Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kniga_Netyazhenko.doc
Скачиваний:
291
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
8.68 Mб
Скачать

Користування підкладним судном та сечоприймачем

Важкохворі неспроможні самостійно користуватися санвузлом. Всі свої фізіологічні відправлення вони повинні робити у ліжку, користуючись підкладним судном та сечоприймачем. У цьому їм допомагає медична сестра. Підкладне судно та сечоприймач розміщують на низькій табуретці під ліжком або у спеціально вмонтоване гніздо функ-

6.1

ціонального ліжка. При користуванні судном або сечоприймачем хворого, якщо він знаходиться у загальній палаті, обов'язково слід відгородити ширмою від інших хворих.

Користування підкладним судном

Підкладне судно буває металевим з емалевим покриттям (мал. 33, а), фаянсовим (мал. 33, б), гумовим ( мал. 33, в).

Металеве судно найчастіше має пласку круглу форму з великим круглим або овальним отвором зверху та невеликим отвором у трубці, що відходить від бокової поверхні Хворому його подають продезинфікованим, сухим та теплим, з невеликою кількістю теплої води.

Гумове судно надувають за допомогою ножного насоса. Його частіше подають ослабленим хворим, хворим з пролежнями, а також хворим з нетриманням сечі та калу, бо його можна тримати під хворим протягом тривалого часу. Користуватися підкладним судном слід таким чином


64


(мал. 34): підкладають під хворого суху гумову клейонку, ставлять під сідниці судно; медична сестра підводить руку під крижі хворого, при цьому його таз підіймається, зігнуті в колінах ноги хворого розводять у сторони, судно підставляють під сідниці таким чином, щоб над його великим отвором опинилася промежина, а трубка судна була між. стегнами хворого у напрямку до колін.

Після акту дефекації судно виймають. Для цього медична сестра знову підіймає таз хворого, бере трубку судна та виймає його у напрямку, протилежному підкладанню. Судно випорожняють у туалеті, а в санітарній кімнаті його миють гарячою водою, дезинфікують 1—2 % розчином хлорного вапна або 3 % розчином хлораміну. Хворого підмивають.

Для хворих, які пересуваються на кріслі-каталці за допомогою медичної сестри, а також для хворих, які пересуваються на інвалідному кріслі, у санвузлах на унітазах прикріплюються спеціальні пристосування, щоб хворі могли триматися руками за них (мал. 35).

Користування сечоприймачем

Треба знати, що більшість хворих через соромливість або незручність не можуть самостійно помочитися. Щоб допомогти їм, існують такі способи: судно має бути сухим та теплим, на дні його повинна залишатися невелика кількість теплої води, на сечостатеві органи ллють теплу воду, на лобок кладуть теплу грілку, відкручують кран з водою, щоб хворий чув звук її лиття. Якщо хворий і після цього не зможе самостійно помочитися, слід удатися до катетеризації сечового міхура, як це описано у розділі 12.

Сечоприймач — це звичайно скляна посудина, якою користуються і чоловіки, і жінки. Він має довгасту форму, закінчується короткою трубкою з отвором (мал. 36, а, б).

65

Чоловічий та жіночий сечоприймачі відрізняються будовою лійки. У чоловічого сечоприймача зверху є коротка трубка, у жіночого на кінці горизонтальніше розташованої та ширшої трубки є лійка з відігнутими краями.

Теплий сухий сечоприймач розміщують між ногами пацієнта. Жінкам сечоприймач ставлять таким чином, щоб отвір сечівника знаходився над лійкою трубки. Чоловічий статевий член уводять у отвір трубки. Після акту сечовипускання сечоприймач приймають, вміст його виливають в унітаз. У санітарній кімнаті сечоприймач миють теплою водою, дезинфікують 3 % розчином хлораміну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]