Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осцилограф.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Опис установки

На рис.3 показана принципова схема установки, що використовується в даній лабораторній роботі.

Рис.3

( 1- Електронний осцилограф, 2 – Звуковий генератор№1, 3 – Звуковий генератор №2 )

Порядок виконання роботи.

1.Уважно розібратися в призначенні ручок управління на панелі осцилографа

2.Скласти схему, використовуючи генератор №1.

3.Увімкнути живлення осцилографа і генератора №1.

Перед початком виконання роботи зачекати, доки осцилограф та звуковий генератор прогріваються. Уважно прочитати теоретичні відомості про роботу електронного осцилографа і співвіднести ці відомості з призначенням ручок на панелі осцилографа. При виникненні утруднень звернутись до викладача або лаборанта.

А.Спостереження досліджуваного сигналу на екрані осцилографа.

1) З’єднати вихід джерела гармонічно змінюваного сигналу (звуковий генератор) з гніздом Y на передній панелі осцилографа. При цьому напругу сигналу встановити близькою до нуля.

2) Збільшити напругу на виході звукового генератора. На екрані осцилографа повинен з’явитися сигнал синусоїдальної форми.

3) Якщо зображення переміщується по екрану, добитися його нерухомості. Для цього використати ручки грубого та плавного регулювання частоти генератора розгортки на передній панелі осцилографа. Показати отримане зображення викладачу або лаборанту.

4) Перемикачем “В/дел” вибрати розмір сигналу, що досліджується, таким, щоб на екрані він був зручним для спостереження (2–3см).

5) Визначити амплітуду, діючу напругу, період і частоту коливань, які спостерігаються на екрані. Використати для цього дані про ціну поділки для розгортки по осі Y(ручка “В / дел ”) і по осі Х (ручка “ms /дел” або “мкс/дел.”). 6)Замалювати осцилограму і нанести на неї отримані результати вимірів.

Б.Спостереження фігур Ліссажу і вимірювання частоти синусоїдального сигналу за допомогою цих фігур.

1) Отримати зображення сигналу, використовуючи вихід звукового генератора №1.

2) Установити перемикач “развер” на правій боковій стійці осцилографу положення “х”. При цьому генератор внутрішньої розгортки відключається, і синусоїда перетворюється на вертикальний світний штрих певного розміру.

3) Підключити до гнізда Х змінну напругу з виходу генератора №2.

Після цього підключення на екрані з’являється зображення, яке змінюється в часі за певним законом.

4) Обертаючи частотний лімб генератора, підібрати частоту генератора такою, щоб зображення на екрані було нерухомим. Отримані фігури називаються фігурами Ліссажу. Їх нерухомість відповідає умові Тх = nТу , або навпаки. Отримати ряд фігур Лісажу для співвідношень частот, наведених у таблиці, і зарисувати 2 – 3 з них.

Співвідношення частот

1:1

1:2

2:1

Вид фігури Лісажу

Частота генератора №1, Гц

Частота генератора №2,Гц