Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
70.66 Кб
Скачать

3. Удосконалення нормативно-правової бази 1 розвитку підприємництва

В останні роки на державному та регіональному рівнях пи­танням активізації діяльності функціонуючих суб'єктів підпри­ємницької діяльності, створенню нових підприємств приділя­лась підвищена увага.

Зокрема, Президентом України і Урядом було прийнято ряд рішень щодо удосконалення нормативно-правової бази, усунен­ня адміністративних, економічних та організаційних перешкод розвитку підприємництва, запровадження нових підходів до державного регулювання у сфері підприємництва.

Насамперед це стосується внесення змін до процесів регулю­вання, ліцензування, державної реєстрації, видачі різноманіт­них дозволів, запровадження нових схем оподаткування, упо­рядкування планових (позапланових) перевірок фінансово-гос­подарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності державними контролюючими органами.

Так, 3 лютого 1998 р. з'явився Указ Президента України "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприєм­ницької діяльності", спрямований на зменшення втручання державних органів у підприємницьку діяльність, усунення пра­вових, адміністративних та організаційних перешкод у розвит­ку підприємництва, запровадження нових підходів до держав­ного регулювання підприємництва. У цілому положення Ука­зу певною мірою сприяли створенню сприятливого середовища для діяльності суб'єктів підприємництва. Так, за результата­ми соціологічного дослідження, яке Міжнародна фінансова кор­порація проводила у деяких областях (зокрема, у Миколаїв­ській, Кіровоградській, Чернігівській, Рівненській) термін ле­галізації скоротився з ЗО до 14 днів; термін видачі свідоцтва про державну реєстрацію — до 3—4 днів; середня тривалість процесу ліцензування — з 35 до 14 днів. Зменшилася кількість державних органів, які підприємцю доводилося відвідувати.

Указ Президента України від 12 травня 1998 р. № 456 "Про державну підтримку малого підприємництва" був спрямований на формування та реалізацію державної політики з питань роз-витку та підтримки малого підприємництва, ефективне викори­стання його можливостей у розвитку національної економіки.

У результаті появи Указу Президента України від 3 липня 1998 р. №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності в Україні (лише за даними станом на 01.06.99) перейшло більше 37 тис. громадян — суб'єктів підприємницької діяльності, з якими у трудових відносинах перебувають близько 27 тис. осіб; збільши­лися надходження до бюджету від фізичних осіб — платників єдиного податку.

Указ Президента України від 23 липня 1998 р. № 817 "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності" спрямовано на зменшення втручання державних органів у підприємницьку діяльність шляхом упорядкування проведен­ня перевірок фінансово-господарської діяльності суб'єктів під­приємництва, а також на зменшення їх витрат при виконанні обов'язкових правил і процедур. На виконання Указу прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 29 січня 1999 р. № 112 "Про порядок координації проведення планових виїзних пе­ревірок фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності контролюючими органами", що дало змогу значно знизити кількість перевірок суб'єктів під­приємницької діяльності контролюючими органами та систе­матизувати їх періодичність — планові перевірки здійснюють­ся контролюючими органами одночасно у визначений день з повідомленням суб'єкта підприємництва за 10 днів до початку перевірки.

Дію Указу Президента України від 20 травня 1999 р. № 539/99 "Про запровадження Дозвільної системи у сфері підприєм­ницької діяльності" направлено на впорядкування встановле­них нормативно-правовими актами України правил та поряд­ку одержання суб'єктами підприємницької діяльності дозволів (спеціальних дозволів, ліцензій, сертифікатів тощо).

З введенням у дію Указу Президента України від 28 червня 1999 р. № 746/99 "Про внесення змін до Указу Президента України від 03.07.98

№727 "Про спрощену систему оподатку­вання, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" значно розширилися можливості використання спрощеної си­стеми оподаткування малих підприємств.

22 січня 2000 р. було введено в дію Указ Президента "Про запровадження єдиної державної регуляторної політики у сфері підприємництва". Для цілей цього Указу єдиною державною регуляторною політикою у сфері підприємництва визнається діяльність, спрямована на досягнення оптимального регулю­вання державою підприємницької діяльності, усунення право­вих, економічних та адміністративних перешкод у реалізації права на підприємницьку діяльність.

З метою ефективного використання можливостей підприєм­ництва для розвитку національної економіки, прискорення еко­номічних реформ, вирішення соціальних проблем та забезпе­чення реалізації конституційного права громадян на підприєм­ницьку діяльність 15 липня 2000 р. було введено в дію Указ Президента України "Про заходи щодо забезпечення підтрим­ки та дальшого розвитку підприємницької діяльності".

Так, зокрема, 21 грудня 2000 р. Верховна Рада України ухва­лила Закон України "Про національну програму сприяння роз­витку малого підприємництва в Україні.

Програму розроблено на підставі положень Закону України "Про державну підтримку малого підприємництва" і виходячи з важливого значення розвитку малого підприємництва для економіки України.

Метою Програми є створення належних умов для реалізації конституційного права на підприємницьку діяльність, а також підвищення добробуту громадян України шляхом залучення широких верств населення до такої діяльності.

Основними завданнями Програми є:

створення державної системи забезпечення розвитку та підтримки малого підприємництва;

створення належних умов розвитку малого підприємниц­тва в регіонах;

сприяння створенню нових робочих місць суб'єктами ма­лого підприємництва;

підтримка ділової та інвестиційної активності, розвиток конкуренції на ринку товарів та послуг;

залучення до підприємницької діяльності жінок, молоді, пенсіонерів та інших верств населення;

активізація фінансово-кредитних та інвестиційних меха­нізмів, пошук нових форм фінансово-кредитної підтримки ма­лого підприємництва;

формування регіональної інфраструктури розвитку та під­тримки малого підприємництва;

створення умов для розвитку малого підприємництва у виробничій сфері, у тому числі на базі реструктуризованих під­приємств.

1 червня 2000 р. було ухвалено Закон України "Про ліцен­зування певних видів господарської діяльності", який визна­чає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуван­ню та порядок їх ліцензування, встановлює державний конт­роль у сфері ліцензування, відповідальність за порушення за­конодавства у сфері ліцензування.

19 жовтня 2000 р. Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про державну підтримку малого підприємництва", який визначає правові засади державної підтримки суб'єктів малого підприємництва незалежно від форми власності з ме­тою якнайшвидшого виходу з економічної кризи та створення умов для розширення впровадження ринкових реформ в Укра­їні. Цим законом визначені суб'єкти малого підприємництва.

На всебічне стимулювання розвитку підприємництва спря­мовано розробку та впровадження Національної програми роз­витку підприємництва. Програми дерегулювання підприєм­ницької діяльності, Програми мікрокредитування суб'єктів ма­лого підприємництва та інші нормативно-правові акти.

У 2003 р. Верховною Радою було ухвалено Господарський кодекс України, який встановлює відповідно до Конституції України правові основи господарської діяльності (господарю­вання), яка базується на різноманітності суб'єктів господарю­вання різних форм власності.

Господарський кодекс України має на меті забезпечити зро­стання ділової активності суб'єктів господарювання, розвиток підприємництва і на цій основі — підвищення ефективності су­спільного виробництва, його соціальну спрямованість відповід­но до вимог Конституції України, утвердити суспільний госпо­дарський порядок в економічній системі України, сприяти гар­монізації її з іншими економічними системами.