Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дисципліна.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Зміст

Зміст 1

Вступ 2

1.1. Поняття системного підходу 4

1.2. Принципи системного підходу 5

1.3. Сутність системного аналізу та його предмет 7

Висновки 12

Список використаних джерел: 13

Вступ

Дисципліна, яка називається «системний аналіз», народилася з необхідності вести дослідження міждисциплінарного характеру. Створення складних технічних систем, проектування складних народногосподарських комплексів і керування ними, аналіз екологічних ситуацій і багато інших напрямків інженерної, наукової та господарської діяльності вимагали організації досліджень, які носили б нетрадиційний характер. Вони вимагали об'єднання зусиль фахівців різних наукових профілів, уніфікації та узгодження інформації, що отримується в результаті досліджень конкретного характеру. Успішний розвиток подібних системних досліджень багато в чому зобов'язана тим можливостям обробки інформації, використання математичних методів, які з'явилися разом з електронною обчислювальною технікою і дали одночасно не тільки інструмент, а й мову високого ступеня універсальності. Системний аналіз - це дисципліна, що займається проблемами прийняття рішень в умовах, коли вибір альтернативи вимагає аналізу складної інформації різної фізичної природи. Тому витоки системного аналізу, його методичних концепцій лежать в тих дисциплінах, які займаються проблемами прийняття рішень, теорії дослідження операцій та загальної теорії управління.

Більшість авторів пропонують своє бачення методології системного аналізу, як правило, яке несе на собі помітний відбиток тієї предметної сфери, в якій вони працюють. В основному до складу цієї загальної теорії включають принципи системного аналізу і загальну послідовність етапів системного аналізу; методологія та методи розглядаються відокремлено. Так, наприклад, Н.Д. Дроздов вважає, що методологія системного аналізу включає визначення використовуваних понять, загальну характеристику проблеми системних досліджень, системний підхід, етапи системного аналізу. [3, c. 68] Видається, що в якості основного процедурного елемента можна розглядати етапи (процедури) системного аналізу, що базуються на цілях і принципах системного аналізу.

Мета та завдання роботи: Визначити сутність,дослідити методологію,зрозуміти функціонування системного аналізу.

Методологічні засади системного підходу та системного аналізу

1.1. Поняття системного підходу

Системний підхід - один із головних напрямків методології спеціа­льного наукового пізнання та соціальної практики, мета і завдання якого полягають у дослідженнях певних об'єктів як складних систем. Систем­ний підхід сприяє формуванню відповідного адекватного формулювання суті досліджуваних проблем у конкретних науках і вибору ефективних шляхів їх вирішення.[5,c.37]

Методологічна специфіка системного підходу полягає в тому, що ме­тою дослідження є вивчення закономірностей і механізмів утворення складного об'єкта з певних складових. При цьому особлива увага звер­тається на різноманіття внутрішніх і зовнішніх зв'язків системи, на про­цес (процедуру) об'єднання основних понять у єдину теоретичну карти­ну, що дає змогу виявити сутність цілісності системи.

Системний підхід - це категорія, що не має єдиного визначення, оскільки трактується надто широко і неоднозначно. У літературі наво­дяться наступні трактування або визначення системного підходу:

    1. Інтеграція, синтез розгляду різних сторін явища або об'єкта (А. Холл).

    2. Адекватний засіб дослідження і розробки не будь-яких об'єктів, що довільно називаються системою, а лише таких, котрі є органічним цілим (С. Оптнер).

    3. Вираження процедур подання об'єкта як системи та способів їх розробки (В. Садовський).

4. Широкі можливості для одержання різноманітних тверджень та оцінок, які передбачають пошук різних варіантів виконання певної робо­ти з подальшим вибором оптимального варіанта (Д. Бурчфільд). [7, c.65]

Системний підхід не існує у вигляді чіткої методики з визначеною логі­чною концепцією. Це — система, утворена із сукупності логічних прийомів, методичних правил і принципів теоретичного дослідження, що виконує таким чином евристичну функцію в загальній системі наукового пізнання.

Сукупність пізнавальних принципів системного підходу не має жорст­ких обмежень і за своєю суттю орієнтує і спрямовує певну систему дво­яким чином відповідно до конкретних етапів дослідження. З одного боку, його змістовні принципи сприяють виявленню обмеженості традиційних об'єктів дослідження, визначенню та реалізації нового типу завдань при новому стилі мислення. З іншого — за допомогою категорій і принципів си­стемного підходу відзначаються перспективи побудови нових об'єктів і предметів дослідження шляхом планування та визначення їх структурних або типологічних параметрів і властивостей. Проектування структурних і типологічних характеристик нових об'єктів сприяє розробці конструктив­них комплексних програм наукового дослідження та розвитку науки.

1.2. Принципи системного підходу

Принципи системного підходу — це загальні положення, що відобра­жають відношення, абстраговані від конкретного змісту наукових і при­кладних проблем. Для вирішення конкретної наукової проблеми або проблемної ситуації принципи системного підходу повинні конкретизува­тися, причому конкретизація визначається об'єктом і предметом науко­вого дослідження. В дослідженні складних систем необхідно виявити суттєві особливості проблеми, врахувати найважливіші взаємозв'язки на основі інтерпретації системних принципів до конкретних умов, що дає змогу досліднику піднятися на вищий рівень розуміння системи загалом, вийти за межі її розгляду "зсередини". Адекватне застосування принци­пів системного підходу при дослідженні різних систем сприяє розвитку в дослідника особливого, системного типу мислення.

У науковій літературі до основних принципів системного підходу про­понується відносити:

Принцип остаточної (глобальної, генеральної") мети - функці­онування та розвиток системи і всіх її складових повинні спрямовуватися на досягнення певної глобальної (генеральної) мети. Всі зміни, вдоскона­лення та управління системою потрібно оцінювати з цієї точки зору.

  • Принципи єдності, зв'язаності і модульності - система роз­глядається "ззовні" як єдине ціле (принцип єдності), водночас необхід­ний "погляд зсередини", дослідження окремих взаємодіючих складових системи (принцип зв'язаності). Принцип модульності передбачає роз­гляд замість складових системи її входів і виходів, тобто абстрагування від зайвої деталізації за умови збереження можливості адекватного опи­сання системи.

  • Принцип ієрархії - виявлення або створення у системі ієрархі­чних зв'язків, модулів, цілей. В ієрархічних системах дослідження, як правило, розпочинається з "вищих" рівнів ієрархії, а в разі її відсутності дослідник повинен чітко визначити в якій послідовності розглядатимуть­ся складові системи та напрямок конкретизації уявлень.

  • Принцип функціональності - структура системи тісно пов'язана та обумовлюється її функціями, отже, створювати та дослі­джувати систему необхідно після визначення її функцій. У разі появи но­вих функцій системи доцільно змінювати її структуру, а не намагатися "прив'язати" цю функцію до старої структури.

  • Принцип розвитку - здатність до вдосконалення, розвитку сис­теми за умови збереження певних якісних властивостей. При створенні та дослідженні штучних систем межі розширення функцій системи та її модернізація повинні визначатись їхньою доцільністю. Здатність до роз­витку штучних систем визначається наявністю таких властивостей, як самонавчання, самоорганізація, штучний інтелект.

  • Принцип децентралізації - розумний компроміс між повною централізацією системи та здатністю реагувати на вплив зовнішнього середовища окремими частинами системи. Співвідношення між центра­лізацією та децентралізацією визначається метою та призначенням сис­теми. Повністю централізована система є негнучкою, неспроможною швидко реагувати і пристосовуватися до змінних умов. У системах з ви­соким ступенем децентралізації складніше узгоджувати функціонування елементів з точки зору досягнення глобальної мети; необхідно мати стійкий механізм регулювання, який не дозволяє значно відхилятися від поведінки, що веде до досягнення спільної мети. При відсутності такого механізму наявність певного рівня централізації є об'єктивною необхід­ністю, але ступінь централізації повинен бути мінімальним, і це забезпе­чить досягнення глобальної мети.

Принцип невизначеності - у більшості випадків досліджується система, про яку не все відомо, поведінка якої не завжди зрозуміла, не­відома її структура, непередбачуваний перебіг процесів, невідомі зовні­шні впливи тощо. Частковим випадком невизначеності є випадковість, коли певна подія може відбутись, а може й не відбутися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]