Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Самостійна робота №1

З дисципліни: Основи підприємництва»

на тему: «Правове регулювання підприємництва»

Розробив студент групи 4-Б-41

Перевірив викладач: Мусій О.В.

Вінниця 2008

ПЛАН:

1. Проблеми правового забезпечення підприємництва в України

2. Правова база розвитку підприємництва

3. Удосконалення нормативно-правової бази розвитку підприємництва

1. Проблеми правового забезпечення підприємництва в Україні

Для України, яка перебуває на перехідному етапі й у якій ще панує високомонополізована економіка, становлення та розвиток підприємництва як приватного сектору економіки набувають виняткової актуальності.

Аналіз законодавчого забезпечення розвитку підприємницт­ва в Україні дає змогу зробити деякі загальні висновки:

по-перше, законодавча база, яка забезпечує розвиток та регулювання підприємництва в Україні, перебуває на початко­вій стадії, на етапі формування;

по-друге, недостатніми є правові гарантії усіх форм влас­ності та захисту приватної власності як основної умови розвит­ку підприємницької діяльності;

по-третє, немає єдиної державної політики підтримки підприємництва, зокрема малого, відповідної нормативно-пра­вової бази та дійового механізму реалізації такої політики.

Розв'язання існуючих проблем розвитку підприємництва в Україні, створення відповідного середовища потребують доко­рінної переорієнтації державної політики розвитку підприємни­цтва. Завдання полягає в тому, щоб суттєво розширити його роль і місце в економічному житті суспільства. Саме з огляду на це слід виходити при розробці та реалізації заходів щодо нормативно-правового забезпечення розвитку підприємництва. Втілення у життя цього завдання неможливе без усунення ос­новних недоліків, які притаманні законодавчій практиці.

Основні недоліки правового забезпечення підприємництва в Україні такі.

По-перше, відсутність єдиної законодавчої стратегії щодо розвитку підприємництва. Вона важлива, перш за все, в забез­печенні повноти законодавства щодо господарських відносин, послідовності проведення курсу на розвиток ринку з ура­хуванням перехідного характеру української економіки, обме­женості поєднання часових та стійких правових норм.

По-друге, неоднозначність, нестабільність і суперечливість чинної нормативно-правової бази розвитку підприємництва.

Зростаючий потік нормативних актів різного рівня, особливо відомчих, нерідко викривлює основне законодавство, породжує атмосферу перманентного правового хаосу, є живильним сере­довищем правового нігілізму, який укорінюється у свідомості чималої частини підприємців. Крім того, слід підкреслити, що розгул підзаконних актів дуже часто вихолощує або змінює суть і букву основного закону. Це, на жаль, стосується й урядових рішень.

По-третє, практично нефункціонуючий характер багатьох правових актів, дуже низька виконавська дисципліна щодо нормативно-правових документів. Багато з положень Конститу­ції України не можуть бути реалізовані й залишаються лише декларацією поки не введені в дію закони, які визначають кон­кретний механізм, порядок і процедури їх здійснення. Безпомі­чність державної системи виконання законів усе більшою мірою компенсується активністю підпільних мафіозних структур, які починають вершити суд і розв'язують господарські суперечки та конфлікти поза будь-якими правовими нормами.

По-четверте, наявність у законодавстві багатьох нечітких норм, які при бажанні можна піддати будь-якому трактуван­ню. Саме вони надали можливість формувати фінансові "піра­міди", які позбавили збережень багатьох наших співвітчиз­ників.

По-п'яте, необґрунтованість законодавчих обмежень та ви­мог, які містяться в окремих нормативно-правових актах. Це — один із наслідків відсутності широкого обговорення проектів законів, інших нормативних актів. Насамперед це стосується відсутності практики залучення до обговорення проектів право­вих актів представників громадських об'єднань підприємців.

По-шосте, наявність правового нігілізму як антипода право­вої культури. Сутність правового нігілізму становить ігнору­вання права, юридичних норм та загальноприйнятих правових цінностей, зневажливе ставлення до правових принципів і тра­дицій. Основними причинами виникнення правового нігілізму є: приниження чи перебільшення ролі права в регулюванні підприємництва; порушення прав особи; недосконалість зако­нодавства. Важливу роль у появі такого негативного суспіль­но-правового явища відіграють недосконалість правової освіти та просте незнання права.