Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kultorologia_lek_i_K_r[1].doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
555.01 Кб
Скачать

Програма вивчення дисципліни

Вступ.

Культурологія як наука та навчальна дисципліна. Методи культурології. Значення культурології для формування професійних якостей молодого спеціаліста.

Тема 1. Теоретичні проблеми культури та цивілізації

Еволюція поглядів на культуру. Сутність поняття “культура”. Культура-природа-людина. Основні підходи до вивчення культури. Функції культури. Традиційна і сучасна культура. Національна і світова культура.

Сучасні концепції культури. Типологія культур. Аполлонійська та діонісійська засади європейської культури. Українська культурологічна думка: представники та особливості культурологічних концепцій. Визначення поняття “цивілізація”. Підходи до визначення поняття “цивілізація”. Ознаки цивілізації. Співвідношення цивілізації і культури. Типологія цивілізацій. Цивілізація як етап розвитку людства. Техніка, культура та природа людини. Поняття технократизму та техноморфізму.

Тема 2. Культура і суспільство

Визначення поняття “культурні цінності”. Роль культурних цінностей у суспільстві. Характеристика специфічних рис культурних цінностей у побуті, ідеології, релігії та художній культурі. Процес формування індивідуальної системи цінностей. Поняття “ціннісної орієнтації”.

Поняття домінуючої культури та субкультури. Рівні функціонування субкультур. Субкультури патріархальної, античної, середньовічної епох та Нового часу. Характеристика сучасних субкультур та джерела їх формування. Поняття “базових субкультур”. Периферійні субкультури та їх риси. Моделі архаїчних субкультур. Визначення інноваційних субкультур. Поняття контркультури. Андеґраунд та сфери його прояву.

Поняття “етносу” та “культурної ідентифікації”. Компоненти культурної ідентифікації. Роль історично-релігійної традиції у формуванні національної свідомості. Сутність української національної ідентифікації. Ідея рівноправності культур в сучасному світі. Поняття “етноцентризму” та “культурного релятивізму”. Основні принципи “розуміння” інших культур. Культурні універсалії та їх роль у суспільстві. Чинники, що впливають на формування культурних універсалій. Роль рідної мови в формуванні культурної ідентифікації. Причини культурних конфронтацій. Українська національна культура – поєднання рис культурної ідентифікації та культурного релятивізму.

Тема 3. Форми існування прадавніх культур

Поняття “культурного шару”, “археологічної культури” та “блоку культур”. Антропогенез. Чинники, що вплинули на формування людської істоти. Поява Homo sapiens. Предметна діяльність людини. Кремнева індустрія: чопери, чопінги, нуклеуси. Мікроліти, макроліти. Привласнюючий тип господарства. Неолітична революція та її ознаки. Відтворюючий тип господарства. Енеолітичні культури на території України: буго-дністровська та трипільська культури.

Духовне життя людини первісної доби. Синкретизм духовного світу людини. Первісне мистецтво як форма “окультурення” навколишнього середовища та “олюднення” самої людини. Образотворче мистецтво первісної доби: мистецтво малих форм та печерне мистецтво. Петрогліфи. Анімалістичні та антропоморфні сюжети первісного мистецтва. Релігійні вірування та культи: анімізм, тотемізм, магія, фетишизм. Міфологія та міфологічне мислення. Символи міфологічної свідомості. Поховальні обряди та культи.

Світоглядні та художньо-естетичні особливості культури Месопотамії та Єгипту. Виникнення держав. Поява писемності: клинопис (Месопотамія) та ієрогліфи (Єгипет). Освіта. Заснування бібліотек. Наукові знання, їх прикладний характер. Поява правової системи. Визначні літературні пам’ятки. Релігійні вірування та культи. Міфотворчість. Мистецтво та архітектура. Особливості єгипетського художнього стилю. Значення культури Месопотамії та Єгипту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]