Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи бух обл та аудит НМК.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
858.94 Кб
Скачать

Програма курсу змістовий модуль 1. Теоретичні засади бухгалтерського обліку

Тема 1. Загальна характеристика, предмет і метод бухгалтерського обліку

Загальні поняття про облік, його роль у системі управ-ління. Види господарського обліку: оперативно-технічний, бухгалтерський і статистичний. Єдність і диференціація видів народногосподарського обліку. Вимірники, які застосовуються в обліку: натуральні, трудові і вартісні. Економічні показники, взаємозв’язок і взаємодоповненість між ними.

Бухгалтерський облік. Умови, що визначають побудову бухгалтерського обліку на підприємстві. Вимоги до бухгал-терського обліку і принципи його організації за між народними і національними стандартами, їх класифікація і зміст. Види бухгалтерського обліку: фінансовий, податковий і управлінський. Взаємозв’язок між ними і обумовленість їх співіснування. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність” – основний правовий документ регла-ментування і організації бухгалтерського обліку на підприємстві.

Предмет і об’єкти бухгалтерського обліку. Господарські засоби, джерела утворення засобів (майна) та господарські процеси як складові об’єкти предмета бухгалтерського обліку. Класифікація засобів підприємства і джерел їх утворення. Кругообіг господарських засобів. Групування господарських процесів. Поняття про господарські операції.

Загальна характеристика методу бухгалтерського обліку та його складових елементів. Мета й завдання бухгалтерського обліку.

Тема 2. Бухгалтерський баланс

Бухгалтерський баланс, його зміст і будова. Актив і пасив балансу. Зміни в балансі, зумовлені господарськими операціями. Типи господарських операцій і змін у балансі під їх впливом. Форма і структура діючого балансу. Взаємо-зв’язок між балансом і рахунками бухгалтерського обліку.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 “Баланс” – основний регламентуючий норматив щодо змісту, складання, затвердження і оприлюднення балансу.

Тема 3. Рахунки і подвійний запис у бухгалтерському обліку. План рахунків бахгалтерського обліку.

Рахунки бухгалтерського обліку, їх суть, призначення і будова. Рахунки активні і пасивні. Активно-пасивні рахунки.

Подвійний запис, його суть і значення. Кореспонденція рахунків і бухгалтерські проведення. Прості і складні бухгал-терські проведення. Хронологічний і систематичний облік.

Синтетичні й аналітичні рахунки, взаємозв’язок між ними. Узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку. Прості оборотні і шахові оборотні відомості. Оборотні відомості по аналітичних рахунках. Головна книга, порядок її ведення.

Класифікація рахунків бухгалтерського обліку. Принципи класифікації рахунків. Класифікація рахунків за економічним змістом. Класифікація рахунків за призначенням і структурою. План рахунків бухгалтерського обліку.

Тема 4. Документація, інвентаризація та вартісна оцінка в бухгалтерському обліку

Документація, її значення. Вимоги до змісту й оформ-лення документів. Порядок складання й оформлення документів. Уніфікація, стандартизація і типізація – шляхи удосконалення документів. Спосіб виправлення помилок у первинних документах. Класифікація документів: за призначенням і порядком складання, способом охоплення операцій, місцем складання. Порядок перевірки й опрацювання документів. Документооборот, його організація. Порядок і строки зберігання документів.

Інвентаризація, її суть, значення і види. Порядок проведення і документальне оформлення інвентаризації. Виявлення результатів інвентаризації і відображення їх в обліку.

Необхідність застосування методу оцінки в бухгалтерському обліку. Роль і значення оцінки у формуванні інформаційної системи підприємства. Історичні аспекти оцінки. Оцінка активів підприємства в поточному бухгалтерському обліку і в балансі. Оцінка операцій з іноземною валютою. Калькулювання і його роль у визначенні собівартості продукції, робіт і послуг та фінансових результатів.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ ІІ - Облік господарських операцій та основи аудиту