Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspect_Marketing.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
1.05 Mб
Скачать

56

Зміст курсу «Маркетинг»

(викладач доц. І.І. Білецька)

Тема 1 Маркетинг: від ідеї до філософії бізнесу

Сутність маркетингової діяльності. Принципи маркетингу. Сфери застосування маркетингу. Еволюція концепцій маркетингу. Сутність управління маркетингом. Два помилкових погляди на маркетинг. Зміна ролі маркетингу в організації.

Тема 2 Організація управління маркетингом

Функції маркетингу. Види та форми маркетингу: в залежності від стану попиту, в залежності від сфери його застосування, управлінські концепції маркетингу, в залежності від рівня впливу на потреби, в залежності від охоплення ринку. Основні заходи в процесі управління маркетингом: дослідження, STP-стратегія, комплекс маркетингу, забезпечення, контроль.

Тема 3 Функціональні стратегії маркетингу

Сегментація ринку та її види. Цільовий ринок. Поняття “ніша ринку”. Критерії сегментування споживчих та промислових ринків. Методи сегментації ринку. Стратегії охоплення ринку. Типи цільових ринків. Вибір сегменту. Позиціонування. Критерії позиціонування. Стратегії позиціонування. Чотири основні помилки при позиціонуванні. Складання карти позиціонування. Перепозиціонування.

Тема 4 Дослідження товарних ринків

Вивчення товарної структури ринку. Кон’юнктура ринку. Кількісне визначення попиту, місткості ринку та долі ринку фірми. Вимірювання та прогнозування попиту. Методи прогнозування попиту.

Тема 5 Управління товаром

Мультіатрибутивна модель товару за Ф.Котлером. Класифікація товарів. Послуги, їх особливості як товару. Концепція життєвого циклу товару (ЖЦТ). Способи продовження ЖЦТ. Основні характеристики маркетингу в залежності від ЖЦТ.

Забезпечення конкурентноздатності товару. Система показників конкурентноздатності товару.

Стратегічні рішення в товарній політиці. Товарна лінія та її характеристики. Товарна номенклатура та її структура. Товарні стратегії фірми: стратегія інновації товару, стратегія варіації товару, стратегія елімінації товару. Матриця І.Ансоффа “продукт-ринок”. Розробка та виведення нового товару на ринок. Поняття “нового товару”. Процес інновації товару, основні етапи. Особливості виведення нового продукту на український ринок. Причини невдач нових продуктів на ринку. Варіація товару та її відмінність від модифікації. Схема прийняття рішень щодо елімінації товару.

Торгова марка та її складові елементи, бренд. Фірмовий стиль підприємства та основні його елементи. Основні стратегії розвитку щодо марочної продукції.

Упаковка продукції. Сервісне обслуговування.

Тема 6 Управління ціною

Політика ціноутворення: сутність, цілі, фактори впливу. Розуміння ціни на корпоративному та маркетинговому рівнях. Класифікація цін. Стратегії політики цін. Методи ціноутворення: визначення цін з орієнтацією на витрати; визначення цін з орієнтацією на корисність продукції; визначення цін з орієнтацією на попит; визначення цін з орієнтацією на конкуренцію; визначення цін на основі знаходження рівноваги між витратами виробництва, попитом, конкуренцією; визначення цін методом об’єднане вимірювання (метод Conjoint Measurement). Вплив зміни ціни на прибуток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]