Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріали Екологічне право - комплексна галузь....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Матеріали до теми

«Екологічне право – комплексна галузь права: загальна характеристика»1

(доц. Мірошниченко А.М.)

Зміст

Екологічне право – комплексна галузь права: загальна характеристика 1

1. Предмет екологічного права 1

2. Методи екологічного права 1

3. Поняття екологічного права 2

4. Об’єкти екологічного права 3

5. Система екологічного права 3

6. Принципи і функції екологічного права 4

7. Джерела екологічного права 6

Екологічне право – комплексна галузь права: загальна характеристика

1. Предмет екологічного права

На думку В.І. Андрейцева2, предметом екологічного права три групи суспільних відносин:

  • природоресурсні (земельні, лісові, з приводу об’єктів рослинного світу, з приводу об’єктів тваринного світу, водні, гірничі, з приводу атмосферного повітря);

  • природоохоронні (з проводу охорони навколишнього природного середовища);

  • антропоохоронні, або відносини із забезпечення екологічної безпеки.

На думку Ю.С. Шемшученка, під предметом українського екологічного права розуміють “специфічні для нього відносини в галузі взаємодії суспільства з навколишнім природним середовищем3.

Як вважають В.К. Попов та Г.В. Анісімова, предметом екологічного права є “відносини, які складаються між суб’єктами з приводу приналежності, використання, забезпечення екологічної безпеки, відтворення природних об’єктів та охорони навколишнього природного середовища з метою задоволення екологічних та інших інтересів4.

У російській правовій доктрині існує вузьке розуміння предмету екологічного права – як “суспільн[их] відносин[], що виникають з приводу охорони навколишнього природного середовища від шкідливих хімічних, фізичних та біологічних впливів, забезпечення режиму особливо охоронюваних природних територій, а також охорони та використання тваринного світу5.

2. Методи екологічного права

Метод правового регулювання у правовій доктрині прийнято визначати як правові засоби, прийоми, способи впливу на суспільні відносини6, їх певну сферу7, соціальне середовище8. Підходи до проблеми методів екологічного права можна поділити на три групи:

1) Деякі вчені вважають, що кожній галузі права властивий лише один9 або кілька10 методів правового регулювання. Специфічний метод екологічного права у доктрині визначають як сукупність засобів і способів впливу на учасників суспільних відносин з метою забезпечення правових вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та екомережі, раціонального використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки11.

Існують погляди, за якими для екологічного права характерна низка специфічних методів правового регулювання: метод екологізації, екологічне нормування, ліцензування, стандартизація, тощо.

2) Більш прийнятим є виділяти два основних методи правового регулювання: (1) цивільно-правовий (диспозитивний, автономний, метод координації), у якому переважають дозволи, та (2) адміністративно-правовий (гетерономний, авторитарний, імперативний, метод координації), де перевага надається приписам та заборонам12. Приєднуємося до висловленої у спеціальній літературі думки, за якою немає жодної галузі права, де б не поєднувалися ці два методи13.

Відповідно, вважається, що екологічне право як комплексна галузь права не має унікального методу правового регулювання, а “запозичує” методи інших галузей права, що правда, ці методи “стикуються” в екологічному праві на засадах їх екологічної модуляції”, “екологічний імператив об’єднує методи правового регулювання14.

В юридичній літературі переважають підходи, за якими для екологічного права характерне своєрідне поєднання традиційних методів правового регулювання – адміністративно-правового (імперативного) та цивільно-правового (диспозитивного)15, виділення окремого “еколого-правового методу” є недоцільним16.

3) Деякі дослідники вважають, що метод правового регулювання має універсальний, надгалузевий характер17. Для виділення галузі права (у т.ч. екологічного права) достатньо наявності відокремленого предмету правового регулювання, який регулюється правовими нормами, що складають завершену систему.