Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метотичка по перепланировке.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
836.1 Кб
Скачать

1.3 Розділ «Охорона праці»

Метою виконання данного розділу є проведення аналізу характеристик проектованого об'єкта й умов його роботи.

"Охорона праці " є обов'язковим розділом дипломного проекту (роботи). Рекомендований обсяг розділу ~ 8 сторінок тексту.

Змістом розділу є аналіз безпечності матеріалів, що використовуються при створенні дизайн-проекту та умов праці на обраному робочому місці (виявлення шкідливих і небезпечних факторів і порівняння їх з чинними нормативами, а також розробка заходів, націлених на створення умов, що відповідають вимогам усіх норм і стандартів з охорони праці).

Розділ "Охорона праці" складається з підрозділів:

  1. Санітарно-технічна характеристика розробки.

  2. Аналіз умов праці.

  3. Пожежна безпека приміщення.

  4. Розробка заходів з охорони праці.

Підрозділи поділяються на параграфи. Вибір технічних матеріалів для аналізу і відповідно до санітарних норм і розробка заходів з охорони праці здійснюється студентом-дипломником з урахуванням теми дипломного проекту.

Робоче місце може бути обрано:

- на стадії проектування і розробки даного об’єкту, обладнання, програмного продукту тощо (наприклад, робоче місце дизайнера з оформлення та декорування інтер’єру або дизайнера реклами та комп’ютерної графіки в офісі на ПЕОМ);

- на стадії експериментального зразка, обладнання, що розробляється на фірмі, на підприємстві в виробничому цеху (наприклад, робоче місце дизайнера – модельєра одягу на заводі або підприємстві);

- на стадії експлуатації розроблювального об’єкту, стенду, обладнання або реалізації програмного продукту (наприклад, робоче місце дизайнера архітектурного середовища в студії, дизайнера-конструктора, що працює з використанням обчислювальної та іншої техніки у наукових та виробничих галузях, у приватній фірмі тощо).

З виявлених небезпечних та шкідливих факторів виділяються один-два найбільш несприятливих, щодо яких розробляються детальні заходи з охорони праці та робляться необхідні розрахунки.

Студент-дипломник надає викладачу-консультанту спочатку чернетку пояснювальної записки розділу, потім, після виправлення помилок і зауважень - чистовий варіант. Після цього викладач-консультант підписує розділ "Охорона праці" дипломного проекту.

У доповіді на захисті диплому студент-дипломник повинен висвітлити основні положення, розроблені в розділі "Охорона праці".

Зміст розділу «Охорона праці»

У вступі студенту необхідно висвітлити роль охорони праці на сучасному етапі розвитку суспільства, та довести необхідність розробки заходів з охорони праці у дипломному проекті; охарактеризувати безпечність матеріалів, що використовуються, при створенні дизайн-проекту; дати загальну санітарно-технічну характеристику розробки; вказати, яке робоче місце обрано для аналізу умов праці, на якому підприємстві воно знаходиться. Обсяг вступу ~1 сторінка.

Окремим параграфом цей пункт у змісті не виділяється.

  1. Санітарно-технічна характеристика розробки.

Охарактеризувати безпечність матеріалів що використовуються при створенні дизайн-проекту, дати санітарно-технічну характеристику розробки (додаток В. 1–7).