Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yur_deont.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
37.61 Кб
Скачать

12.Діяльність юристконсульта

Юрисконсульт — це юрист, який працює в державній чи недер­жавній установі та виконує функції правового забезпечення її діяль­ності.

Робота юрисконсульта близька до роботи адвоката: вони дають консультації, складають необхідні юридичні документи, виступають у суді. Особливість роботи юрисконсульта полягає в тому, що він нама­гається запобігти можливим правопорушенням у власній організації.

Основне завдання юрисконсульта — шляхом рекомендацій, порад, пропозицій щодо правових питань сприяти широкому використанню правових засобів для підвищення ефективності роботи організації.

Основними видами діяльності юрисконсульта є такі:

організаційна — організація правової роботи в установі, зак­ладі та підприємстві;

комунікативна — спілкування з працівниками установи, а та­кож з юристами інших організацій;

засвідчувальна — візування правових документів на підпри­ємстві.

13.Поняття та риси юридичної практики

1.Юридична практика – це діяльність юристів професіоналів по вирішенню будь-яких юридичних справ.

Юр. практика переважно здійснюється професіоналами юристами,для яких право є основним об’єктом діяльності. В своїй роботі вони використовують юр. засоби. Це діяльність з метою досягнення певного правового результату.

Основні риси юр. практики:

1.вона є видом соц.. діяльності,тому що їй як і будь-якій ін.. соц.. діяльності притаманні такі ознаки як:

Предметність,упорядкованість,системність тощо. У той же час юр. практика набуває таких ознак які відокремлюють її від ін.. видів соц.. діяльності.

2.має конкретно іст. характер.

3.здійснюється юр.практика у правовому середовищі;яке включає всі елементи пов’язані з розвитком права.

Правове середовище – це утв. осн. ланкою якого є людина,її соц.-правова активність.

4.юр. практика здійснюється юридично-професіональними,тобто особами які володіють спеціальними правовими знаннями і термінологію юр. спілкування, кваліфіковано застосовують норми права

5.юр. практика – це нормативно схвалена діяльність,тобто чітко регулюється нормативними актами,які закріплюють компетенцію суб’єктів і правовий статус учасників юр. професу.

6.спрямована практика на організацію роботи і життєдіяльність суспільства.

Юристи беруть активну участь у розробці і прийнятті нормативних актів,вирішують справи,застосовують норми права до конкретних суб’єктів.

7.юр. практиці притаманна соц..-перетворююча,регулятивна спрямованість,тому що саме практика виступає важливим засобом вирішення соц..конфліктів та суперечностей між учасниками правових відносин.

14.Структура та види юридичної практики

Структура юр.практики – це її будова,розташування основних елементів,які забезпечують її цілісність збереження властивостей і ф-цій.

Елементами є:

1.Суб’єкти (професійні юристи,їх об’єднання державного і недержавного характеру з чітко визначеним правовим статусом).

2.Обєкт(це те на що спрямована юр. діяльність,тобто різноманітні суспільні відносини).

3.Юр. дії(це виражені зовні соц..перетворюючі акти суб’єктів,які тягнуть певні юридичні наслідки,юр. дії складну основу юр. практики і вимагають наявності спеціальних знань. До юр. дій відносяться складні юр. документи (позов до суду)виступи в юр. установах,юр. консультування,тлумачення юр. документів, правове виховання і пропаганда юр. знань).

4.Юр. операція – сукупність пов’язаних між собою дій, об’єднаних загальною чи локальною метою і спрямованих на вирішення відносно відокремленого в межах юр. процесу завдання.

Н-лад,вирішення справи передбачає вчення певних дій,аналіз фактичних обставин, юр. кваліфікація справи,тлумачення норм права які застосовуються в даному випадку обґрунтування і винесення рішення доведення його громадян та інших.

5.Спосіб – це конкретних шлях досягнення певної мети,за допомогою конкретних засобів і за наявністю певних умов юр. діяльності,це способи можуть бути обов’язковими та ,обов’язковими та колективними,таємними та гласними,забороняючим та стимулюючим.

6.Результат юр. практики ,тобто підсумок відповідних дій суб’єктів та учасників юр. діяльності досягнення постановлених цілей.

Види юр. практики:

1.За суб’єктами здійснення поділяються на – суддівську,прокурорську,адвокатську ,нотаріальну, юристконсультаційну.

2.за видом юр. дій – юр. консультування,складання юр. документів,виступи юр. установ,тлумачення юридичних документів,пропаганда правових знань.

3.залежно від сфери суспільного життя юр. практика розрізняється – в сфері економ.,політ.,соц.., екологічної та ін..

4.за кількістю суб’єктів які виконують юр. роботу – індивідуальну практику та колективну.

5.за змістом інтелектуальної роботи – організаційна,реєстраційна, комунікативна, пошукова та ін..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]