Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovid_do_kolokviuma_z_gp1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
292.88 Кб
Скачать

Вiдлiковi пристрої

Для чого служать відлікові пристрої?

Вiдлiковi пристрої служать для пiдвищення точностi взяття вiдлiку. Найдавнiший спосiб пiдвищення точностi взяття вiдлiку – це використання трансверсальних лiнiй. Властивiсть цих лiнiй використовують у поперечному масштабi

Хто і коли запропонував використовувати для взяття відліку верньєр?

У серединi XV столiття французом Вiньє було запропоновано використовувати для взяття вiдлiку верньєр.

В чому полягає суть верньєра?

Суть верньєра полягає в тому, що бiля основної шкали розмiщують додаткову шкалу, яка має на певному промiжку на одне дiлення бiльше, нiж основна шкала. Тобто, якщо для певного промiжку вiдповiдає n iнтервалiв основної шкали, то на допомiжнiй шкалi для цього промiжку буде (n+1) iнтервалiв.

Чому дорівнює точність верньєра?

Точнiстю верньєра називають величину с:

.

В чому полягає суть штрихового верньєра?

З розвитком оптичного приладознавства замiсть верньєра все частiше почали використовувати штриховi мiкроскопи. Суть їх полягає в тому, що вiдлiк беруть безпосередньо на шкалi вiдносно штриха-iндекса. Штриховий мiкроскоп застосовують у теодолiтi Т-30. Таким чином, штриховий мiкроскоп дозволяє брати вiдлiки з точнiстю 0,1 дiлення.

Як береться відлік по шкаловому мікроскопу?

Вiдлiк беруть, дивлячись на те, який штрих основної шкали пересiкає допомiжну шкалу.

Який принцип дії гвинтового мiкрометра?

Принцип дії гвинтового мікрометра полягає в тому, що для точного визначення величини Δ за допомогою гвинта з мікрометром переміщують каретку до суміщення штриха-індекса зі штрихом основної шкали. Взявши відліки до і після переміщення каретки, можна визначити величину Δ з точністю, яку забезпечує мікрометр.

В чому полягає суть одностороннього оптичного мікрометра?

Суть роботи цих мiкрометрiв полягає у тому, що при нахилi плоскопаралельної пластини вiдбувається паралельне перемiщення свiтлового променя. Фiксуючи нахил плоскопаралельної пластини, можна визначити величину перемiщення променя.

Який принцип роботи двохстороннього оптичного мiкрометра?

Принцип роботи двостороннього оптичного мiкрометра аналогiчний, як i у випадку одностороннього оптичного мiкрометра, тiльки вiн служить для сумiщення взаємнопротилежних штрихiв лiмба.

Оптичний мікрометр нівеліра Н-05

У нiвелiрi Н-05 для взяття вiдлiку застосовують оптичний мiкрометр з плоскопаралельною пластиною. При обертаннi барабанчика оптичного мiкрометра вiдбувається перемiщення важеля за допомогою зубчатої передачi. В свою чергу, перемiщення важеля призведе до обертання плоскопаралельної пластини, нахил якої перемiщує вiзирний промiнь. Таким чином, беручи вiдлiки на барабанчику оптичного мiкрометра, можна фiксувати величину перемiщення вiзирного променя, а отже використовувати це для взяття вiдлiку. У нівеліра Н-05 шкала барабанчика має 100 дiлень. При обертаннi барабанчика на 100 дiлень вiзирний промiнь перемiститься на 5 мiлiметрiв. Тобто одному дiленню барабанчика вiдповiдає 0,05 мiлiметра на шкалi рейки.

Рисунок 5.7 – Оптичний мiкрометр нівеліра Н-05

З якою точністю беруть відліки за допомогою оптичного мікрометра?

Вiдлiки за допомогою оптичного мiкрометра беруть з точнiстю до одного дiлення. У випадку, якщо одержана цiна дiлення буде суттєво вiдрiзнятись вiд номiналу, то при обробцi результатiв нiвелювання приймають величину цiни дiлення, одержану з дослiджень. При необхiдностi виконують юстування нiвелiра в умовах майстернi.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]