Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи бух обл та аудит НМК.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
858.94 Кб
Скачать

Тема 6 .Облік фінансових результатів

Семінарське заняття

Теоретична частина:

1. Облік довгострокових і поточних зобов’язань

2. Облік витрат

3. Облік доходів

Практична частина:

Завдання 6.1

1) Скласти кредитний договір на одержання ЗАТ “Абзац” короткострокового кредиту. Вихідні дані для складання: кредитний договір №26 складений в м. Києві від 6.12 поточного року з АКБ “Укрінбанк”. Керуючий банком Позняк Г.К., голова ЗАТ “Абзац” Олексійчук О.В. Договір включає вісім розділів, а кожний з розділів повинен мати такий зміст.

Розділ 1. Предмет договору (на які цілі, сума кредиту і на який строк виданий кредит, річний банківський процент).

Розділ 2. Умови забезпечення кредиту вказати прийняту умову забезпечення зобов’язання – заключення договору, задатку, договору поручительства (гарантії), цінні папери, здані на збереження в банк, інші документи, майно і засоби, на які може бути накладено стягнення в порядку установленому законодавством України.

Розділ 3. Банк зобов’язується (відкрити позичальнику кредитний рахунок для видачі кредиту, забезпечити консультативними послугами, аналізувати кредитоздатність позичальника, перевіряти забезпечення і цільове використання кредиту і вносити пропозиції про подальші відносини з позичальником).

Розділ 4. Позичальник зобов’язується (використати кредит на вказані в договорі цілі і забезпечити повернення одержаного кредиту та сплату нарахованих відсотків зі свого розрахункового рахунку №153041, називаються строки перерахування на рахунок банку №285638001 коштів для погашення в першу чергу боргу за відсотки і пеню, в якому розмірі нараховується пеня за кожен день прострочення платежу, вказується в який строк самостійно надається банку бухгалтерський баланс та інші документи для контролю за використанням і поверненням кредиту, періодично інформується банк про виконання договору, надається банку право самостійно стягувати відсотки у випадку настання строків сплати і пені за несвоєчасну сплату відсотків, і право стягувати штраф у відсотках від суми коштів, не використаних за призначенням (зазначити відсоток).

Розділ 5. Банк має право (перенести при наявності вільних кредитних ресурсів строки повернення кредиту зі стягненням підвищеної процентної ставки (вказати відсоток річних), проводити перевірку забезпечення банківського кредиту, а у випадку необхідності і попередню перевірку заставних можливостей позичальника і третіх осіб, що гарантують повернення позики, проводити перевірку цільового використання кредиту на місці в позичальника. У випадку виявлення нецільового використання кредиту стягувати з позичальника штраф в розмірі відсотка від суми нецільового використання, у випадку недотримання позичальником умов кредитного договору розірвати договір достроково і стягнути кредит зі сплатою штрафу в розмірі процентів від суми позики. У випадку недостатнього забезпечення кредитними ресурсами, обмежити надання кредиту за відкритою кредитною лінією, повідомивши про це Позичальника за 7 днів до призупинення кредитування).

Розділ 6. Позичальник має право (поставити перед Банком питання про перенесення строків платежу у випадку виникнення тимчасових фінансових чи інших ускладнень з незалежних від нього причин, достроково погасити кредит і сплату процентів за кредит, достроково розірвати договір повністю повернувши одержаний кредит, включаючи відсотки за його використання, повідомивши про це Банк не пізніше ніж за 7 днів.

Розділ 7. Особливі умови: у випадку відсутності коштів на розрахунковому рахунку позичальника відшкодування боргу Банку проводиться (вказати яким конкретним шляхом), у випадку зміни кредитної політики згідно рішення вищих державних органів, Нацбанку України, а також Банку, в договір вносяться в десятиденний строк відповідні зміни з моменту введення нових положень. Якщо з цієї причини є незгода, Банк заявляє кредит до стягнення, а при відсутності коштів кредит виноситься на рахунок прострочених платежів з нарахуванням відсотків і пені у відповідності з умовами, зазначеними у розділі 4. Плата за кредит коректується при зміні облікової ставки Нацбанку України. У випадку зміни національної грошової одиниці, сума кредиту перераховується згідно з чинним законодавством. Спори за даним договором розглядаються згідно з чинним законодавством в господарському суді. Позичальник зобов’язується в триденний строк повідомити банку про зміну юридичної і фактичної адреси, номера телефону.

Зміни в договорі оформлюються додатковою згодою сторін, яка є невід’ємною частиною договору, строк дії даного договору встановлюється з дня надання кредиту і до повного його погашення та відсотків за ним, особливі умови).

Розділ 8. Юридична адреса і реквізити (адреса Банку, поштова адреса і банківські реквізити позичальника, підписи сторін – відповідно керівників і головних бухгалтерів, їх паспортні дані.

Завдання 6.2

Скласти бухгалтерські проведення за господарськими операціями пов’язаними з витратами на виробництво продукції (за умови, що підприємство не використовує рахунки 8 класу), наведеними в таблиці 4. Провести необхідні розрахунки, вказати назву документа, яким підтверджено обліковий запис.

Відповідь подати в графах 2, 4, 5, 6 таблиці 4.

Таблиця 3

Виписка із журналу реєстрації господарських операцій пов’язаних з прямими витратами на виробництво продукції за грудень поточного року

№ з/п

Назва документа

Зміст господарської операції

Сума, грн.

Кореспондуючі рахунки

Дт

Кт

1

Відпущено основні матеріали для виробництва продукції А

12000

2

Нараховано заробітну плату виробничим робітникам, зайнятих на виробництві продукції А

16900

3

Проведено відрахування до фондів соціального захисту на заробітну плату виробничих робітників, зайнятих на виробництві продукції А (в т.ч. відрахування на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві – 1,3%)

?

4

Відпущено основні матеріали для виробництва продукції Б

7500

5

Відпущено допоміжні матеріали для виробництва продукції Б

3800

6

Нараховано заробітну плату виробничим робітникам, зайнятих на виробництві продукції Б

10600

7

Проведено відрахування до фондів соціального захисту на заробітну плату виробничих робітників, зайнятих на виробництві продукції Б ( в т.ч. відрахування на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві – 1,3%)

?

8

Відображено фактичну собівартість невиправного браку (продукція А)

110

9

Відпущено основні матеріали на виправлення браку (продукція А)

120

10

Нараховано заробітну плату виробничим робітникам, зайнятих на виправленні браку (продукція А)

140

11

Проведено відрахування до фондів соціального захисту на заробітну плату виробничих робітників, зайнятих на виправленні браку (продукція А, в т.ч. відрахування на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві – 1,3%)

?

12

Кінцеві втрати від браку (продукція А) списуються на витрати виробництва

?

13

Списано транспортно-заготі-вельні витрати на матеріали, пов'язані з виробництвом:

13.1

продукції А

80

13.2

продукції Б

65

Завдання 6.3

Скласти бухгалтерські проведення за господарськими операціями пов’язаними із загальновиробничими витратами, наведеними в таблиці 5. Провести необхідні розрахунки, вказати назву документа, яким підтверджено обліковий запис.

Відповідь подати в графах 2, 4, 5, 6 таблиці 5.

Таблиця 4

Виписка із журналу реєстрації господарських операцій, пов’язаних із загальновиробничими витратами за грудень поточного року

№ з/п

Назва документа

Зміст господарської операції

Сума, грн.

Кореспондуючі рахунки

Дт

Кт

1

Нараховано заробітну плату цеховому персоналу

5600

2

Проведено відрахування на заробітну плату цехового персоналу на обов’язкове соціальне страхування до пенсійного фонду, страхування з тимчасової непрацездатності, страхування на випадок безробіття (згідно з чинним законодавством в т.ч. страхування від нещасного випадку на виробництві 1,3%)

?

3

Відпущено зі складу фарбу на хімічній основі для поточного ремонту приміщення цеху

586

4

Відпущено зі складу мастильні матеріали для догляду за виробничим устаткуванням

250

5

Відпущено зі складу змінні деталі та інші запчастини, необхідні для утримання виробничого устаткування в робочому стані

1480

6

Відпущено спецодяг слюсарям - наладчикам виробничого обладнання друкарського цеху

510

7

Списано витрати на відрядження заступника начальника виробничого цеху, пов’язані із запозиченням досвіду роботи на новому обладнанні

820

8

Нараховано заробітну плату водіям внутрішнього цехового транспорту

1200

9

Проведено відрахування до фондів соціального захисту на заробітну плату водіїв внутрішнього цехового транспорту (згідно з чинним законодавством, в т.ч. відрахування на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві – 1,3%)

?

10

Проведено амортизаційні відрахування за діючими нормами на виробниче обладнання цеху

18050

11

Проведено амортизаційні відрахування за діючими нормами на приміщення, споруди і дорогоцінний господарський інвентар цеху

10600

12

Проведено поточний ремонт обладнання виробничого цеху підрядною ремонтною організацією

19500

13

Розподілено загальновиробничі витрати і включено до виробничої собівартості (див. табл. 22):

13.1

продукції А

?

13.2

продукції Б

?

Завдання 6.4

Скласти бухгалтерські проведення за господарськими операціями, пов’язаними з доходами і фінансовими результатами, наведеними в таблиці 6. Провести необхідні розрахунки, вказати назву документа, яким підтверджено обліковий запис.

Відповідь подати в графах 2, 4, 5, 6 таблиці 6.

Таблиця 5

Виписка із журналу реєстрації господарських операцій пов’язаних з наявністю, виготовленням готової продукції і її реалізацією за грудень поточного року

№ з/п

Назва документа

Зміст господарської операції

Сума, грн.

Кореспондуючі рахунки

Дт

Кт

1

Оприбутковано готову продукцію за фактичною виробничою собівартістю

33000

2

Відвантажено замовнику готову про-дукцію за відпускною вартістю – 57600 грн., в тому числі ПДВ

?

2.1

відображено суму податкового зобов’язання з ПДВ

?

3

Списано відвантажену продукцію за фактичною виробничою собівартістю

33000

4

Зараховано на рахунок у банку кошти, що надійшли від замовника за відвантажену продукцію

57600

5

Відображено фактичну собівартість тарних матеріалів, використаних для запакування готової продукції на складі

60

6

Відображено послуги власного автотранспортного господарства по доставці продукції замовнику до залізниці

120

7

Одержано на рахунок у банку коштів, що надійшли від замовника за попередньою оплатою за продукцію, що підлягає відвантаженню за відпускною ціною

24000

8

Відображено в доходах від реалізації суму попередньої оплати – 24000 грн., в тому числі ПДВ

?

9

Одночасно відображено суму податкового кредиту з ПДВ

?

10

Продано безготівково 2000 євро. Курс НБУ на день продажу іноземної валюти – 1:5,0. курс НБУ при перерахуванні валютних коштів продажу – 1:5,3 грн.

?

11

Нараховано курсову різницю

?

12

Реалізовано матеріали на суму 1200 грн., в тому числі ПДВ

?

12.1

відображено відвантажені матеріали без ПДВ

?

12.2

відображено податкові зобов’-язання на продані матеріали

?

13

Відображено дохід від передачі майна (частину площі приміщення) в оренду на суму 2400 грн., в тому числі ПДВ

?

13.1

відображено податкове зобов’-язання з ПДВ за операцією 13

?

14

Відображено затрати, пов’язані з операційною орендою майна (проведено ремонт приміщення орендарем)

800

15

Нараховано банком відсотки за користування грошовими коштами підприємства

110

16

Нараховано відсотки за короткостроковою позикою банку

850

17

Відображено дохід від реалізації об’єкту основних засобів на суму 12600 грн., в тому числі ПДВ

?

17.1

відображено зобов’язання з ПДВ за реалізацією обєкту основних засобів

?

18

Списано знос реалізованого об’єкту основних засобів

7200

19

Списано залишкову вартість реалізованого об’єкту основних засобів

3300

20

Віднесено на фінансовий результат:

дохід від реалізації готової продукції;

20.1

інший операційний дохід

?

20.2

дохід від реалізації основних засобів

?

20.3

інші фінансові доходи

?

20.4

інші доходи від звичайної діяльності.

?

21

Віднесено на фінансовий результат:

21.1

собівартість реалізованої готової продукції

?

21.2

адміністративні витрати

?

21.3

витрати на збут

?

21.4

інші витрати операційної діяльності

?

21.5

фінансові витрати

?

21.6

інші витрати звичайної діяльності

?

22

Нараховано податок на прибуток за даними загального фінансового результату за завданням 4.1(зг. з чин. законод.)

?

23

Віднесено суму податку на прибуток для визначення чистого прибутку

?

24

Відображено нерозподілений прибуток звітного періоду

?

Самостійна робота:

Підготувати фіксований виступ за однією із запропонованих тем:

        1. Моделі поведінки витрат.

        2. Визначення функції витрат.

        3. Мета і методи аналізу взаємозв’язку “витрати – обсяг – прибуток”.

        4. Документування і регістри обліку втрат від браку.

        5. Загальна схема визначення собівартості готової продукції і її характеристика.

        6. Облік витрат, не пов’язаних з операційною діяльністю.

        7. Основні вимоги до визнання, складу та оцінки доходів.

        8. Класифікація доходів і їх синтетичний облік.

        9. Облік доходів від звичайної діяльності.

        10. Облік доходів від операційної діяльності.

        11. Облік доходів від надзвичайних подій.

        12. Облік довгострокових зобов’язань з оренди.

        13. Аналітичний облік розрахунків з постачальниками і підрядниками та іншими кредиторами.

        14. Облік поточної заборгованості за довгостроковими зобов’язаннями.

        15. Документація і облік розрахунків за податками і платежами.

        16. Документування і облік розрахунків за страхуванням.

Нормативні документи: [1, 6]

Основна література: [1, 3-12]

Додаткова література: [21-23]