Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 тема Загальна характеристика підприємства.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
52.99 Кб
Скачать

2 Тема Організаційна структура управління підприємств

1)Загальна характеристика процесом управління ! Процес управління – процес щодо створення, розподілу та контролю на підприємстві! Управління – це відносини між керівником і підлеглим який полягає у наданні чітких розпоряджень та контролю їх виконань з боку керівника та чітким виконанням з боку підлеглих – рівність у відносинах, дотримання ділової етики – поваги! Прозорість у прийняті рішень, послідовність, відвертість до зауважень та пропозицій до підлеглих, відповідальність за прийняття рішень

Виділяють наступні організаційні структури виробництва

1)Лінійно – організаційна структура управління – найпростіша форма, характеризується прямим зв’язком від керівника до кінцевого підлеглого через лінійних керівників, Кількість рівнів на підприємстві можуть бути 2!Директору зразу підпорядковуються робочі місця на прямому! Робочі місця – первинна робоча ланка де здійснюється процес виробництва робітником! Розрізняють – без цехова форма, цехова форма – ( яка полягає в створенні проміжної ланки у вигляді цехів ) та корпусна , Корпус – виробничий підрозділ який об’єднує однорідні цехи або цехи які зайняті виробництвом одного виду продукції у вигляду виробничих корпусів

Типи організаційних структур управління:

1. Лінійна – це така структура, між елементами якої існують лише одно канальні взаємодії, кожен підлеглий має лише одного лінійного керівника, який виконує всі адміністративні та інші функції у відповідному підрозділі (рис. 4.1).

Рис. 4.1 - Лінійна організаційна структура управління

 2. Функціональна – структура, яка передбачає наявність штабів, але їх персонал має не лише дорадчі права, а й право керівництва і прийняття рішень (рис. 4.2).

 

Рис. 4.2 - Функціональна організаційна структура управління

3. Лінійно-функціональна – структура управління, яка спирається на розподіл повноважень та відповідальність за функціями управління і прийняття рішень по вертикалі (рис. 4.3).

Рис. 4.3 - Лінійно-функціональна організаційна структура управління

 

4. Дивізіональна – це структура управління, яка будується не за функціональними ознаками, а за принципами групування виробничих підрозділів за продуктами, групами споживачів, за місцем розташування (рис. 4.4).

Рис. 4.4 - Дивізіональна організаційна структура управління

 

5. Матрична – це структура, яка передбачає створення поряд з лінійними керівниками та функціональним апаратом управління тимчасових проектних груп, які формуються із спеціалістів функціональних підрозділів і займаються створенням нових видів продукції (послуг).

Генеральний керівник

 

 

Рис. 4.5 – Матрична організаційна структура управління

1) Лінійна організаційна структура управління – це така структура між елементами якої існують лише одно канальні взаємодії. За лінійної структури кожний підлеглий має лише одного керівника, який і виконує всі адміністративні та спеціальні функції у відповідному підрозділі.

2) Функціональна організаційна структура управління – це така основу якої становить поділ функцій управління між окремими підрозділами апарату управління. За функціональної структури управління кожний виробничій підрозділ отримує розпорядження одночасно від кількох керівників функціональних підрозділів підприємства.

3) Лінійно – функціональна організаційна структура управління – це така, яка спирається на розподіл повноважень та відповідальності по функціях управління та прийняття рішень по вертикалі., ця структура дозволяє організувати управління за лінійною схемою (директор – начальник цеху – майстер) , а функціональні відділи апарату управління підприємства лише допомагають лінійним керівникам вирішувати управлінські завдання. При цьому лінійні керівники не підпорядковані керівникам функціональних відділів апарату управління.

4) Дивізіональна організаційна структура управління – така, яка характерна тим, що кожний виробничій підрозділ (дивізіон, відділення) корпорації має свою власну, досить розгалужену структуру управління, що забезпечує його автономне функціонування. Лише декілька стратегічних функцій централізовані на рівні адміністрації всієї корпорації. Дивізіональна організаційні структури управління використовуються великими підприємствами зі значною кількістю виробничих відділень, які функціонують в умовах динамічного середовища.

5) Матрична організаційна структура управління – це така, в якої поряд з лінійними керівниками підприємства та функціональним апаратом управління виділяють ще й тимчасові предметно – спеціалізовані ланки – проектні групи, які формуються з спеціалістів постійних функціональних відділів. При цьому вони лише тимчасово підпорядковані керівнику проекту. Після завершення робіт над проектом вони повертаються до своїх функціональних підрозділів. Керівник проекту виконує роль лінійного керівника по відношенню до спеціалістів проектної групи. Одночасно він є функціональним керівником по відношенню до виробничих підрозділів підприємства, що забезпечують реалізацію проекту.