Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи бух обл та аудит НМК.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
858.94 Кб
Скачать

Тема 5. Облік господарських процесів

Облік постачання. Облік реалізації. Облік виробництва.

Основні засоби підприємства, їх класифікація, оцінка і завдання обліку. Класифікація основних засобів за функціональним призначенням, за галузевою ознакою, використанням, належністю. Підхід до оцінки основних засобів. Види оцінки основних засобів: первісна, переоцінена, залишкова, справедлива, ліквідаційна вартість та вартість, яка амортизується. Законодавче та нормативне регламентування оцінки та обліку основних засобів. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби” його зміст.

Бухгалтерські рахунки з обліку основних засобів, їх характеристика. Документування, синтетичний і аналітичний облік наявності та руху основних засобів.

Облік амортизації (зносу) основних засобів. Методи розрахунку амортизації основних засобів. Облік ремонтів основних засобів. Облік переоцінки основних засобів. Інвентаризація основних засобів і облік її результатів.

Облік орендних операцій з основними засобами. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 14 “Оренда”, його зміст.

Нематеріальні активи, їх класифікація. Завдання обліку нематеріальних активів. Особливості оцінки нематеріальних активів. Законодавче та нормативне регламентування оцінки та обліку нематеріальних активів. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 “Нематеріальні активи”, його зміст.

Бухгалтерські рахунки з обліку нематеріальних активів, їх характеристика. Документування, синтетичний і аналітичний облік наявності та руху нематеріальних активів.

Облік інших необоротних матеріальних активів. Характеристика рахунків інших необоротних матеріальних активів. Документування операцій з іншими необоротними матеріальними активами.

Виробничі запаси, їх класифікація і оцінка. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”, регламенту-вання ним методичних і організаційних основ формування в бухгалтерському обліку інформації про запаси і розкриття її у фінансовій звітності.

Документальне оформлення і облік надходження і використання запасів. Організація аналітичного обліку запасів.

Облік надходження запасів і розрахунків з постачальниками. Методи оцінки надходження і використання виробничих запасів: ідентифікована собівартість відповідної одиниці запасів, середньозважена собівартість, собівартість використаних перших за часом надходження запасів (ФІФО), нормативні витрати, ціна продажу (на підприємствах торгівлі). Облік використання виробничих запасів.

Документування і особливості обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів.

Облік переоцінки виробничих запасів. Інвентаризація виробничих запасів і облік її результатів. Документування і облік наявності і руху готової продукції. Відображення в обліку операцій, пов’язаних з рухом готової продукції. Облік інших видів запасів.

Порядок відкриття, переоформлення і закриття рахунків в установах банків. Порядок оформлення розрахункових документів та приймання їх установами банків. Облік одержання грошових коштів готівкою з банку і здавання їх до банку. Облік банківських операцій з іноземною валютою. Облік операцій з продажу (обміну) готівкової іноземної валюти. Облік курсових різниць.

Облік інших грошових коштів на рахунках у банку.

Облік довгострокових фінансових інвестицій та довго-строкової і поточної дебіторської заборгованості. Облік розрахунків з покупцями і замовниками. Облік резерву сум-нівних боргів. Облік розрахунків за одержаними векселями. Облік розрахунків з іншими дебіторами.

Нормативно-правове забезпечення організації обліку здійснення касових операцій. Документування і облік касових операцій. Порядок ведення касової книги і складання касового звіту. Відображення касових операцій на рахунках бухгалтерського обліку. Інвентаризація каси і облік її результатів. Законодавчо-нормативне регулювання і облік розрахунків з підзвітними особами.