Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
олитэкономии 2011[1]. Старикова Т.С..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
449.54 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Які умови необхідні для перетворення грошей в капітал?

2. Як вирішується протиріччя загальної формули капіталу?

3. Де і як створюється додаткова вартість?

4. У чому полягає єдність і відмінність абсолютної та відносної додаткової вартості?

5. Яке значення має розрізнення постійного і змінного капіталу?

Реферати

1. Вартість робочої сили. Фактори, що впливають на зміну вартості робочої сили в сучасних умовах.

  1. Робоча сила як товар у високотехнологічному виробництві.

3. Робочий день та його границі.

  1. Сутність експлуатації в теорії К.Маркса.

  2. Науково-технічний прогрес і надлишкова додаткова вартість.

  3. Науково-технічний прогрес і відносна додаткова вартість.

  4. Економічні границі застосування машин.

  5. Науково-технічний прогрес. Його основні напрями.

Тема 5. Заробітна плата

1. Сутність заробітної плати.

2. Форми і системи заробітної плати:

а) погодинна заробітна плата;

б) відрядна заробітна плата як перетворена форма погодинної заробітної плати;

в) системи заробітної плати;

г) еволюція форм і систем заробітної плати.

3. Рівень заробітної плати і закономірності його змін:

а) номінальна і реальна заробітна плата;

б) фактори, які впливають на рівень реальної заробітної плати.

В межах цієї теми необхідно розглянути сутність заробітної плати, форми і системи заробітної плати, номінальну і реальну заробітну плату. Розуміння цих категорії є дуже важливим тому, що переважна більшість людей отримують заробітну плату.

Розглядаючи перше питання необхідно звернути увагу на те, що заробітна плата для капіталіста і найманого робітника уявляється як плата за працю. Таке уявлення виникло невипадково, воно підкріплюється наступними фактами. По-перше, робітник отримує заробітну плату після того, як він відпрацює певний час та витратить певну кількість праці. По-друге. обсяг заробітної плати залежить від якості, тривалості, інтенсивності праці. Перераховані факти зумовлюють переконаність, що саме праця є товаром який найманий робітник продає капіталісту. А заробітна плата – є платою за працю. Насправді, праця не є і не може бути товаром. Для доказу цього твердження необхідно розглянути наступні питання. По-перше, чи існує товар, праця в момент, коли здійснюється купівля-продаж цього товару? По-друге, як виміряти вартість товару праці? По-третє, навіть якщо капіталіст купує, а робітник продає працю тоді чи отримує капіталіст додаткову вартість? Якщо дати відповіді на ці питання, то стає зрозумілим, що праця не є товаром, а робітник продає капіталісту тільки здатність до праці, тобто робочу силу. Таким чином ми отримали двоїсту ситуацію. З одного боку є факти які засвідчують, що праця є товаром, з іншого вона не є товаром. Тобто, зовнішні уявлення про заробітну плату суперечать її сутнісним характеристикам. Далі необхідно проаналізувати заробітну плату, як перетворену форму, в якій зовнішній прояв не співпадає з сутністю.

Аналізуючи друге питання необхідно зосередити увагу на з’ясуванні сутності, особливостей та переваг двох основних форм заробітної плати: погодинної та відрядної заробітної плати. Розглядаючи це питання необхідно виявити шляхи, за допомогою яких капіталіст використовуючи ті або інші заходи, підвищує обсяг додаткової вартості. Необхідно з’ясувати, яким чином замасковується експлуатація найманих робітників? Окрім двох форм заробітної плати існують системи заробітної плати, які поєднують ознаки погодинної та відрядної заробітної плати. До них відносяться проста погодинна й погодинна преміальна, пряма відрядна, відрядно-прогресивна і відрядно-преміальна. Необхідним буде ознайомлення з системою Тейлора, Форда , а також з системою участі у прибутках. Необхідно розуміти, що побудова та провадження таких систем має на меті тільки одне – підвищення ступеня експлуатації найманих робітників для отримання більшої норми та маси додаткової вартості.

Вивчаючи третє питання необхідно розрізняти номінальну і реальну заробітну плату та фактори, які визначають їх динаміку. Будь-який найманий робітник отримує гроші за власну робочу силу, але гроші в даному випадку є тільки купівельним засобом. Робітника цікавить в першу чергу кількість товарів і послуг яку він може придбати на ці гроші, тобто реальна заробітна плата. Далі слід розглянути фактори, які впливають на рівень реальної заробітної плати. До них належать величина вартості товару робоча сила, рівень номінальної заробітної плати, ціни на товари та послуги, рівень податків, продуктивність та інтенсивність праці, ступінь згуртованості робітничого класу, національні особливості та ін. Слід розуміти, що зростання обсягу номінальної заробітної плати ще не свідчить про те, що робітники будуть отримувати більше товарів і послуг. Можлива ситуація, коли ціни зростають швидше ніж заробітна плата. Подумайте, як це позначиться на рівні життя найманих робітників?