Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_ВСТУП_ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
58.37 Кб
Скачать

2. Значення вивчення предмету для працівників ддз

Кожен педагог дошкільного закладу повинен мати необхідні систематизовані знання і практичні навички в роботі по зміцненню здоров'я дітей, для їхнього гармонійного фізичного і нервово-психічного розвитку.

Щоб правильно організувати розумове і фізичне навантаження, правильно побудувати систему фізичних і спортивних вправ, вихователь повинен знати вікові особливості розвитку дитячого організму, гігієнічні нормативи, виконання яких сприятиме нормальному фізичному та психічному розвиткові дитини.

Поряд з цим, працівникам дошкільних закладів необхідно знати основи організації раціонального харчування і профілактики харчових отруєнь. Кожен вихователь дошкільного закладу повинен своєчасно помітити відхилення у стані здоров'я дітей, брати участь у попередженні інфекційних захворювань, своєчасно надати першу допомогу при невідкладних ситуаціях і травмах. Важливе значення в роботі педагогів дошкільних закладів має санітарно-освітня робота з батьками, проведення якої потребує також знань з основ педіатрії та гігієни.

Тому основи педіатрії і дитячої гігієни є обов'язковим предметом вивчення в усіх педагогічних закладах. У певній мірі їх можна вважати медико-педагогічними науками, оскільки їх дані застосовуються у навчанні і вихованні дітей.

3. Зв'язок педіатрії та дитячої гігієни з іншими науками

Педіатрія та дитяча гігієна тісно пов'язані й у своїх дослідженнях спираються на досвід і досягнення біології, медицини, педагогіки, психології та інших наук. Вікова фізіологія й анатомія служать природничо-науковою основою педіатрії і дошкільної гігієни. Знання вікової фізіології, законів вищої нервової діяльності дозволяють правильно підійти до розробки всіх питань гігієни навчально-виховного процесу дітей раннього та дошкільного віку.

Знання особливостей розвитку дитячого організму необхідне вихователеві при розробці та проведенні заходів з дошкільної гігієни, оскільки вихователь є основним носієм санітарно-гігієнічних навичок у своїх вихованців.

Вихованняде активний цілеспрямований і систематичний вплив дорослих на психічний та фізичний розвиток дітей. Метою виховання є формування світогляду, розвиток характеру і волі, навичок і смаків, усебічний фізичний розвиток, зміцнення здоров'я і підготовка до праці. Тільки в тому випадку, коли педагоги, вихователі знайомі з основами педіатрії та дитячої гігієни як предмета виховання, вони можуть вести виховання цілеспрямовано, при цьому враховувати, розвивати і вдосконалювати фізичні та розумові здібності дітей.

Діяльність є основним фактором розвитку організму, що росте. Його здоров'я визначається перш за все створенням сприятливих умов для різних видів діяльності у навчально-виховних закладах і вдома, раціональним харчуванням, правильним чергуванням праці й відпочинку, виконанням правил особистої гігієни, попередженням шкідливих звичок. Раціональний режим передбачає відповідність його змісту, організації та побудови певним гігієнічним принципам. Ці принципи зумовлені законами вищої нервової діяльності людини та анатомо-фізіологічними особливостями і психологічними можливостями організму дитини.

Розробляючи гігієнічні заходи, спрямовані на попередження захворювань у дітей, педіатрія та дитяча гігієна спираються на дані інших наук: епідеміології, офтальмології, отоларингології та ін. Використовуючи ці дані, педіатрія та дитяча гігієна створюють сприятливі умови для розвитку дітей, які перенесли гострі інфекції та страждають функціональними відхиленнями і хронічними захворюваннями.

У розв'язанні ряду гігієнічних проблем планування, будівництва та благоустрою дошкільних закладів, зовнішнього і внутрішнього їх оформлення, дошкільна гігієна керується основними положеннями архітектури і будівництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]