Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріали Екологічне право - комплексна галузь....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
117.25 Кб
Скачать

3. Поняття екологічного права

Екологічне право як галузь права в доктрині права визначається по-різному.

Так, В.І. Андрейцев визначає екологічне право як “інтегровану правову спільність (комплексну галузь права), яка об’єднує сукупність еколого-правових норм, що регулюють екологічні відносини з метою ефективного використання, відтворення, охорони природних ресурсів, забезпечення якості навколишнього природного середовища, гарантування екологічної безпеки, реалізації та захисту екологічних прав18.

Ю.С. Шемшученко визначає екологічне право як галузь права, “якою регулюються суспільні відносини щодо користування природними ресурсами, охорони навколишнього природного середовища, забезпечення екологічної безпеки”19; як “комплексну галузь права, якою регулюються суспільні відносини в галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки та охорони особливо охоронюваних природних об’єктів і територій (об’єктів і територій екомережі) в інтересах теперішніх і прийдешніх поколінь20.

В.К. Попов та Г.В. Анісімова наводять поняття екологічного права, за яким воно “являє собою систему правових норм, які регулюють екологічні відносини з приводу приналежності, використання, забезпечення екологічної безпеки, відтворення природних ресурсів у їх нерозривному зв’язку з природним середовищем, охорони навколишнього природного середовища з метою реалізації інтересів відповідних суб’єктів та підтримання сталого екологічного розвитку, екологічної рівноваги в країні та окремих її регіонах21.

У російській правовій доктрині існує вузьке розуміння екологічного права як системи “правових норм, що регулюють відносини у сфері охорони навколишнього природного середовища (екологічні відносини) з метою відвернення та усунення шкідливих хімічних, фізичних та біологічних впливів на нього, а також відносини з приводу забезпечення правового режиму особливо охоронюваних територій, використання і охорони тваринного світу22, тобто як природоохоронне право23.

4. Об’єкти екологічного права

Об’єкт екологічного права (екологічних відносин) визначаються як

сукупність природних, природно-соціальних умов і процесів, природних ресурсів, ландшафтів, природних і природно-антропогенних комплексів, екосистем та життя і здоров’я громадян, що підлягають охороні за допомогою норм екологічного законодавства” (В.І. Андрейцев)24;

природні і природно-антропогенні цінності, з природу яких складаються відповідні відносини” (Ю.С. Шемшученко)25;

суспільно-значимі природні цінності, з приводу яких складаються та регулюються правом суспільні відносини” (Бринчук М.М.)26;

майнові, природні і духовні блага, з проводу яких виникають правовідносини”(В.К. Попов та Г.В. Анісімова)27.

Приблизний перелік об’єктів екологічного права визначено у ст. 5 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища:

Стаття 5. Об'єкти правової охорони навколишнього природного середовища

Державній охороні і регулюванню використання на території України підлягають: навколишнє природне середовище як сукупність природних і природно-соціальних умов та процесів, природні ресурси, як залучені в господарський обіг, так і невикористовувані в народному господарстві в даний період (земля, надра, води, атмосферне повітря, ліс та інша рослинність, тваринний світ), ландшафти та інші природні комплекси.

Особливій державній охороні підлягають території та об'єкти природно-заповідного фонду України й інші території та об'єкти, визначені відповідно до законодавства України.

Державній охороні від негативного впливу несприятливої екологічної обстановки підлягають також здоров'я і життя людей.”

Ст. 4 Закону РФ «Про охорону навколишнього природного середовища передбачає, що «на территории РФ подлежат охране естественные экологические системы; озоновый слой атмосферы, земля и ее недра; поверхностные и подземные воды; атмосферный воздух; леса и иная растительность; животный мир; микроорганизмы; генетический фонд и природные ландшафты»28.

Класифікація об’єктів екологічного права за критеріями природного походження та соціально-економічною та культурною цінністю запропонована В.І. Андрейцевим. За цією класифікацією, об’єкти поділяються на

  • диференційні (земля, надра, ліси, води, рослинний та тваринний світ, атмосферне повітря);

  • інтеграційні (навколишнє природне середовища в цілому, життя і здоров’я громадян);

  • комплексні об’єкти:

  • природні комплекси і ландшафти – об’єкти і території природно-заповідного фонду,

  • природно-соціальні умови і процеси - курортні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні зони,

  • екосистеми – виключна (морська) економічна зона, континентальний шельф,

  • природно-антропогенні комплекси (зони) – території, що зазнали природно-антропогенного впливу і оголошені зонами надзвичайних екологічних ситуацій.

Значення класифікації полягає насамперед у тому, що відповідно до неї побудова система екологічного законодавства.