Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab05.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
2.51 Mб
Скачать

5. Хід роботи

5.1. Користуючись інструментом Cвободная рука або Полилиния, як звичайним олівцем, зобразіть криву, схожу на цю:

Щоб побачити вузлові точки, виділіть криву, заздалегідь вибравши інструмент Форма. За допомогою цього інструмента змініть вигляд кривої.

5.2. Домалюйте контур, щоб вийшов малюнок, схожий на наступний:

5.3. Виділіть побудовану вами криву і замкніть контур.

Замкнути контур можна, використовуючи кнопку Авто-закрывающаяся кривая панелі властивостей.

5.4. За допомогою інструментів Cвободная рука або Полилиния можна малювати прямі лінії. Достатньо вибрати відповідний інструмент, клацнути в точці початку прямої лінії, потім в точці кінця. Інструмент Полилиния дозволяє намалювати ламану.

Зобразіть наступний малюнок, використовуючи одержані знання:

5.5. За допомогою інструменту 3-точечная кривая намалюйте наступний ескіз:

5.6. Найточніше криві можна побудувати за допомогою інструментів Кривая Безье і Перо. Зобразити таке сердечко, використовуючи інструмент Кривая Безье або Перо:

5.7. Використовуючи інструмент Живопись в режимі Кисть та відповідні штрихи, одержте малюнок, схожий на наступний:

5.8. В режимі Кисть інструменту Живопись створіть художній напис.

Для цього виконаєте наступні дії:

5.8.1. На панелі графіки виберіть інструмент Текст і наберіть текст, встановивши розмір шрифту 72 пт.

5.8.2. Щоб до тексту застосовувати художні ефекти, потрібно його перетворити в криві. Для цього виберіть інструмент Указатель, натисніть праву кнопку миші на створеному тексті і в контекстному меню, що з'явилося, виберіть пункт Преобразовать кривую або натисніть комбінацію клавіш Ctrl+Q.

5.8.3. Тепер приступимо до художнього оздоблення створеного тексту. Виділіть текст і активізуйте режим Кисть інструменту Живопись. У списку готових штрихів виберіть потрібний і почекайте. Вибраний штрих буде застосований до створеного тексту.

5.9. Використовуючи режим Пульверизатор інструменту Живопись, нанесіть уздовж кривої зображення і одержте, наступний результат:

5.10. Використовуючи різні способи заливки об’єктів, одержте малюнок, схожий на наступний (стежте, щоб контур кожної пелюстки був замкнутим):

Замітьте, що кожна пелюстка розфарбована різними способами.

5.11. Використовуючи можливості закладки Контур вікна Свойства обьекта, одержте малюнок, схожий на наступний:

5.12. Використовуючи різні способи переміщення об'єктів, зміни їх розмірів і форми, створіть композиції, схожі на наступні:

Помітимо, що іноді потрібно розмістити один об'єкт поверх іншого і навпаки. Щоб оперувати порядком накладення об'єктів один на одного, скористайтеся, наприклад, контекстним меню, яке з'являється при натисненні правої кнопки миші на об'єкті. У цьому меню є цікавий пункт Порядок, який і допоможе нам в даному випадку.

5.13. Користуючись операціями клонування, дублювання та копіювання об’єктів створіть наступний малюнок:

5.14. Побудуйте за допомогою інструменту Прямоугольник прямокутник (його розміри - 190, 160; кут повороту - 30; заокруглення кутів - 0, 27, 82, 0, товщина лінії контуру - 4; колір заливки R-90, G-155, B-255):

5.15. Побудуйте за допомогою інструменту Эллипс еліпс (кут повороту для початкової точки сектора 95, для кінцевої - 160; використана градієнтна заливка об'єкту; контур має товщину 4 pt):

5.16. Побудуйте за допомогою інструменту Полигон багатокутник і зірку, схожі на наступні:

5.17. Побудуйте за допомогою інструментів Спираль і Миллиметровка відповідно спіраль і діаграмну сітку, схожі на наступні:

5.18. Побудуйте діаграмну сітку, схожу на наступну:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]