Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.06 Mб
Скачать

7. Особливості фінансів підприємств різних форм власності та видів діяльності.

Державні підприємства

Держава може виступати в якості: засновника, співзасновника та власника пакету акцій. При прямому управлінні підприємствами державні органи безпосередньо затверджують і вносять зміни до статуту підприємства, призначають і звільняють керівника, визначають порядок використання державних доходів.

Також передбачається використання непрямих фінансових важелів: оподаткування, надання державних кредитів, передача майна в оренду, залучення до виконання державних програм.

Казенні підприємства

Органи державного управління затверджують фінансові плани та визначають порядок використання чистого прибутку, визначають умови та величину оплати праці.

Згідно із законодавством вони можуть бути продані іншим суб’єктам господарювання виключно на конкурентних засадах. Такі операції можуть здійснюватися через біржі, за конкурсом та на аукціонах.

Підприємства недержавної форми власності

У господарський оборот цих підприємств залучаються кошти засновників, акціонерний капітал, пайові внески, спонсорські кошти, фінансова допомога як держави, так і недержавних фінансових інституцій.

Вищим органом управління – є загальні збори членів трудового колективу або акціонерів; рада директорів, засновників або інше правочинне представництво.

Організації соціальної сфери

Їх фінансова діяльність пов’язана з кошторисним фінансуванням, що полягає у забезпеченні витрат за рахунок зовнішнього фінансування. Як метод організації фінансової діяльності кошторисне фінансування застосовується у тих сферах, де важко забезпечити самоокупність і прибутковість.

8. Фінанси громадських організацій і доброчинних фондів

Доходи громадських організацій формуються здебільшого за рахунок вступних та членських внесків, надходжень від належних їм комерційних структур, від проведення платних заходів, добровільних спонсорських жертвувань фізичних та юридичних осіб.

Видатки громадських формувань пов’язані із необхідністю фінансування витрат згідно статутної діяльності та її розвитку, витрат на оплату праці штатного управлінського апарату, адміністративно-господарських витрат, проведенням культурно-масових заходів тощо.

Професійні спілки – найчисельніші самодіяльні громадські організації, метою діяльності яких є захист інтересів та прав громадян, об’єднуються за професійною ознакою.

Діяльність профспілкових організацій забезпечується за рахунок:

  • Вступних і членських внесків її членів;

  • Доходів від господарської, комерційної та іншої діяльності належних їм підприємств і організацій;

  • Благодійних внесків;

  • Коштів, що надходять від підприємств за колективними договорами.

Однією з форм реалізації і розвитку благодійної діяльності є створення доброчинних фондів. Головною метою є здійснення доброчинної діяльності в інтересах суспільства або окремих категорій громадян.

Доходи доброчинних фондів формуються за рахунок:

  • Внесків членів фондів;

  • Благодійних внесків;

  • Кредитів та інших позик;

  • Частини доходів від діяльності створених благодійними фондами суб’єктів підприємництва в межах, передбачених їхніми установчими документами.

В Україні добре відомі своєю благодійною діяльністю такі доброчинні фонд як «Україна - дітям», «Відродження», «сімейне коло» та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]