Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
олитэкономии 2011[1]. Старикова Т.С..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
449.54 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що таке відтворення?

  2. Як використовується додаткова вартість в умовах простого і розширеного капіталістичного відтворення?

  3. Що означає нагромадження капіталу та які фактори його зростання?

  4. Що треба розуміти під технічною, вартісною і органічною будовою капіталу?

  5. Як пов’язане безробіття з нагромадженням капіталу?

  6. Які вам відомі форми відносного капіталістичного перенаселення?

Реферати

  1. Перетворення законів власності товарного виробництва у закони капіталістичного привласнення.

  2. Теорія утримування: історичні коріння, сучасні модифікації.

  3. Органічна будова капіталу та тенденції її динаміки з розвитком капіталізму.

  4. Безробіття. Форми безробіття.

  5. НТР і якісні зміни у складі робітничого класу капіталістичних країн.

  6. Формування передумов ринкового господарства в пострадянських країнах.

Тема 7. Кругооборот і оборот капіталу і заняття

  1. Кругооборот капіталу та його три стадії:

а) визначення кругообороту капіталу;

б) стадії кругообороту капіталу;

в) функціональні форми промислового капіталу.

2. Виробництво та обіг:

а) сутність процесу обігу;

б) витрати обігу та їх види.

Іі заняття

1. Оборот капіталу. Основний і оборотний капітал:

а) визначення обороту капіталу;

б) швидкість обороту. Фактори, які впливають на швидкість обороту.

в) визначення основного та оборотного капіталу;

г) фізичне і моральне зношення основного капіталу;

д) амортизація.

  1. Час обороту та його складові частини:

а) визначення часу обороту капіталу;

б) час виробництва і час обігу.

  1. Оборот змінного капіталу та річна маса і норма додаткової вартості.

Сутність капіталу як економічної категорії розкривалась в темі «Капітал і наймана праця». У даній темі капітал розглядається в процесі безперервного руху. Капітал здійснює рух у формі кругообороту, який включає три стадії і охоплює сферу виробництва і сферу обігу.

Насамперед слід розглянути три стадії руху капіталу та зміну його функціональних форм. Це дасть можливість з’ясувати сутність кругообороту промислового капіталу. До промислового капіталу належить капітал, який функціонує у сфері матеріального виробництва: у промисловості, сільському господарстві, на транспорті, будівництві тощо.

Проходячи ту чи іншу стадію, капітал на кожній з них виконує властиву йому функцію. Тому далі слід з’ясувати функції грошової, продуктивної та товарної форм капіталу, розглянути три формули кругообороту капіталу. Необхідно звернути увагу на те, що наявність трьох форм кругообороту капіталу містить у собі можливість їх уособлення та самостійного існування. У реальному житті від капіталу, зайнятого у сфері матеріального виробництва, відгалужуються й починають існувати як самостійні торговий і позичковий капітал, а разом з тим у складі капіталістів виділяються промислові підприємці, торгові підприємці та банкіри. Аналіз цього процесу відбудеться у наступних темах.

На першій і третій стадіях капітал функціонує у сфері обігу, на другій – у сфері виробництва. Необхідно з’ясувати взаємозв’язок і взаємозалежність цих сфер. Розгляд цієї проблеми передбачає визначення сутності процесу обігу, аналіз витрат обігу та їх видів. Але особливу увагу слід звернути на те, що вирішальною стадією кругообороту капіталу є виробництво, а отже, й формою капіталу – продуктивна форма. Саме у процесі виробництва в результаті поєднання робочої сили із засобами виробництва відбувається продуктивне їх споживання, в якому робітники своєю конкретною працею переносять на продукт вартість засобів виробництва, а абстрактною працею створюють нову вартість, причому більшу, ніж вартість робочої сили.

Рух капіталу не припиняється із завершенням одного кругообороту. Необхідно вияснити сутність обороту капіталу, визначити швидкість обороту. На швидкість обороту капіталу впливають різноманітні обставини, з яких вирішальною є склад продуктивного капіталу. Як відомо, продуктивний капітал складається із постійного та змінного капіталу. У свою чергу постійний капітал авансується на засоби праці та предмети праці. Слід звернути увагу на особливості обороту різних частин продуктивного капіталу. Це дасть можливість з’ясувати сутність основного і оборотного капіталу. В основі поділу капіталу на основний і оборотний лежить спосіб участі різних частин продуктивного капіталу в процесі перенесення вартості. Слід згадати, що лежить в основі поділу капіталу на постійний і змінний.

Далі слід зосередити увагу на механізмі відтворення основного капіталу. Розгляд цього питання передбачає аналіз фізичного та морального зношення основного капіталу, амортизації, політики прискореної амортизації основного капіталу в сучасних умовах.

Оскільки капітал проходить у своєму русі сферу виробництва і сферу обігу, то його час обороту складається з часу виробництва і часу обігу.

Розглядаючи структуру часу виробництва (робочий період, час впливу певних природних процесів ,перерви у процесі праці, час, протягом якого предмети праці знаходяться на складі у вигляді виробничих запасів) слід зрозуміти чому його найважливішою частиною є робочий період.

Слід розглянути головні фактори, що визначають час виробництва і час обігу. Це дасть можливість з’ясувати засоби прискорення швидкості обороту капіталу. Особливу увагу слід приділити впливу НТП на цей процес.

Завершуючи вивчення теми, необхідно проаналізувати оборот змінного капіталу та його вплив на річну масу і норму додаткової вартості.

При розгляді питань теми слід активно використовувати формули, схеми, приклади, фактичний матеріал.

Література

1. Курс политической экономии / Под ред. Н.А. Цаголова Т.І. – М.: Экономика, 1973.

2. Маркс К. Капітал. Т.ІІ, гл.1, §4; гл.7, 8, §1, 16. / Маркс К., Енгельс Ф. – Твори .– Т.24.

3. Логинов В. Обновление основного капитала // Экономист. – 2002. – №3.

4. Общая экономическая теория (вопросы и ответы) – Учебное пособие. – Одесса: ОИНХ, 1992.

5. Орлов П., Орлов С. Удосконалення державної амортизаційної політики // Економіка України. – 2003. – №2.

6. Покрытан А.К., Збарский М.И. Политическая экономия. – Одесса: ОГЭУ, 2002.

7. Політична економія: Навч. посібник / За ред. К.Т. Кривенка. – К:.КНЕУ, 2001.

8. Розенберг Д.И. Комментарии к «Капиталу» К. Маркса / Под. ред. Н.А. Цаголова. – М.: Экономика, 1983.

9. Шнипко А. Накопление основного капитала как фактор конкурентоспособности экономики // Экономика Украины. – 2005. – № 7.

Поняття та категорії

Кругооборот капіталу. Промисловий капітал. Стадії кругообороту капіталу. Функціональні форми промислового капіталу. Оборот капіталу. Основний капітал. Оборотний капітал. Фізичне зношення основного капіталу. Моральне зношення основного капіталу. Амортизація. Норма амортизації. Час обороту капіталу. Час виробництва. Робочий період. Час обігу. Загальний оборот капіталу. Число оборотів капіталу. Річна маса додаткової вартості. Річна норма додаткової вартості.