Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab05.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
2.51 Mб
Скачать

4. Побудова еліпса за допомогою інструменту 3 точечный эллипс

Спробуйте побудувати такий же еліпс інструментом 3 точечный эллипс, за допомогою якого можна малювати еліпси по трьох крапках.

Для цього після вибору відповідного інструменту:

  • встановіть покажчик миші в точку, відповідну першій точці еліпса;

  • не відпускаючи кнопку миші, перетягніть покажчик миші під потрібним кутом на відстань, рівну одній діагоналі еліпса, і відпустите покажчик миші;

  • перетягуючи покажчик миші, визначте розмір другої діагоналі і клацніть кнопку миші.

5. Побудова багатокутників і зірок

Виберіть інструмент Полигон, натисніть кнопку миші в робочій області і розтягніть багатокутник (або зірку) до потрібних розмірів.

Зауваження: Якщо при цьому утримувати клавішу Ctrl, вийде правильний багатокутник. При утримуванні клавіші Shift точка натиснення кнопки миші стане центром об'єкту.

Якщо виділити багатокутник, з'явиться панель його властивостей. Розглянемо тільки особливі властивості, властиві багатокутнику (зірці).

вибір режиму Полигон/Звезда

установка кількості вершин

установка ступеня загострення кутів

6. Побудова спіралей і сіток

Виберіть інструмент Спираль, натисніть кнопку миші в робочій області і розтягніть спіраль до потрібних розмірів. Аналогічно будується діаграмна сітка за допомогою інструменту Миллиметровка (діаграмна сітка).

Зауваження: Утримування клавіші Ctrl або (і) Shift приведе до раніше описаного ефекту.

Розгляньте панелі властивостей (з'являється при виділенні об'єкту) спіралі і діаграмної сітки:

число стовпців і рядків в діаграмній сітці

число оборотів спіралі

вибір режиму Симметрическая спираль/Логарифмическая спираль

установка коефіцієнта розширення спіралі

Діаграмна сітка - це сукупність згрупованих прямокутників. Її можна розгрупувати за допомогою команди Компоновать→Разгруппировать, тоді вийде безліч окремо редагованих прямокутників.

Якщо ви хочете відредагувати один прямокутник сітки, не розгрупувавши сітку, виділіть його, утримуючи клавішу Ctrl.

Редагувати елементарну фігуру можна, не використовуючи панель її властивостей. Якщо побудувати фігуру або виділити вже побудовану, ми побачимо декілька вузлових точок, за допомогою яких можна редагувати об'єкт.

Розглянемо докладніше, як редагувати прості фігури за допомогою вузлових точок (розглянемо стандартне симетричне редагування).

Редагування прямокутника

У прямокутника вузлові точки розташовані тільки у вершинах. Якщо потягнути за одну з вершин, можна округляти всі кути прямокутника.

Редагування еліпса

У еліпса лише одна вузлова точка. Якщо перетягнути цей вузол уздовж зображення еліпса, вийде незамкнута крива, що є частиною еліпса. До речі, у цієї кривої вже дві вузлові точки на кінцях. Якщо потягнути за одну з них у напрямі до центру еліпса, утворюється сегмент.

Редагування багатокутника (зірки)

У багатокутника (зірки) за умовчанням вузлові точки розташовані в кожній вершині і у середині кожної сторони. Якщо перетягувати вузлову точку вершини, зміщуватися будуть всі вершини багатокутника, а вузли, розташовані на сторонах, зміщуватися не будуть, і навпаки. Зміщувати вузли можна у напрямку до центру багатокутника, від центру, в сторони.

Якщо ви виділите багатокутник (зірку) і натиснете праву кнопку миші на ньому, відкриється контекстне меню. Помітимо, що за допомогою команди Удалить можна видалити виділену вузлову точку і всі відповідні їй вузлові точки.

УВАГА! Якщо вибрати інструмент Форма, виділити багатокутник (зірку) і натиснути праву кнопку миші на одній з вузлових точок, відкриється контекстне меню, яке може дозволити додати вузлові крапки командою Добавить.

Редагування спіралі

Спіраль після побудови стає просто кривою, яка складається з сегментів кривих ліній і гладких вузлів Безье. Тому редагування спіралі виконується аналогічно редагуванню кривих.

УВАГА! Кожний з перерахованих об'єктів можна перетворити на криву і редагувати будь-якими способами, доступними для редагування кривої.

Для перетворення фігури в криву можна скористатися одним із способів (виділивши фігуру):

  • натиснути клавіші Ctrl+Q;

  • натиснути на кнопку Преобразовать в кривую панелі властивостей;

  • у контекстному меню вибрати команду Преобразовать кривую;

  • у головному меню вибрати команду Компоновать→ Преобразовать кривую.

У версії CorelDRAW 11 з'явилася панель Идеальная форма(Автофігури):

Розібратися з побудовою фігур зовсім просто, тому спробуйте це зробити самі. Єдино, слід звернути увагу, що при виборі інструменту на панелі властивостей (вона розташовується вгорі) з'являється кнопка, за допомогою якої можна конкретизувати свій вибір.

За допомогою цієї панелі можна намалювати наступні автофігури:

Інструмент панелі

Назва

Вміст

основні інструменти

стрілки

блок-схеми

зірки

виноски

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]