 1 року незалежно від вартості за одиницю (формений одяг, білизна, халати, миючі засоби).

Малоцінні необоротні матеріальні активи – відносять предмети термін служби яких встановлено більше 1 року, а вартість не перевищує 1000 гривень. Все, що перевищує 1000 гривень відносяться до основних засобів. До них відносять – м’який інвентар, технічне оснащення номерів, меблі, міні бари і інший інвентар у номері, виробничо-технічний інвентар, офісна техніка, офісні меблі.

Всі малоцінні необоротні матеріальні активи зберігаються на складі і ведуться у спеціальних книгах чи інвентарних картках.

Видача їх зі складу оформлюється накладною, вимогою-накладною, передача між підрозділами – накладна на внутрішнє переміщення.

Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів нараховується прямим чи виробничим методом.

4