Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

питання на модуль ідпу

.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
19.76 Кб
Скачать

На модульному контролі кожен курсант отримає

по 1 теоретичному (20балів) та по 2 (10 балів кожне) практичних питання.

Питання до першого модульного контролю (теоретичні)

1. Довести реалізацію принципу народовладдя в античних містах-державах Північного Причорномор’я.

2. З якими загальновідомими теоріями походження держави тотожними за сутністю є норманська, антинорманська, теорія О.Пріцака. Відповідь аргументуйте.

3. За текстом «Руської правди» з`ясувати черги спадкування за законом.

4. За текстом «Руської правди» з`ясувати види покарань й на основі їх аналізу зробити висновок : які види злочинів вважалися найтяжкими.

5. Проаналізувати норми «Руської правди», які регулювали досудові та судові процедури.

6. Доведіть позитивний вплив магдебурзького права на розвиток торгівлі та ремесел в українських містах.

7. Доведіть позитивний вплив магдебурзького права на правосвідомість мешканців українських міст.

8. Схарактеризуйте статті Першого Литовського Статуту, що закріплюють нерівність людей,принижують їх честь та гідність.

9. Схарактеризуйте статті Першого Литовського Статуту, які містять гуманні для того часу принципи рівності перед законом,закріплюють поважне місце жінки у сім’ї тощо.

10. Визначте та проаналізуйте причини жорстокості покарань у козацькому праві.

11. Визначити та проаналізувати правовий статус українських земель згідно україно - московської угоди 1654 року.

12. Доведіть, що в нормах Конституції Пилипа Орлика містилися положення теорії поділу влади в організації державного управління.

Питання до першого модульного контролю (практичні)

1. Після смерті дружинника Остапа, його рідний брат Олексій, теж дружинник, взяв під опіку дружину Олену та синів покійного Дмитра 11 років і Ждана 9 років та майно, що залишилося. Як опікун, Остап розпорядився продати частину майна з метою забезпечення сім’ї покійного. Але вдова Олена не погодилася з рішенням Олексія і стала позиватися до суду. Основним аргументом було те, що вона сама може забезпечити своїх дітей майном, яке залишилося після смерті чоловіка без допомоги родичів.

Визначте статус жінки за Руською правдою

Які були права та обов’язки опікунів?

Яке буде рішення суду згідно Руської правди?

2. У вбивстві рядовича Вергуна підозра пала на вільного общинника Хому. Як стверджують односельці вони давно мали неприязні відносини. Родичі Вергуна наполягали на тому факті, що саме Хома і є вбивцею. Свідків злочину не було знайдено.

Кваліфікуйте справу за нормами Руської правди

Як вирішити цю справу за Руською правдою?

3. Після смерті чоловіка–боярина, Христина вирішила залишитися вдовою і не брати нового шлюбу. Майна було достатньо, щоб забезпечити себе і свою дочку 15–річну Настю необхідним. Але брат покійного – Ратибор, також боярин, звернувся до суду з майновим позовом про передачу спадку свого брата у його володіння, мотивуючи це тим, що вдова Христина не може бути власником всього майна покійного.

Визначте статус жінки за Руською правдою

Який був загальний порядок успадкування майна

Яке буде рішення суду згідно Руської правди?

4. З курника смерда Волохи було вкрадено курку, вартість якої на базарі становила 100 кун. Підозра пала на закупа Сидора. Хоча курку так і не було знайдено Волоха не знімав своєї підозри у скоєному злочині з Сидора.

Як вирішити цю справу за Руською правдою?

5. Задоволений Береслав повертався з ярмарку, де придбав нову збрую для коня. Продавець запевнив, що зроблена вона на славу і прослужить довго. Сусід Береслава, Станк розказав, що цієї ночі у старости хтось вкрав збрую. Берислав запевнив, що купив на ярмарку і це можуть підтвердити односельці Ярило і Борис. Берислав не довго думаючи, швидко поїхав до продавця збруї. Продавець підтвердив, що дійсно продав йому цю збрую. Але як виявилося раніше цю збрую купив староста, яку щойно хтось поцупив зі стайні.

Як вирішити цю суперечку?

6. З ями Славути вночі викрадено півмішка зерна, що залишилося від сівби. Славута звернув увагу, що викрадачів було багато, тому що залишилося багато слідів. Але вартість вкраденого була невелика (всього 10 кун) і Славута не хотів порушувати справу. Але з’ясувалося, що викрадачі украли не лише у Славути, а й у інших односельців. З часом були встановлені і самі крадії. Це були закупи Харитон, Микола та Олексій.

Яке буде покарання для них, згідно статей Руської правди?

7. Під час суду було встановлено, що крадіями зерна з ями Світозара були холопи боярина Сушка. Суддя вирішив конфіскувати майно, що належало холопам в якості штрафу за злочин.

Прокоментуйте, чи правильно суддя прийняв рішення, згідно Руської правди?

8. Рядович Крисюк купив на базарі нові чоботи та пасок. Але виявилося, що вони були краденими у його односельця Рябини. Рябина впізнав свої речі. Крисюк не зміг назвати того, хто йому це продав.

Як вирішити цю справу за Руською правдою?

9. На місці крадіжки з хліву вільного общинника Ложки, було затримано Пернуса. Ложка разом з сусідами зв’язали його. Але вирішили ще йому надавати стусанів від яких Пернус і помер.

Кваліфікуйте дії Ложки

Як вирішити цю справу за Руською правдою?

10. Під час судового слухання, як з’ясувалося свідками розглядуваної справи були лише холопи. Позивач наполягав на тому, щоб їх свідчення були прийняті суддею. Суддя погодився, але зажадав процедури…

Якої саме?

З’ясуйте статус свідків

11. Після смерті смерда Самуїла, його заміжня донька Любава і незаміжня Настя розділили майно, що залишилося від батька. Але княжий тіун звинуватив їх в крадіжці чужого майна, адже батько був смердом.

Визначте загальний порядок спадкування майна

Яке буде рішення суду згідно Руської правди?

12. Яку назву має санкція, яку закріплено у ст.7 «Руської правди»: «Хто ж убив під час грабежу без жодної сварки, то за розбійника община не платить вири, але видає його князю всього - з дружиною і з дітьми: нехай князь його самого з сім'єю зашле, а майно його конфіскує.»

13. Яку назву має типовий інститут спадкового феодального права, закріплений у ст.90 «Руської правди»: «Якщо смерд помре бездітним, то його майно успадковує князь.»

14. Яку назву має типовий інститут спадкового феодального права, який було закріплено у ст.100 «Руської правди»: «Батьківський двір, який залишився без господаря, завжди успадковує молодший син.»

15. Розташуйте у правильній відповідності розмір кримінального штрафу, який сплачували згідно норм «Руської правди» за вбивство:

княжого прикажчика або конюха –

за ремісника і ремісницю –

за смерда і за холопа –

80 гривен, 12 гривен, 5 гривен.

16. Шляхом аналізу даного уривку із статті І.Грозовського, з’ясуйте, про яку з ознак козацького права говорить вчений.

«Наприклад, у Запорозькій Січі у відповідно до звичаїв, убивство військового товариша розглядалося як найтяжчий злочин і каралося смертю; убивство людини, що не належала до запорозької громади, вважалося менш тяжким злочином. До козаків, особливо січовиків, не застосовували калічницькі покарання.»

17. У запропонованому уривку із публікації дослідника Н.Савчука «Магдебурзьке право: історія і сучасність» розташуйте терміни, яких не вистачає. Скористайтесь наступним переліком: рада, магдебурзьке, війт, судовим, кримінальних, лава, магістрат, бурмістром.

«В містах України другої половини ХУІІ – ХУІІІ ст., які отримали привілеї на … право, найвищим органом самоврядування був … . До його складу входили дві урядові колегії - … та …, посади в яких займали вибрані в місті урядники. Найвищим із них вважалася … , яка складалася із радників (райців, радців) на чолі з … . Рада відала міським майном та торгівлею, слідкувала за підтримкою громадського порядку та розглядала громадянські позови міщан. Інша урядова колегія - … була в містах України фактично суто … органом. Очолював її, як правило, обраний міщанами … , а до її складу входило до 12 присяжних засідателів (лавників). До компетенції … відносився розгляд основної маси … судових справ.»

18. Вирішить дану задачу згідно норм Першого Литовського Статуту.

Дарина без згоди батька вирішила укласти шлюб з Мефодієм. Батьки були засмучені такою поведінкою своєї дочки.

Які правові наслідки такого рішення Дарини можуть бути?

19. Як Ви оціните дії Якова згідно норм Першого Литовського Статуту?

Після смерті Ярослава залишилися троє його дітей: Ярило 9 років, Гліб 7 років і Катерина 7 років. Мати дітей і дружина Ярослава померла при народженні Гліба і Катерини. Дітей під опіку взяв близький родич Ярослава Яків. Майном, що залишилося, управляв Яків, але мав великі борги і вирішив розплатитися цим майном. Після повернення боргів, у Якова разом з дітьми Ярослава нічого не залишилося.

20. Вирішить дану справу згідно норм збірки 1743 року «Права, за якими судиться малоросійський народ».

Було з’ясовано, що Кирило, який одружився на Мелані, приходиться їй близьким родичем. А шлюб було укладено, щоб зберегти земельну власність, адже Мелані була єдиною донькою у своїй сім’ї. Щоб не втрачати землю, батьки Кирила погодилися на шлюб з близькою родичкою.

21. Вирішить дану справу згідно норм збірки 1743 року «Права, за якими судиться малоросійський народ».

Козацький старшина Тетеря уклав домовленість з козацьким старшиною Глухарем про одруження своєї доньки Оксани з його сином Остапом. По досягненню шлюбного віку сім’ї почали готуватися до весілля. Але Оксана висловила думку про те, що вона не кохає Остапа. Її батько Тетеря аргументував тим, що укладена домовленість, яку не можна порушувати. Окрім цього питання про шлюб укладають батьки. А тому Оксана має покохати Остапа, хоче вона цього чи ні.