Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab05.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 5

1. Тема:

Побудова ілюстрацій у CorelDraw. Використання інтерактивних інструментів, застосування ефектів.

2. Мета:

навчитися створювати ілюстрації у CorelDraw за допомогою інтерактивних інструментів, використовувати ефекти, виховувати культуру роботи за комп’ютером.

3. План:

  1. Ознайомитись з теоретичними відомостями;

  2. Виконати завдання до лабораторної роботи;

  3. Оформити звіт.

4. Теоретичні відомості

CorelDRAW - графічний редактор для роботи з векторною графікою, активно використовуваний у області видавничих систем для розробки будь-якого виду друкарської продукції.

CorelDRAW 11 - основна програма пакету Corel Suite 11.

Окрім розробки і редагування векторних зображень, цей пакет дозволяє працювати з растровою графікою (Corel PHOTO-PAINT), з текстовими документами, з тривимірними об'єктами.

За допомогою Corel Suite 11 можна створювати flash-анімації (Corel R.A.V.E), web-сторінки, електронні публікації і т.д.

4.1. Поняття об'єкту в CorelDraw

Головною складниками, з яких складається зображення, є, так звані, об'єкти. Поняття об'єкту є основним поняттям в редакторі CorelDRAW 11. Об'єктом називається елемент зображення: пряма, коло, прямокутник, крива, замкнута крива, багатокутник і інші. Оскільки за допомогою комбінації декількох об'єктів можна створювати новий об'єкт, то об'єкти можуть мати досить складний вигляд. Крім того, CorelDRAW 11 може створювати групи об'єктів для подальшого редагування групи як єдиного об'єкту. Незалежно від зовнішнього вигляду, будь-який векторний об'єкт CorelDRAW має ряд загальних характеристик. Пояснимо це на простому прикладі (Мал. 1). Будь-який об'єкт має деяку кількість точок або вузлів, сполучених прямими або кривими лініями - сегментами. Координати вузлів і параметри сегментів визначають зовнішній вигляд об'єкту. Область усередині об'єкту можна закрасити або залити одним кольором, сумішшю кольорів або узором. Цю область прийнято називати заливкою. Сегменти об'єкту утворюють контур, який також має свій колір. Товщину контуру можна змінювати. Розрізняють замкнуті і розімкнені контури. У одного об'єкту не може бути різних заливок або сполучних ліній різної товщини і різних кольорів. Для створення складних зображень вимагається використовувати безліч об'єктів.

Мал. 1. Приклад об'єкту

Ми детально розглянули поняття об'єкту, тому що вся робота в CorelDRAW 11 ведеться саме з об'єктами. Надалі ви достатньо часто зустрічатимете згадки про вузли, сегменти, контур і заливку об'єктів. Зміна цих складників об'єкту і приводить в результаті до створення необхідного зображення в редакторі векторної графіки. Одним з важливих об'єктів CorelDRAW є плавно зігнуті криві, за допомогою яких можна побудувати будь-який довільний контур. Ці криві називаються кривими Безьє. Математик Пьер Безьє (Pierre Bezier) відкрив, що довільну криву можна задати за допомогою двох векторів, що знаходяться на початку і кінці кривої. Це положення лягло в основу опису кривих Безьє в CorelDRAW. Окрім положення початкової і кінцевої точки (тобто вузлів кривої), зовнішній вигляд кривої визначається кривизною, тобто її вигнутістю між двома вузлами. Кривизна визначається двома параметрами кривої в кожному вузлі, які графічно представлені за допомогою відрізків, що виходять з вузлів. Ці відрізки називаються маніпуляторами кривизни (Мал. 2).

Мал. 2. Крива Безьє

Першим параметром, що визначає кривизну, є нахил кривої при її вході у вузол. Нахил маніпулятора кривизни і показує нахил кривої. Крива як магнітом притягується до маніпуляторів кривизни. Другим параметром є ступінь кривизни, тобто, те, як швидко при віддаленні від вузла крива розходиться з прямою проведеною через вузол з тим же нахилом. Ступінь кривизни визначається довжиною маніпулятора кривизни. Таким чином, координати вузлів, нахил і довжина маніпуляторів кривизни визначають зовнішній вигляд кривої Безьє. Якщо маніпулятори кривизни з обох боків сегменту мають нульову довжину, то сегмент буде прямим. Збільшення довжини маніпулятора кривизни перетворить сегмент на криву. З безлічі кривих Безьє можна скласти будь-яку криву. У CorelDRAW 11 можна використовувати растрові зображення, вставляючи їх в графічний документ. При цьому кожен растровий малюнок є окремим об'єктом, і ви можете редагувати його незалежно від інших об'єктів. Хоча CorelDRAW 11 призначений для роботи з векторною графікою, засоби для роботи з растровими малюнками у нього не гірші, ніж у багатьох редакторів растрової графіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]