Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Тема 12. Фінанси домогосподарств

  1. Роль фінансів домогосподарств у фінансовій системі

Домогосподарство – це економічна одиниця, що складається з однієї людини або кількох людей, які ведуть спільне господарство, що забезпечує економіку факторами виробництва і використовує зароблені кошти для поточного споживання та оплати послуг і заощадження з метою задоволення своїх потреб.

Функції домогосподарств

Головна мета

Досягнення високого рівня облаштування домашнього побуту і підвищення матеріально достатку

Практичні цілі

  • Розвиток будь-якого виду діяльності;

  • Організація індивідуального підприємництва;

  • Накопичення сімейних заощаджень;

  • Будівництво житла;

  • Купівля автотранспорту.

Основні завдання домогосподарств:

  • Прогнозування на близьку та віддалену перспективи змін у потребах з урахуванням демографічних змін у складі сімей та домогосподарств;

  • Прогнозування змін у бюджеті домогосподарства;

  • Планування діяльності членів домогосподарства;

  • Планування та контроль за змінами у сімейному бюджеті.

  1. Соціально-економічний зміст фінансів домогосподарств

Фінанси домогосподарств – сукупність економічних відносин, що виникають при утворенні, розподілі та використанні грошових доходів, заощаджень і грошових фондів громадян.

Функції фінансів домогосподарств

  1. Розподільча – національний дохід, який припадає на частку окремого домогосподарства, розподіл між усіма його членами, забезпечення безперервного процесу відтворення робочої сили як одного з факторів виробництва.

  2. Контрольна – домогосподарство є окремим суб’єктом господарювання, у якому рівень життя повністю залежить від доходу, що під впливом певних факторів може збільшуватися.

  3. Регулююча - узгодження економічних інтересів різних учасників домашнього господарства забезпечується їхнім регулюванням, під яким мається на увазі можлива зміна частини отриманого доходу, що припадає на одного члена домогосподарства.

  4. Інвестиційна - зумовлена тим, що домогосподарства є одним із важливих постачальників фінансових ресурсів для економіки, де чверть національних заощаджень формується саме за рахунок заощаджень громадян.

Фінансові ресурси домогосподарства – грошові кошти (власні й залучені), що перебувають у його розпорядженні та призначені для виконання фінансових зобов’язань і здійснення різного роду витрат.

Основні стратегії виживання домогосподарств

  • Зменшення споживання;

  • Перехід до самозабезпечення;

  • Пошук додаткової роботи;

  • Тіньова діяльність;

  • Використання соціальних зв’язків.

  1. Бюджет домогосподарств, його доходи і видатки

Бюджет домогосподарстваце баланс фактичних доходів і витрат домогосподарства за визначений період часу та фінансова база життя, що надає домогосподарству власного стилю споживання та життєдіяльності.

Витрати домогосподарства – це сукупність платежів, які здійснюються з метою забезпечення його життєдіяльності та включає витрати на придбання продовольчих і непродовольчих товарів, оплату праці і т.д.

Споживчі сукупні витрати – складаються з грошових витрат, а також вартості споживчих домогосподарством продуктів, отриманих з особистого підсобного господарства, суми пільг та безготівкових субсидій на оплату життя, комунальні послуги.

Неспоживчі сукупні витрати – включають витрати на купівлю нерухомості, капітальний ремонт, будівництво житла, господарських будівель, придбання акцій, сертифікатів, валюти, відкриття вкладів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]